УКР РУС

Студентська ініціатива

28 червня 2011
Автор: Марко Лютий

Найуспішніший клуб Катару заснували четверо студентів.

Футбол у країнах аравійського півострова здебільшого викликає асоціацію із заробітчанами – минулими футбольними легендами, які втратили гідне місце в Європі й задля підтримання статку подалися на Близький Схід. Втім Катар спростовує такі стереотипи, що можна простежити на прикладі найбільш успішної команди країни – футбольного клуба «Садд».

Зірка Катару
Клуб заснували восени 1969 року четверо студентів із Дохи (столиці краю). Через два роки Катар отримав незалежність від Великої Британії, а першим його «незалежним» чемпіоном став «Садд».

Впродовж 1970-их та 1980-их років «Садд» продовжував домінувати на батьківщині, та це домінування не було одноосібним – його головними суперниками були «Аль-Арабі» та «Ар-Райян». Піком успішності «Садда» у цих двох десятиліттях стала перемога в кубку Азії.

Чемпіонат Азії 1987-1988
Перемога в чемпіонаті коштувала «Садду» чималих зусиль – кожен етап команда проходила завдяки тому, що ламала несприятливі їй обставини.

Кваліфікаційний раунд відбувався на домашній арені «Садда». Перші два матчі проти сирійської «Аль-Футови» та ліванського «Аль-Ансару» клуб завершив успішно, а третій – проти іракського «Ар-Рашира» звів до нічиєї. За кращою різницею м’ячів саме «Ар-Рашид» посів перше місце в групі. «Садд» пройшов до основної частини завдяки найкращому результату з-поміж команд, які фінішували у групах другими.

Півфінал чемпіонату мав вигляд двох груп по чотири та п’ять команд, матчі відбувалися в Китаї та Малайзії. Центральним поєдинком групи B став останній за календарем матч «Садда» з аравійським «Аль-Іттіфаком». До гри «Аль-Іттіфак» був лідером групи й команді було достатньо не програти, аби пройти далі. Гра була рівною, але «Садд» зумів її перехилити на свій бік – 2:1. Команди зрівнялися за очками, тож катарці пройшли до фіналу завдяки кращій різниці м’ячів.

Фінал складався з двох матчів, а від півфіналу його відділяло майже пів року часу. Суперником «Садда» став уже знайомий «Ар-Рашид» із Іраку. Після першого тайму багдадського поєдинку господарі вели в рахунку 3:0, що втім не вибило катарців із колії. По перерві команда більше не пропустила, натомість досить швидко відквитала один гол, а наприкінці зустрічі забила вдруге. Гра в Досі проходила за рівної боротьби без м’ячів до 82 хвилини, коли Халід Сальман таки відкрив рахунок. То був єдиний м’яч у грі, фінал закінчився загальним рахунком 3:3, проте завдяки виїзним голам «Садд» став чемпіоном Азії.

Фінал 1989 року. Домашній матч.

Спад і піднесення

У 1990-их «Садд» здав позиції домінанта в домашній лізі й протягом десяти років не зміг виграти жодного титулу. І от на початку 21-ого століття клуб почав надолужувати згаяне, зокрема виграв арабську лігу чемпіонів 2001 року. Наступні сезони були дуже успішними в Катарі, але клуб не давав результату на міжнародній арені.

Цього року «Садд» вистрілив і непогано наблизився до свого другого азійського титулу. Клуб посів перше місце у групі в Лізі чемпіонів, після чого в 1/8 переміг аравійський «Аль-Шибаб», пробившись до чвертьфіналу. У вересні команда зустрінеться з іранським «Сепаганом». 

Володар кубка ліги 2011 року