УКР РУС

Стариган із крилами. Десять найстарших футболістів АПЛ

5 січня 2013
Автор: Олег Бабій

Коли мова заходить про головних "мастодонтів" англійського чемпіонату, зазвичай на думку спадають Гіггз та Скоулз.

"Уранці небо стало зовсім тьмяним, і коли Пелайо повернувся з моря, він насилу розгледів, що в глибині подвір'я щось ворушиться й стогне. Підійшовши ближче, він побачив, що це старенький дід, який упав обличчям у грязюку, борсається там, але не може підвестися, бо йому заважають великі крила" (Габріель Гарсія Маркес)

Старигани Прем'єр-ліги не такі безпомічні, звісно. Дехто з них навіть зараз може дати "прикурити" молодим. Щоправда, є й такі, які недалеко втекли від літературного героя Маркеса, тож згадуються в цьому тексті лише через те, що попри солідний вік досі гріють лаву в тому чи іншому клубі. Для зручності рухатимемося в порядку зростання - від наймолодшого ветерана до головного аксакала англійської еліти.

10 місце. Брюньяр Гуннарсон, півзахисник "Редінга"

Вік: 37 років (16 жовтня 1975)

Статистика у сезоні: -

Часи, коли головний ветеран "роялістів" домінував у центрі поля, в минулому. У новому сезоні потрапляння в заявку на матч - це вже велике досягнення для Гуннарсона. Свій кар'єрний шлях Брюньяр розпочав у найтитулованішому клубі Ісландії - КР "Рейк'явік". Звідси давно протоптаною стежиною могутні острів'яни переходять в більш сильні чемпіонати Скандинавії та Туманного Альбіону. Гуннарсона запросили в норвезьку "Валеренгу", де молодий хавбек дещо розгубився, не зумівши пробитися до основи. У шведському "Ергрюте" справи Брюньяра пішли значно краще, тож у "Сток Сіті", купуючи його, були переконані - це не кіт у мішку, а хорошого рівня виконавець. Власне, довше, аніж у "Стоку", Гуннарсон грав лише за "Редінг" - тут він вже сьомий рік. Ісландець забивав "МЮ", попив достатньо крові в "Ліверпуля", але вік бере своє. За виживання "роялісти" борються без Гуннарсона.

9 місце. Юссі Яскелайнен, голкіпер "Вест Хема"

Вік: 37 років (19 квітня 1975)

Статистика у сезоні: 20 матчів у чемпіонаті (пропустив 24 м'ячі)

В кар'єрі стрибучого фіна було лише п'ять команд: фінські МП та ВПС, "Болтон", "Вест Хем" і збірна Фінляндії. Всюди Юссі сумлінно виконував свою роботу - таких рано чи пізно знаходить винагорода. У 2002-му його визнали найкращим голкіпером АПЛ, а через чотири роки (після одіссеї "Болтона" у Кубку УЄФА) Юссі став ще й гравцем року у своїй команді. Попри поважний вік, має надзвичайну реакцію і чудово орієнтується в складних ситуаціях. Своїм комфортним місцем у середині турнірної таблиці "Вест Хем" великою мірою повинен завдячувати саме Яскелайнену.

8 місце. Енді Маршал, голкіпер "Астон Вілли"

Вік: 37 років (14 квітня 1975)

Статистика у сезоні: -

Типовий приклад футболіста, який ніколи не хапав зірок із неба. Якщо десь і грав непогано, то не в еліті, якщо здобував трофеї - то хіба екзотичні. Свій кусень слави Маршал вихопив у "Міллуолі". Неелітна команда дійшла у 2004 році до фіналу Кубка Англії, проте була безжально бита "МЮ" - 0:3. У воротах Маршала розписалися "зірки" - Кріштіану Роналду та Руд ван Ністелрой (двічі). А ось через шість років Енді таки приміряв золоту медаль - за перемогу "Астон Вілли" у турнірі... дублерів. Оце й усе. Зараз Маршал перебуває в глухому затінку Бреда Гузана, на якого Ламберт робить ставку в чемпіонаті, а також Шея Гівена (Кубок Ліги). Та кіпер не втрачає оптимізму - він від природи є веселим парубком, про що не оминули можливості згадати автори клубного сайту "вілланів".

