УКР РУС

Сталь: ставка на молодь, проблеми для Шахтаря і дно турнірної таблиці УПЛ. Підсумки осені-2017

29 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмує виступи кам'янської Сталі в першій частині сезону 2017/18.

Рівень реалізації завдань

У міжсезоння Сталь розпустила весь основний склад. Керівництво клубу вирішило, що в топ-дивізіоні можна грати вчорашньою командою U-21 з її тренером. Тому поки екс-"сталевари" освоювалися в основі інших клубів УПЛ, сама Сталь завойовувала статус наймолодшої команди в Європі.

Наразі кам'янчани замикають турнірну таблицю чемпіонату, програючи найближчому конкуренту 3 очки. Половину всіх залікових балів вони набрали у двох перших турах, після чого видали 17-матчеву безвиграшну серію. Новий наставник Ніколай Костов на деякий час замінив поразки нічиїми, але це не дуже допомогло.

Сталь цілий місяць проведе на зборі в Туреччині

Вимагати якогось результату від людей без досвіду просто безглуздо. Єдине завдання Сталі полягало і полягає в тому, щоб дограти чемпіонат до кінця, однак воно, головним чином, залежить не від дійових осіб на газоні, а від президента клубу.

Оцінка літніх трансферів

Майже всі кваліфіковані футболісти влітку відправилися на пошуки нових команд. Каленчук, Паньків, Довгий і Пашаєв перейшли в Олександрію, Бандура, Іщенко і Карасюк – у Верес, Дебелко – в Карпати. Шабанов з Кравченком знайшли своє місце в Олімпіку, а Васін – у Чорноморці.

Якісного підсилення не було, неякісного практично також. Вільними агентами прийшли Неманья Обрадовіч і Євген Ткачук, які в компанії з Едгаром Малакяном стали, увага, єдиними гравцями команди у віці після 25 років. Сербський легіонер періодично виходив на поле і відзначився 2 голами, а Ткачук завоював місце в центрі оборони.

Певну користь принесли й орендовані в Динамо флангові захисники Тимчик і Михайличенко. Втім, така трансферна діяльність абсолютно ніяк не може стосуватися клубу, який хоче продовжувати існування в УПЛ.

Найбільший позитив – шанс для молоді

В ситуації, що склалася, багато юних футболістів отримали шанс спробувати свої сили в еліті, зарекомендувати себе. Михайло Месхі та Андрій Якимів на нормальному рівні виглядали в центрі півзахисту, Гліб Грачов і Артур Даніелян награли достатньо матчів у захисті, ті ж Олександр Тимчик і Богдан Михайличенко досить успішно використали оренду в Сталь, як плацдарм для подальшого розвитку.

Сталь дограє сезон за будь-яких умов, – Ісраелян

Справжнім відкриттям осінньої частини чемпіонату став Герман Пеньков, який неодноразово рятував команду від розгрому. 23-річний голкіпер став другим у чемпіонаті за кількістю сейвів – 30 і парируваних ударів – 66 (тут і далі дані InStat).

Лідерами в передній лінії були Мар'ян Мисик і Орест Кузик. В минулому сезоні вони не могли повноцінно виграти конкуренцію, однак в цьому тягнули Сталь за собою. Старався закріпитися Юрій Клімчук, щоправда, його переважно використовували на незвичній позиції в центрі нападу.

Всі ці гравці засвітилися в УПЛ. Це стало найбільшим і, за великим рахунком, єдиним позитивом від участі Сталі в чемпіонаті.

Найкращий гравець – Орест Кузик

Орест виділявся серед партнерів активністю, найчастіше намагався загострити, регулярно йшов у обіграш і завдавав ударів по воротах. Львів'янин опинився у п'ятірці головних дриблерів УПЛ – 93 обводки з відсотком успішності 53, завдяки чому Сталь сенсаційно стала другою після Шахтаря за цим показником. Така манера гри змушувала опонентів фолити проти Кузика, за заробленими фолами він другий у чемпіонаті – 56.

В 13 голах Сталі солідна заслуга 22-річного гравця: 4 забиті м'ячі та 2 асисти. Після цього півріччя ним вже зацікавилися інші українські клуби, проведена на тому ж рівні весна не залишить гравця без хороших пропозицій влітку.

Найбільший негатив – нестача досвіду

Можна довго перераховувати, за якими статистичними показниками Сталь була найгіршою (загострюючі передачі, навіси, тривалість атак, єдиноборства і т. ін.), але показовою є інша річ. 4 основні захисники Михайличенко, Грачов, Даніелян і Тимчик в сумі припустилися 34 гольових помилок. Останні двоє взагалі є героями цього антирейтингу: в Артура – 13, в Олександра – 10. Причина, звичайно ж, в браку досвіду.

Найкращий матч: Шахтар – Сталь – 1:1

У першому колі Шахтар ледь не втратив очки у протистоянні зі Сталлю (Бланко Лещук забив на шостій компенсованій хвилині), а в другому колі слово "ледь" зникло. Паулу Фонсека в домашньому матчі з аутсайдером надав ігровий час деяким резервістам і пошкодував.

"Гірники" забили досить швидкий гол, після чого майже не здійснювали тиску на ворота Пенькова. "Сталевари" методично вичекали, а тоді зробили укол – Обрадовіч зрівняв рахунок. Такого слабкого Шахтаря в цьому сезоні ми більше не бачили.

Шахтар – Сталь – 1:1 – Відео голів і огляд матчу

Оптимальний склад: Пеньков – Тимчик, Грачов, Ткачук, Михайличенко – Месхі, Г. Малакян – Кузик, Е. Малакян, Мисик – Клімчук.

Цілі на зимове трансферне вікно

Обрадовіч вже покинув команду, продовжити оренду Тимчика і Михайличенка не вдалося. Президент клубу Вардан Ісраелян заявив, що Сталь і далі орієнтуватиметься на молодь, а запрошені досвідчені футболісти якщо і будуть, то дуже мало. Активної роботи кам'янчан на ринку взагалі не передбачається – максимум з'явиться два-три новачки.

Будемо сподіватися, що серед них знайдеться місце нападнику. Яким би безглуздим не виглядало обговорення трансферних цілей Сталі, але впадає в око, що команді бракує настирного центрфорварда.

Завдання на весну

Дограти чемпіонат і по можливості спробувати піднятися з останнього місця в зону перехідних матчів. Шансів на це, відверто кажучи, мало, хіба що Карпати продовжать придумувати собі проблеми, а Чорноморець з якихось причин не підсилить взимку склад.

Карпати: іспанський провал, конфлікти з вболівальниками і трішки позитиву від Мякушка. Підсумки осені-2017

Динамо: магічний Циганков, виліт з Ліги чемпіонів і відмова їхати в Маріуполь. Підсумки осені-2017