УКР РУС

Ставка більша за життя. Польща - Росія. Анонс

12 червня 2012 Читать на русском

У другому матчі передостаннього туру групового етапу ЄВРО-2012 зійдуться непримиренні політичні та цивілізаційні суперники - Росія та Польща.

ЄВРО-2012, 2-й тур. 12 червня. 21:45. Варашава. "Стадіон Народови".

Арбітр - Вольфганг Штарк (Німеччина).

Пряма трансляція на телеканалах “Футбол” та “Україна". Онлайн трансляція на "ФУТБОЛ 24".

Якщо заглиблюватись у історичні, особливо воєнні суперечки між країнами, то накопаємо вдалий ґрунт для потужної бойні. Можна ще згадати провокаційну інформацію, що росіяни запускатимуть над стадіоном літачки та махатимуть прапорами з написом "Смоленськ". Саме у цьому російському місті згорів дотла урядовий літак з Президентом Польщі, його сім'єю та численною військовою і політичною елітою на борту. Розбився повітряний транспортний засіб за незрозумілих досі багатьом у Польщі обставин, що спровокувало нову хвилю претензій до російської держави. Ну, воно діло таке, хто їх, тих претензій до Росії, особливо часів "тандему", не мав? Та й інформацію про таку акцію встигли заперечити керівники російських фанатів, тож сподіваємось, що обійдеться без крові на стадіоні та найбільше поза його межами.

А краще буде на футбольному полі вияснити, хто ж має право претендувати на істину, в нашому випадку - на простий банальний порівняно з глобальними політичними ігрищами вихід з групи. З першого туру склалося враження, що у поляків нема жодних шансів проти надпотужної Росії. Підопічні Адвоката танком проїхались по чеських надіях здобути пункти, немов знову настав для них 1968-й рік. Чи буде нова окупація, тепер уже столиці Польщі, і цілком дозволеними європейською спільнотою засобами - на футбольному полі? Поляки багатьох розчарували, викинувши у смітник другі 45 хвилин проти Греції. Після успішної першої половини, голу Левандовскі, сумнівного вилучення грецького захисника, хлопці Смуди тотально здали позиції.

  

Греки розбили надії співгосподарів ЄВРО вже на старті другого тайму. А потім лише героїчний Пшемек Титонь визволив свій народ від гіркої СМУтИ. "Убивця пенальті", як його прозвали за дії у воротах нідерландського ПСВ, парирував удар Карагуніса. Досі перед очима цей кадр - над Титонем, який навіть не встиг як слід розім'ятись, схилився Адам Матущик. Пшемислав потім зізнався, що той сказав йому: "Відбий карний, а увійдеш в нашу історію!". І він не міг підвести багатомільйонну армію "кібіцув". До речі, саме Титонь стоятиме у сьогоднішній битві на сторожі польських воріт. І якщо все піде добре, може знову стати героєм. А ось Щенсни з його фатальною помилкою, яка призвела до голу на 1:1, усвідомлюватиме, який чарівний шанс він прогавив, щоб записати своє ім'я в історію польського футболу.

  

У Польщі до старту єврочемпіонату не вважали росіян за суперника, якого слід дуже побоюватися. Звісно, після 4:1 над Чехом цей погляд вже не актуальний. Наставник збірної Польщі, Франтішек Смуда перед матчем повторив слова перед греками: для нас не стане фатальною нічия. А головне не програти, аби не втратити усіх шансів. Рація в тому є, бо поразка сьогодні чи минулої п'ятниці це майже кінець історії його команди н ЄВРО-2012, але здається, що така ось обережність і невпевненість тренера передається молодій талановитій команді. Вона у першому матчі з греками так і грала - боячись зробити помилку, втратити все. Але ризикувати таки доведеться, і цілком можливо, що неймовірні в атаці Дзагоєв та Аршавін змусять "Кадру" до цього вже сьогоднішнього вечора.

Повертаючись до матчу-відкриття ЄВРО, згадаю про два неприємних моменти у грі поляків у заключні 30 хвилин. Відбитий пенальті додає зазвичай сил, дає новий імпульс, спалах енергії команді для ще одного подвигу - тепер і в атаці. Нічого подібного не відбулось, на жаль. Це знову греки були ближчими до перемоги, хоча команди і грали 9 на 9 польових. Може, через згадану нерішучість Смуди, який не випустив нікого з гравців атаки, які так напрошувались, так бачились усіма на заміні? І якщо у першому матчі цей номер "головне не програти" за допомогою іспанського рефері вдалось відбути, то росіяни можуть і не пробачити.

Плавно підходимо до перспектив команди Адвоката. Представляючи поляків у матчі з греками, заніс "біло-червоних" до категорії тіньових фаворитів першості. Тепер же цьому статусу значно більше відповідає швидка, імпровізаційна, небанальна в атаці Росія.

   

Аршавін явно хоче повторити "помилки молодості", коли він розривав суперників у групі, а потім поклав на лопатки Нідерланди у додатковий час чвертьфіналу ЄВРО-2008. Дзагоєв вкладає всю душу в подяку за довіру Адвоката. Широков, попри його дикий імідж і хамські замашки поза грою, відмінно діє в середині поля і постійно здатен підключитись в атаку і стати ефективним центрфорвардом. Але найслабша у тренерському плані за підсумками першого туру в усіх групах Чехія - не показник. Господарі змагань, збірна Польщі має вивести на чисту воду як росіян, так і самих себе. Сьогодні ми повинні нарешті зрозуміти, в який насправді футбол грають і на що можуть з ним претендувати обидві команди.

  

Щодо історії кілька слів. Тут все однаково, 1-1-1, різниця м'ячів також рівна - 5:5. У поляків буде як мінімум дві зміни в основі - вилученого у стартовому поєдинкові Щенсни замінить згаданий Титонь, а Мацєй Рибус поступиться місцем Даріушу Дудці. У росіян може не вийти в старті Алєксандр Кєржаков за те, що 7 разів не влучав у ворота Чеха, встановивши такий гіркуватий рекорд європершостей. На заміну йому готовий вийти Павлюк. Роман Павлюченко, немов той Мессі, розібрався із захисниками, покрутився досхочу з м'ячем на лінії штрафного чехів і бахнув точно в кут їх воріт, вийшовши на заміну Кєржу.

Прогнозувати щось у матчі збірних Польщі та Росії дуже важко, але сподіваємось на класний футбол. Зараз вже не час відсиджуватись в окопах, час валити напролом, особливо полякам, яких має надихнути приклад збірної України, що поборола шведа, поступаючись у рахунку.

Букмекерська контора William Hill дає такі коефіцієнти на матч Польща - Росія:

Перемога Польщі - 2,9 Нічия - 3,2 Перемога Росії - 2,5

Тарас Котів, Футбол24