УКР РУС

Суд наклав арешт на рахунки "Металіста"

14 липня 2015 Читать на русском

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів деталі історії із затриманням гендиректора "Металіста" і про наслідки діяльності неправомірної діяльнсті керівників клубу.

"Наприкінці минулого тижня вболівальники майже знищеного Сергієм Курченко харківського футбольного клубу "Металіст" дізналися про те, що в клубі проводяться обшуки, а його рахунки заблоковані рішенням суду.

Я поцікавився подробицями цієї історії. Там виявилася майже детективна історія.

Пізно ввечері, 9 липня, співробітники міліції Харківського Головного управління МВС України дізналися, що на розрахунковий рахунок ПАТ ФК "Металіст" надійшла сума рівна в еквіваленті 1 мільйону доларів США.

"Звідки?" - здивувалися фахівці відділу по боротьбі з економічними злочинами, - "адже клуб в боргах, як у шовках". Оперативна перевірка підтвердила достовірність сигналу. Це прийшли кошти за контрактом за реалізацію телевізійних прав від ТРК "Україна".

ФК "Металіст", улюблений уболівальниками не тільки в Харкові, але й далеко за межами України, переживає складні часи. Після вимушеного відходу Ярославського А.В. з клубу, той протримався на плаву пару місяців, та й то за інерцією, і впевнено увійшов у піке. Борги зростали, як сніжний ком, а новий молодий власник, покрасувавшись на трибуні і перед телекамерами, вирішив примітивно і цинічно вимивати гроші з клубної каси та через фірмочки переводити їх до Москви, для особистих потреб.

Досвідченим оперативникам довелося недовго чекати розв'язки. Вже вранці атака на розрахунковий рахунок власного підприємства почалася. Плювати, що сотні співробітників, футболістів, тренерів який місяць без зарплати, плювати на футбол і бренд Харкова, де обдарування народилося, плювати на необхідність платити податки, словом, плювати на все і на всіх.

Зніміть гроші з рахунків і перешліть до Москви. Точка.

Імператив наказу оскаржуватися не повинен. Але на цей раз не пройшло.

Слідчі та оперативники вирішили не допустити відведення грошових коштів у великому розмірі за межі України і дочекалися того, хто повинен був покірливо виконати всі команди з Москви.

У створеній стійкій групі розтратників ключову роль грав чоловік у чорних туфлях, чорних брюках і білих шкарпетках. Саме він, генеральний директор клубу, повинен був поставити печатку на платіжне доручення і відправити гроші з рахунків нерідного йому клубу. Його мало цікавили Статут клубу, сотні співробітників та членів їх сімей, спортивний престиж рідного міста. Він виконував команду. Бездумно, покірливо і безвольно. Гвинтик у машині розкрадання. Але важливий гвинтик.

Однак мріям розтратників акціонерного добра завадили працівники ГУВС МВС України в Харківській області. Як тільки генеральний директор клубу перейшов до конкретних дій і за його вказівкою ще двоє співробітників вирішили відправити гроші не на статутні цілі, міліція втрутилася і перекрила канал відтоку грошових коштів з України.

За їхніми ж клопотанням суд наклав арешт на рахунки клубу, а учасникам протиправних дій довелося познайомитися зі слідчим. І хоча адвокат шепнув на вухо гендиректору магічне слово, після якого він раптово втратив свідомість, відповідати на незручні питання слідства доведеться.

Все питання де. У затишному офісі колись топ-клубу або в слідчому ізоляторі, вирішувати суду.

Якщо його рішення буде законним і справедливим, то гроші , які прийшли на рахунок клубу мають піти на виплати боргів із зарплати гравцям і персоналу клубу, а не в кишеню недоолігарха-втікача.

Якщо ж суд спробує грати на руку Курченку, порушуючи закон і здоровий глузд, і дозволить перерахувати гроші в Москву на його особисті витрати, - то судді повинні піти на мило!

А власник клубу, відомий всім Курченко С.В., повинен зрозуміти, що ми можемо допомогти йому розкрити злочинні зв'язки і схеми, а він може діяльним каяттям, поверненням вкраденого і відпрацювавши своє за пошиттям рукавиць в колонії, може заслужити прощення українського народу.

Хоча б частково", - написав Геращенко у Фейсбуці.