УКР РУС

Суддя скандального матчу Челсі – Барселона Овребо зізнався про помилки: "Я отримував погрози смерті"

18 лютого 2018 Читать на русском

Напередодні першого матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів у протистоянні Челсі та Барселони іспанська Marca взяла інтерв'ю в екс-рефері ФІФА Тома Хеннінга Овребо.

Норвежець судив скандальний півфінал ЛЧ 2008/2009, в якому гравці Челсі скаржились аж на 4 пенальті, непризначених арбітром.

Як Іньєста забив легендарний гол у ворота "Челсі" (ВІДЕО)

Чим зараз займається Овребо

Зараз я вже не є частиною суддівського світу, але радо допомагаю, коли молодші колеги просять в мене поради, насамперед ментальної. Я багато років працював у вікенди і судив матчі в різних місцях. Тепер же мені цілком до душі життя, в якому маю більше вільного часу.

Я завершив кар'єру не через те, що не потрапив на ЧС-2010, а через травму, яку отримав незабаром після турніру. Я прийма свої помилки. Після тієї гри на "Стемфорд Брідж" я не думав про завершення кар'єри, хоча багато людей втратили повагу до мене.

Чи пишається тим, як відсудив пам'ятний матч 6 травня 2009 року

Анітрохи. Чесно кажучи, це був не найкращий мій день, але подібні помилки можуть трапитися з кожним рефері, гравцем чи тренером. Одного дня ти просто не можеш вийти на відповідний рівень. Я точно не можу пишатись цим матчем.

Я безліч разів передивлявся повтори суперечливих епізодів, щоб навчитись на своїх помилках. Та це було багато років тому, і тепер я вже не мушу нічого виправляти, адже не працюю суддею. Повертаюсь до тієї гри тільки тоді, коли до мене приходять журналісти з питаннями про неї, як зараз.

Яка помилка була найжахливішою у півфіналі ЛЧ

Було багато помилок, і в кожного є своя думка на цю тему. Але повтроюсь: коли футболісти чи тренери помиляються, нічого не відбувається. Я пишаюсь своєю багаторічною кар'єрою і статусом рефері класу "еліт". З цією причини не варто дивитись на мене крізь призму того єдиного матчу, як це, на жаль, робите ви і деякі люди.

Руки Піке та Ето'О

Так, звичайно, в моменті уже в компенсований час була гра рукою. Я оцінював той момент з перспективи поля. На полі деякі епізоди сприйаєш по-іншому. Думаю, зараз моя думка про цей момент вже не має значення. Розумію, що багато людей не погодяться з цими рішеннями. Ця дикусія триватиме вічно.

Чому не вилучив Баллака за відчайдушні протести

Той самий момент. Після гри оцінка приходить значно легше. Важко поянити, чому під час матчу певні моменти оцінюєш так, а не інакше. У тому епізоді Баллка біг за моєю спиною, і мені не надто добре було його видно.

"Ми повинні були змінити готель після гри"

Чи дякував мені хтось із Барселони? Ні. Після гри я не розмовляв з жодним футболістом, а побіг відразу до роздягальні. Пам'ятаю, що ми змушені були змінити готель, позаяк було дуже багато людей, вороже налаштованих. Мусили бути обережними в той день і наступний.

Це правда, що я припустився помилок у матчі Челсі – Барселона. Можливо, я навіть вплинув на підсумковий результат протистояння, однак такі речі трапляються із суддями. Ми маємо секунди на прийнятя рішень. Якби тоді існував VAR, ми, мабуть, не розмовляли б про той матч сьогодні через 9 років. Адже у такому випадку я міг би змінити свої рішення.

Смертельні погрози

Важко сказати, чи мої помилки мали вирішальний вплив на те, що саме Барселона вийшла у фінал. У певний момент я отримував погрози смерті від фанатів Челсі. Зараз це вже в минулому. До 2012 року це все ще була гаряча тема. Зараз все затихло, я веду щасливе життя з родиною і друзями в Осло. Можливо, деякі фанати Челсі пригадають мене після цього інтерв'ю, проте мені байдуже.