УКР РУС

Стакан наполовину ... чорний

9 вересня 2012
Автор: Андрій Бартків

Як колір шкіри може стати причиною вболівальницької нелюбові.

     В той час як журналісти і блогери до найдрібніших деталей обговорюють грошові суми трансакцій з придбання Акселя Вітселя та Халка, а також ігрові особливості футболістів і їх передбачувані позиції на полі, на сайті офіційного об'єднання фанатів «Зеніта» «Ландскрона» найбільшої популярності набрала дискусія расового характеру, лейтмотивом якої є детальний аналіз кольору шкіри новачків. З'явився навіть термін - «в межах Алвеша» - тобто колір шкіри португальського захисника вважається допустимим і не ображає переконання Віражу (трибуни, на якій збираються найвідданіші прихильники клубу). З приводу відповідності/невідповідності новачків в даному критерієві думки розділилися.
     Найрадикальніше крило вболівальників оперує фразами на кшталт - «не буду більше ходити на футбол», «у що перетворюють наш «Зеніт», «за кого тепер я буду битися на «стрілці». Деякі скаржаться, що надалі потрібно купувати гравців з чітко визначеним білим кольором шкіри, щоб не витрачати стільки часу на багатогодинні обговорення. Виявляється, за переконаннями фанатів «Зеніта», мулат - це допустимо, а негр (до речі, в російській мові слово без негативного відтінку) - це зрада і паплюження всього святого. Хм… Давайте звернемося до класиків жанру - ось що, зокрема, писав з цього приводу всім нам відомий єфрейтор Шикльгрубер в своєму необразливому творінні про класове протистояння: «Діти-мулати - це забруднення білої раси чорною кров'ю на Рейні в серці Європи». Так що або ортодоксальні фани погано знають матчастину, або орієнтуються на інших ідеологів, або це взагалі спроба синтезувати зовнішній світ і власні переконання, тому що, погодьтеся, радикальним фанатам без «Зеніту» буде набагато гірше, ніж команді без них.
     Досі вважається, що фанати пітерського «Зеніту» дотримуються правих і навіть ультраправих поглядів. Щоб зазначити наріжні камені подібного роду ідеології, довіримося Вікіпедії: «Для таких людей (мова йде про ультраправих) часто характерні антиіміграційні і антиінтеграційні позиції, по відношенню до соціальних груп чи окремих осіб, які вважаються нижчими і небажаними. Ультраправа ідеологія зазвичай включає в себе авторитаризм, націоналізм, расизм і ксенофобію ». Такий факт не міг би не насторожити бразильського інсайда та бельгійського центрхава, якби вони, звісно, приділили подібному аспектові свій дорогоцінний час.

     За твердженням лідера фанатського сектору пітерців Олександра «Макасина» Румянцева, якого, до речі, нещодавно побили електрошокерами і палицями в підтрибунному приміщенні махачкалинського стадіону «Динамо», фашисти і скінхеди в контексті фанатського руху «Зеніта» залишилися в далеких 90-их. Що ж, не останній людині у вболівальника ієрархії пітерського клубу хотілося б вірити. Цілком припустимо, що на форумах гостює обмежена школота, яка отримує задоволення від троллінгу, а до расизму/ксенофобії подібні пости не мають ніякого відношення. Але ще в 2008 році тодішній тренер «Зеніту» Дік Адвокат так пояснив відсутність чорних футболістів під своєю егідою: «У складах всіх російських команд є темношкірі гравці, і я б з радістю з ними працював. Справа в наших фанатах. Якщо чесно, я не розумію, як можна приділяти так багато уваги кольорові шкіри. Я однаково ставлюся абсолютно до всіх - білих, чорних, червоних. Однак фанати - найважливіше, що є у «Зеніта». Тому в найближчому майбутньому я збираюся запитати у них напряму, як вони відреагують, якщо в нашій команді опиниться темношкірий футболіст». Втім, із мертвої точки справа не зсунулася, а голландець так і не пішов на прямий контакт із Віражем.
     Цікаво, Халк і Вітсель перейшли б в «Зеніт», якби для них перевели всього пару сторінок форуму «Ландскрони», де десятки людей діляться їх фотографіями з різних ракурсів при різному освітленні, обговорюють походження їх батьків, пропонують розставити всі крапки над «i», заміривши пропорції голови циркулем? Чи можуть гроші, навіть найбільш нереальні, компенсувати таке приниження? Я детально не знаю, з допомогою яких приладів в спірних ситуаціях відрізняли єврея від арійця, як відбувався процес оцінки рабів на базарах Південної Америки. І чим це відношення відрізняється від нинішніх дискусій з приводу кольору шкіри і очей Халка і Вітселя, мені теж незрозуміло.
     Справедливості заради варто зазначити, що зараз у фанатського руху «Зеніта» є набагато більш важливі справи: протистояння з махачкалінською «Дикою дивізією», виїзди на Лігу чемпіонів – перший із них відбудеться вже 18 вересня, у сонячну Малагу в гості до однойменного клубу. Тому є всі підстави сподіватися, що ми не побачимо ніяких акцій нетерпимості, і Халка та Вітселя приймуть без агресії, як це у свій час вийшло з Бруну Алвешем.