7 місце. Стів Харпер, голкіпер "Ньюкасла"

Вік: 37 років (14 березня 1975)

Статистика у сезоні: 4 матчі в чемпіонаті (пропустив 7 м'ячів), 3 матчі в Лізі Європи (пропустив 1 м'яч)

Зверніть увагу на цього воротаря - вже невдовзі він може вийти на поле проти нашого "Металіста". Харперу вдалося зберегти чудову форму навіть у запасі, тож проти "Бордо" і "Брюгге" він відстояв "на нуль". Це один із живих символів "Ньюкасла", адже грає за "сорок", починаючи з 1993 року, а також втілення футболіста-невдахи. Завжди на "Сент Джеймс Парку" знаходився той, в чий затінок Стів неодмінно потрапляв. Срнічек, Хіслоп, Гівен, тепер ось Крул. Тож регулярні оренди в клуби нижчих дивізіонів стали для Харпера звичним явищем. Не таку кар'єру уявляв собі хлопчак, для якого кумиром був безсмертний Брюс Гроббелар.

6 місце. Пол Скоулз, півзахисник "МЮ"

Вік: 38 років (16 листопада 1974)

Статистика у сезоні: 14 матчів у чемпіонаті (забив 1 гол), 2 матчі в Лізі чемпіонів

Про манкуніанського мініатюрного Принца центра поля написано стільки, що вкотре переповідати загальновідомі речі немає сенсу. Він повернувся у минулому сезоні до Великої гри, хоча за кілька місяців до цього урочисто відкланявся і почепив бутси на гвіздок. По закінченні сезону 2012/13 Скоулз, начебто, знову збирається на "пенсію". Тільки от не факт, що насолодившись сімейним затишком в олдхемському котеджі, скромний майстер гарматних ударів втримається від спокуси знову допомогти "дияволам" на ратному полі. Десь ми вже це бачили :-)

5 місце. Радек Черни, голкіпер КПР

Вік: 38 років (18 лютого 1974)

Статистика у сезоні: -

Чехія завжди славилася чудовою воротарською школою. Ще з часів дідуся Планічки існувала закономірність: якщо у ворота став голкіпер із Богемії, суперникам варто очікувати неприємностей. Останні півтора десятиліття дали футбольному світові непробивних Чеха, Поштулку, Блажека, колись перспективного Лаштувку ну і, звичайно ж, Радека Черни. Український вболівальник повинен пам'ятати теперішнього кіпера "Квінз Парк Рейнджерс" за протистоянням донецького "Шахтаря" з празькою "Славією". На кону тоді стояла путівка в груповий турнір ЛЧ, яку хлопці Прокопенка стильно вихопили з рук чехів в овертаймі. Зверніть увагу: коли забивали Воробей і Ателькін, Черни боровся до останнього, навідміну від своїх партнерів. Транзитом через "Тоттенхем" голкіпер опинився в КПР, де достатньо непогано зарекомендував себе в складних баталіях Чемпіоншипу. Проте в еліті місця для Черни не знайшлося. І якщо в минулому сезоні Радек ще кілька разів вийшов у старті, то з приходом в команду Гріна і Сезара засів у глибокому запасі.

4 місце. Райян Гіггз, півзахисник "МЮ"

Вік: 39 років (29 листопада 1973)

Статистика у сезоні: 11 матчів у чемпіонаті, 3 матчі в Лізі чемпіонів, 1 матч в Кубку Ліги (2 голи)

Людина-рекорд. Писати про Гіггза ще більш невдячна справа, аніж співати оди Скоулзу - про валлійця відомо УСЕ. Аби освіжити пам'ять, адже втримати в голові всі титули Райяна - справа нелегка, пропоную перейти за цим посиланням. Головний гвардієць в історії "МЮ" досі охоче виходить на поле і багає, наче це не йому потрібно розмінювати п'ятий десяток літ. А з яким смаком Гіггз забив свої єдині м'ячі в цьому сезоні! На жаль для ветерана, партнери не зуміли довести матч із "Челсі" до переможного кінця, згорівши - 4:5, а "МЮ" вилетів з Кубка Ліги. Райян сумував недовго - в його колекції одразу чотири такі кубки.

