УКР РУС

Стамбульський переворот. Все, що потрібно знати про "Істанбул Башакшехір"

5 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" представляє суперника донецького "Шахтаря" у вирішальному кваліфікаційному раунді Ліги Європи.

"Істанбул Башакшехір" створений у 1990 році шляхом злиття кількох аматорських клубів. Упродовж багатьох років "Істанбул ББ" виступав у нижчих дивізіонах, і лише у 2007-му вперше пробився у Суперлігу. З того часу "синьо-помаранчеві" регулярно грають в елітному дивізіоні.

Четверте місце – поки що найкращий результат в історії клубу. У сезоні 2010/11 "Істанбул" вийшов у фінал Кубка Туреччини, де поступився "Бешикташу" - 2:2 (по пенальті – 3:4).

У 2014-му відкрили новенький стадіон "Істанбула", який має назву "Башакшехір Фатіх Терім". Місткість красивої і компактної арени – 17 тисяч 300 глядачів.

У сезоні 2015/16 "Істанбул" фінішував на четвертій сходинці, програвши "Бешикташу", чинному чемпіону, 20 очок. Вище від майбутнього суперника "Шахтаря" фінішували також "Фенербахче" і "Коньяспор".

Найкращим бомбардиром команди у попередньому сезоні став хавбек збірної Боснії та Герцеговини Едін Вішча – 17 м’ячів. Цього невисокого і всюдисущого футболіста потрібно особливо остерігатись.

На фото: Едін Вішча

В "Істанбула" – четверта атака турецького чемпіонату. У минулому сезоні команда забила 54 м’ячі. Більше виявилося лише у трьох стамбульських китів – "Бешикташа", "Галатасарая" та "Фенербахче".

Непогано у суперників "Шахтаря" і з обороною. У 34 матчах "Башакшехір" пропустив 36 м’ячів, а це 4 позиція в плані надійності, яку вони поділяють із "Османлиспором". Краще захищалися тільки "Бешикташ", "Фенер" і "Коньяспор".

Ще трохи цікавої статистики за підсумками минулого сезону. Отож, "Істанбул" володів м’ячем 50% ігрового часу, а футболісти виграли 48% єдиноборств. Влучність передач – 77%.

У єврокубках "Істанбул" грає вдруге у своїй історії. Минулого року столична команда стартувала у третьому раунді кваліфікації Ліги Європи і одразу ж склала зброю перед АЗ. Голландці здобули перемогу в обох матчах – 2:1, 2:0. У цьому сезоні "Істанбул" знову взяв старт із 3-го раунду – і є перший успіх. Хорватську "Рієку" турки пройшли завдяки виїзним голам – 0:0, 2:2. Тобто, у єврокубках "Башакшехір" ще не перемагав.

На фото: Абдулла Авчі

Команду очолює 53-річний турецький спеціаліст Абдулла Авчі. Він на цій посаді вдруге. Саме Авчі свого часу вивів "Істанбул" в еліту турецького футболу. У 2011-му пішов із клубу у штаб збірної Туреччини, але через три роки знову повернувся.

Капітанську пов’язку "Істанбула" довірили наддосвідченому 35-річному Емре Белозоглу. За плечима лідера команди – близько ста матчів у збірній Туреччини, а також виступи у "Галатасараї", міланському "Інтері", "Ньюкаслі", "Фенербахче" та мадридському "Атлетіко".

Кістяк команди, яка зазвичай грає за схемою 4-2-3-1, складають аборигени. Проте й легіонерів тут немало. Зокрема, мова про молдавського захисника, відомого за виступами в РПЛ, Александра Єпуряну, бразильського екс-хавбека "Браги" Марсіо Моссоро, шведа Семюеля Холмена, забивного албанського форварда Сокола Чікаллеші. До слова, ворота команди захищає Волкан Бабаджан, якого ви могли запам’ятати по матчах збірної Туреччини на Євро-2016.

Новий сезон чемпіонату Туреччини розпочнеться 21 серпня. У цей день "Істанбул" прийматиме на своєму полі віце-чемпіона – "Фенербахче". Стамбульське дербі, ймовірно, відбере у наших суперників чимало сил перед відльотом до Львова на матч-відповідь.

Сторінка автора у Facebook

Палкін: Маємо здолати "Істанбул Башакшехір" і дійти до фіналу Ліги Європи