УКР РУС

Суарес - Бейл - 1:0. Проміжні підсумки 29 туру АПЛ

11 березня 2013 Читать на русском

Рекордна кількість вольових перемог у сезоні (чотири), а також суперматч на "Енфілді" затьмарили Кубок Англії, через який, власне, чотири календарні поєдинки перенесли до кращих часів.

Подією туру став вчорашній мегафайт "Ліверпуля" і "Тоттенхема", який відбувався практично паралельно з кубковим двобоєм "МЮ" та "Челсі", нічим йому не поступившись. Дуже вдалим був післяматчевий заголовок в одному з інтернет-пабліків: "Ліверпуль" завжди повертається, дитинко!" Справді, проти "шпор" ми побачили мерсисайдців, які максимально наближені до свого історичного образу команди, що смачно і "з головою" атакує, а перемоги досягає завдяки чималому характеру.

Що ж, в плані стабільності, якої останніми роками так бракує "Ліверпулю", помітний певний прогрес. Команда Брендана Роджерса поставила перемоги на конвеєр, регулярно забиває Суарес, та й інші ланки намагаються максимально відповідати піднятій уругвайським форвардом планці. Шанси мерсисайдців на Лігу чемпіонів, як і раніше, невеликі, проте вони є. Щодо "Тоттенхема", то не все так погано у домі Віллаша-Боаша. "Шпори" зіграли у Ліверпулі в свою звичну гру і програли не через власні помилки, а лише тому, що феноменально діяли їх суперники. Так, "півням" ще зарано гострити дзьоби на друге місце (якщо "Сіті" переможе у відкладеному матчі, то збільшить відрив до 8 пунктів). А от шанси фінішувати третіми - доволі непогані.

Командою туру безапеляційно називаємо КПР. Поступаючись "Сандерленду", вчорашні безнадійні аутсайдери продемонстрували чималенький характер. Важко переоцінити значення Лоїка Ремі для цієї команди. Вже стало традицією: якщо забиває цей новачок - "обручі" візьмуть, як мінімум, один пункт. У суботу "рейнджери" не обмежилися нічиєю - голи Таунсенда і Дженаса, забиті в однаковому стилі зльоту, були воістину прекрасними. А те, що футболісти не побоялися ризикнути, наважившись на сумбурні удари, свідчить - Харрі Реднапп зумів створити у колективі здорову психологічну атмосферу. У наступному турі КПР їде на поле "Астон Вілли", і це ще один випадок, коли потрібно перемагати будь-якою ціною. Зрештою, по-іншому, коли твоє місце на дні, не можна. Або ти, або тебе.

До речі, про "Астон Віллу". Відчуваючи холодне дихання підвалу, Бірмінгем грає все краще та успішніше. Перемога на "Мадейскі" воістину принесла у скарбничку Пола Ламберта міфічні шість очок. Варто "вілланам" в наступному турі обіграти КПР - і вперше за останні місяці можна буде більш-менш перевести подих. Чого не скажеш про "Редінг". Четверта поразка поспіль, загальна різниця м'ячів 3:10, куди поділася та суперкоманда, яка вміла під кінець матчу виривати феєричні перемоги? Скоріш за все, ми ще побачимо той "Редінг" - "роялісти" і їх наставник Макдермот не схожі на приречену отару. Головне, щоб опір лихій долі не був запізнілим.

Герой 29 туру мокнув під мокрим снігом на "Карроу Роуд". Це голкіпер "Саутгемптона" Артур Боруц. Досвідчений польський воротар "святих" мав мізерні шанси врятувати свою команду від поразки, коли на останній хвилині матчу до 11-метрової позначки підійшов капітан "Норвіча" Грант Холт. І все ж він ними скористався, блискуче потягнувши м'яч з верхнього кута своїх воріт. Попри відсутність голів і жахливу погоду, цей матч сподобався - вистачало ударів, сейвів, хорошого темпу. "Сотону" від того, зрештою, не легше. Зона вильоту зовсім поруч - від Маурісіо Почеттіно вимагається ще кілька перемог.

Золоті слова вікенду

Стівен Джеррард, капітан "Ліверпуля" (про звання Гравця року в АПЛ): Якщо Луїс Суарес не здобуде нагороду в цьому сезоні, то стане найкращим гравцем нашого чемпіонату, якому вона не дісталася.

Мікаель Лаудруп, головний тренер "Суонсі": Дуже прикро, коли не зараховують такий гол, тому що хтось... Я не знаю, можливо, вони правил не знають чи ще щось.

Брендан Роджерс, наставник "Ліверпуля": У сьогоднішньому матчі ми продемонстрували видатний характер!

Алан Пардью, головний тренер "Ньюкасла": Для нас Бен Арфа - наш Суарес. В складній грі він може створити щось із нічого.

Ромелу Лукаку, форвард "Вест Бромвіча": Я не хочу витрачати свій час на тусовки і дівчат. У мене є молодший брат, для якого я - взірець.

Резюме 29 туру

Найкраща відвідуваність: "Ньюкасл" - "Сток Сіті" (50,703 глядачів)
Найгірша відвідуваність: КПР - "Сандерленд" (18,169 глядачів)
Найбільша домашня перемога: КПР - "Сандерленд" - 3:1
Найбільша виїзна перемога: "Редінг" - "Астон Вілла" - 1:2
Вольові перемоги: 4 ("Вест Бромвіч", "Астон Вілла", КПР, "Ньюкасл")
Голепад: 5 м'ячів ("Ліверпуль" - "Тоттенхем" - 3:2)
Кількість м'ячів: 18
Середня результативність: 3,0

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - КПР (13 тур, 75,603 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Астон Вілла" - 8:0 (18 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 41 (найбільше "МЮ" - 9, "Евертон" - 5, "Ман Сіті", "Тоттенхем", "Редінг", "Арсенал" - по 3)
Голепад: 10 м'ячів (20 тур, "Арсенал" - "Ньюкасл" - 7:3)
Кількість м'ячів: 815
Середня результативність: 2,85

Серії

Безпрограшна: "МЮ" - 16 матчів
Нічийна: -
Без перемог: "Сандерленд" - 6
Переможна: "МЮ" - 5
Серія поразок: "Редінг" - 4

У попередньому турі трапилася історична подія! Вперше з журналістом "Футболу 24" у прогнозуванні АПЛ позмагалася представниця прекрасної статі - Галина Максимчук і, до слова, продемонструвала чоловікам, як потрібно вгадувати рахунки. Автор цих рядків змушений капітулювати - 7:10. Загальний баланс тепер такий: +12=1-7, 155:130 на користь редакції. Прогнози на 30-й тур надсилайте СЮДИ.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87