3 місце. Марк Шварцер, голкіпер "Фулхема"

Вік: 40 років (6 жовтня 1972)

Статистика у сезоні: 19 матчів у чемпіонаті (пропустив 34 м'ячі), 1 матч у Кубку Ліги (пропустив 1 м'яч)

Розмінявши п'ятий десяток років, австралійський голкіпер німецького походження продовжує втримувати за собою футболку з першим номером як у "Фулхемі", так і в національній збірній своєї країни. Про ранні етапи кар'єри Марка відомо небагато - дрезденське "Динамо", кілька матчів за "Кайзерслаутерн" та "Бредфорд". Справжній Шварцер сформувався у "Мідлсбро", за який провів 11 насичених подіями та яскравими матчами років. На "Крейвен Котедж" кіпер перейшов лише тоді, коли "Боро" посипався і на повному ходу прямували у Чемпіоншип. Написати, мовляв Шварцер з віком не втратив ані дещиці майстерності, означатиме злукавити. У новому сезоні воротар напропускав чимало голів, деякі з яких - лише на його совісті. І все ж футбольне довголіття Шварцера заслуговує на глибоку повагу.

2 місце. Майк Полліт, голкіпер "Вігана"

Вік: 40 років (29 лютого 1972)

Статистика у сезоні: -

Попри скромний бюджет, "латтікс" неймовірно пощастило - тут згуртована команда, кмітливий тренер Мартінес і надійний голкіпер Аль-Хабсі. Майк Полліт за таких обставин продовжує очікувати на свій примарний шанс, який з'явиться хіба що у випадку травми оманського воротаря. Доля ніколи не була особливо прихильною до Полліта. Вихованець "МЮ" не провів за "дияволів" жодного матчу, а єдиними клубами, де він мав регулярну ігрову практику, стали скромні "Лінкольн Сіті", "Дарлінгтон", "Ротерхем" і "Честерфілд". Зате хоча б у нашому рейтингу відзначився - почесне друге місце :-)

1 місце. Бред Фрідель, голкіпер "Тоттенхема"

Вік: 41 рік (18 травня 1971)

Статистика у сезоні: 10 матчів у чемпіонаті (пропустив 16 м'ячів), 1 матч у Лізі Європи (пропустив 1 м'яч)

Ось він - старійшина над старійшинами. В юності Бред обирав поміж тенісом, баскетболом і соккером, таки спинивши свій вибір на екзотичному для США виді спорту. На початку 90-х рівень американського клубного футболу перебував у жалюгідному стані, тому Фрідель взяв курс на Європу, де погравши у "Брондбю" та "Галатасараї", потрапив на олівець тренерам "Ліверпуля". Конкуренцію Джеймсу та Вестерфельду скласти не вдалося, проте мерсисайдський провал став для янкі лише початком славного шляху. "Блекберну" Фрідель дістався як вільний агент - і тут почалося! П'ятнадцять матчів поспіль "на нуль" у сезоні 2002/03, два парирувані пенальті в матчі проти "Шеффілд Юнайтед", гол у ворота "Чарльтона" - Фрідель підкорював серця надзвичайною реакцією та харизмою. Те ж продовжилося в "Астон Віллі", в "Тоттенхемі". Будьте певні, він би й зараз "порхав, наче метелик", якби не купівля Уго Льоріса і шантаж від молодого француза, який вимагав місця в стартовому складі. Проте Фрідель лише посміхається: на пенсію він не поспішає.

Вже невдовзі опинитися в такому рейтингу можуть Енріке Іларіу ("Челсі") - 37 років; Томас Соренсен і Рорі Ділеп (обоє - "Сток Сіті"), Шей Гівен ("Астон Вілла"), Келвін Девіс ("Саутгемптон") - по 36 років; Сілвен Дістен, Філ Невілл (обоє - "Евертон"), Вільям Галлас ("Тоттенхем"), Йоргос Карагуніс ("Фулхем") - по 35 років.