УКР РУС

Стеценко: Якщо "Дніпро" відстане від інших команд, то суддівство одразу стане ідеальним

3 квітня 2013 Читать на русском

Генеральний директор ФК "Дніпро" Андрій Стеценко — про суддівство останніх матчів команди, яке обурило багатьох.

- Андрію Вікторовичу, як ви оцінюєте суддівство у двох останніх матчах “Дніпра”?

- А як я можу оцінювати суддівство Бойка або Арановського? Журналісти, тренери, люди, які приходять на стадіон і дивляться гру по телевізору все бачили. Не будемо брати прості епізоди (хоча те, про що я скажу, теж дуже просто), а візьмемо три моменти. У матчі з “Кривбасом” Шершун, м'яко кажучи, атакував Зозулю в межах штрафного майданчика, в наступному матчі була атака Ілієвим Селезньова, і в тому ж матчі з “Волинню” була нібито атака Дугласом нападника “Волині”. Всі три епізоди трактовані суддями якось по-своєму, хоча вони однакові. Якщо ви не фіксуєте фол на Зозулі та виганяєте його за симуляцію... Чим цей епізод відрізняється від нібито фолу Дугласа на Савичеві? В одному ставиться пенальті і вилучається наш захисник, в іншому - навпаки, за симуляцію отримує картку наш нападник. А про епізод з Селезньовим вже все сказали: якщо нібито фол Дугласа вважати 100-відсотковим пенальті, то там - 300 або 500-відсотковий пенальті.

Можете не сумніватися: нам скажуть, що все було правильно. І Дуглас суперника пальчиками за трусики потягнув, і Селезньова ніхто не чіпав, а він сам впав. Ми готові до того, що скажуть: все було по-чесному, все нормально.

У нас футбол в кожному чемпіонаті закінчується з останнім свистком останнього матчу перед зимовою паузою. Навесні у нас починаються підводні шахи: комусь щось треба, хтось кудись лізе, хтось не хоче вилетіти або прагне зайняти якесь місце. Скажу більше: все, що ми бачимо зараз - це квіточки. Ягідки будуть попереду: коли почнуться, вибачте за фігуральне слово, “лобові” матчі між “Динамо” і “Шахтарем”, “Металістом” і “Дніпром” і так далі. Там будуть ягідки.

- Тобто це все не випадковість, а закономірність?

- Сто відсотків! Щороку - одне і те ж. Нам багато вболівальників дорікають за те, що ми “приросли” до четвертого місця. А ми нічого не можемо зробити в цій ситуації! Тільки піднімаємо голову - отримайте! Тільки намагаємося піднятися на більш високе місце - отримайте!

- Руслан Ротань недавно сказав, що “Дніпро” грає проти всієї України. Ви згодні з ним?

- Абсолютно.

- Як ви думаєте, кваліфікація українських арбітрів настільки низька або вони, навпаки, настільки виросли, що можуть робити все це?

- Кваліфікація вітчизняних арбітрів досить висока. Будь-який з них вміє судити. Але якщо, скажімо так, вступають в гру якісь сторонні чинники... Нам всі кажуть: “Дайте факти”. Як можна дати факти? А я скажу: дайте мені свисток, і я - непрофесійний арбітр - забезпечу потрібній команді потрібний результат.

- Поява п'яти арбітрів щось змінила? І взагалі, навіщо це потрібно?

- Я так розумію, це данина моді. Зараз на всіх великих змаганнях п'ять арбітрів. Я, до речі, до цього абсолютно спокійно ставлюся: якщо потрібно п'ять, нехай буде. Головне, щоб щось змінилося. Але ж у нас нічого не змінюється: стоять за воротами, якщо хочуть - підказують, не хочуть - не підказують арбітру, хочуть - підказують те, що треба підказати... Там все контролюється.

- Якби у вас була можливість поговорити тет-а-тет з Колліною, яке питання б йому задали?

- У мене була неодноразова можливість поговорити, але всякий раз наш діалог зводився до одного: не потрібно нагнітати обстановку. Намагаємося не нагнітати. Тільки обстановка вже загострилася до того, що, як правильно підмітили в передачі “Великий футбол”, якось тривожно стає: у Львові вже пляшки полетіли з трибун. Хто знає, що буде завтра в іншому якомусь місті? Люди ж теж все бачать. Можна обдурити двох-трьох чоловік, нехай навіть двадцять. Але коли сидить на трибунах 10 або 20 тисяч, їх обдурити неможливо. Давайте почекаємо.

- “Дніпро” не буде подавати жодних протестів?

- А кому їх подавати? З нашого лексикону слово “протест” вилучено. Сьогодні мені вболівальники навіть ставили питання: нехай неможливо вплинути на суддівство, але давайте хоча б приберемо картку Дугласу. А я не знаю, куди скаржитися, щоб прибрати цю картку. Зараз нікуди скаржитися.

- Ви в цілому вірите, що команда може завоювати друге місце навіть за таких обставин?

- Чесно - ні. Тому що обставини будуть тільки збільшуватися. Якщо “Дніпро” відстане від команд, що знаходяться вище на пристойну кількість очок, скажімо, 7-8 за кілька турів до кінця, суддівство стане ідеальним. Відразу ж! Все стане по-іншому.

- Ви спілкувалися з головним тренером з приводу цієї ситуації?

- Хуанде Рамос взагалі не розуміє, як таке може бути. Нам весь час говорять, що в Європі теж помиляються. Так, помиляються, і я згоден, що суддя, як будь-яка людина, має право на помилку. Питань немає. Але я говорив на початку розмови: три епізоди трактуються абсолютно по-різному, причому в двох випадках одним і тим же суддею. Що це? Нехай мені хтось пояснить. Якщо зможе.

- Виходить, що нічого хорошого в заключних турах чекати не варто?

- Поживемо-побачимо. Надія ж вмирає останньою. Хочеться вірити, що коли-небудь все це закінчиться, і буде більш-менш нормально.