УКР РУС

Список Фоменка: за і проти…

24 травня 2013
Автор: Стас Бебех

Головний тренер національної збірної України Михайло Фоменко визначився зі списком гравців, які візьмуть участь у товариському матчі проти збірної Камеруну (2 червня) та у відбірному матчі до чемпіонату світу 2014-го проти команди Чорногорії (7 червня).

Список Фоменка, а також перспективу «синьо-жовтих» на важливий матч із чорногорцями у Подгориці для «Спортивки» проаналізували відомі футбольні особистості.

Богдан СТРОНЦІЦЬКИЙ (воротар): «Боровик заслужив, щоб потрапити «на олівець»

Вважаю, що Михайло Фоменко викликав на матчі з Камеруном та Чорногорією найсильніших на даний момент воротарів. Андрій П’ятов провів хороший сезон у «Шахтарі», а Рустам Худжамов у «Іллічівці». Та й Максим Коваль останнім часом твердо зайняв пост номер один у «Динамо». Саме ці клуби на даний момент є провідними в українському футболі.

А от воротар «Металіста» Олександр Горяїнов виступав з перервами, мабуть, тому Михайло Фоменко й не залучився його підтримкою. Голкіпер донецького «Металургу» Олександр Бандура враховуючи чехарду у своєму клубі на воротарській позиції з Юрієм Паньківим теж через це не був викликаний у збірну.

На даний момент Михайло Іванович викликав у збірну України оптимальну трійку воротарів, які мали ігрову практику у своїх клубах і виступали на хорошому рівні на протязі всього другого кола.

Звичайно, що варто згадати й про воротаря «Кривбасу» Євгена Боровика. Саме Боровик впевненою грою на останньому рубежі криворізької команди заслужив на те, щоб бути «на олівці» тренерів збірної. Та все ж на такій стадії, коли йдуть товариські ігри, а далі такі відповідальні офіційні поєдинки, в яких потрібно брати очки, Михайло Фоменко справедливо віддав перевагу тим воротарям, які вже «обстріляні» не лише в матчах чемпіонату України, а й у єврокубкових іграх та поєдинках за збірну України. Тому зараз ставку він робить на них. А вже в майбутньому у прохідних товариських іграх Михайло Фоменко обов’язково викличе Євгена Боровика.

Гадаю, що в суперники на товариський матч вибрали Камерун через те, що, мабуть, не було інших команд у наявності. Хоча Чорногорія – це не Камерун, а дуже хороший суперник, яка у нашій відбірковій групі чимало попила крові не лише Україні, а іншим фаворитам. Ця балканська команда неодноразово ще ставитиме палиці у колеси іншим фаворитам нашої групи.

Олександр ЧИЖЕВСЬКИЙ (захист): «Усі найсильніші захисники є у збірній»

Вважаю, що тренерам національної збірної з огляду на те, що вони їздять та придивляються до гравців добре відомий потенціал та можливості тих футболістів, яких вони запрошують під знамена головної команди країни. Ці футболісти справді гідні захищати кольори збірної. Ми бачимо, що Михайло Фоменко викликав навіть Андрія Богданова, який зараз перебуває на провідних ролях у київському «Арсеналі». Мабуть, Михайло Іванович хоче переглянути та дати шанс усім. Тим паче, що напередодні матчу з Чорногорією Україна зіграє товариський матч з Камеруном, в якому можна переглянути можливості кожного зі запрошених гравців. Тим паче, що кожному футболісту дають шанс закріпитися у збірній України.

Щодо захисної ланки збірної України, то Михайло Фоменко викликав тих гравців, які протягом останнього періоду часу викликалися у збірну України, ці гравці є перевіреними і не випадковими. Кожен тренер викликає саме тих футболістів, яких він бачив і за якими слідкує протягом чемпіонату. На даний момент ті захисники, яких на ці два матчі викликав головний керманич збірної є сильнішими від інших.

Стосовно спарингу з Камеруном, то тренерський штаб, мабуть, підбирає ті команди у спаринг-суперники, які найбільш близькі за стилем та малюнком гри до суперників, з якими доведеться грати офіційні поєдинки. У товариських матчах награються тактичні схеми та переглядаються і порівнюються схеми. У даному випадку тренерський штаб України, мабуть, відштовхуватиметься від схеми гри, які сповідує Камерун із проекцією на збірну Чорногорії. Так, можливо, стиль гри у Камеруну та Чорногорії й різниться. Однак не варто забувати, що збірна Камеруну є хорошою командою і на їхньому фоні дуже добре перевірити чого вартуємо напередодні матчу з чорногорцями.

Щодо тактичної схеми на матч із Чорногорією, вважаю, що Михайло Фоменко буде дотримуватися тієї ж схеми, що й у матчі зі збірної Польщі у Варшаві. Ця схема справді довела, що у збірної України Михайла Фоменка справді є потенціал. Тому наша команда, мабуть, знову буде застосовувати пресинг та нав’язувати супернику свою гру. Буде агресія в нападі. А матчі з поляками у Варшаві та з молдаванами в Одесі показали, що ця агресія дає результат.

Ігор КУЛЬЧИЦЬКИЙ (півзахист): «Виклик Едмара в збірну є доцільним та правильним»

Михайло Фоменко зібрав найкращих гравців, які є в Україні. Дивлячись на склад бачимо, що у ньому присутні фактично всі ті футболісти, які перемогли поляків та молдаван у Варшаві та Одесі. Вважаю, що склад непоганий. Багато залежатиме від того, який настрій та агресія буде на гру з Чорногорією.

На мій погляд, товариський матч із Камеруном потрібно би було зіграти швидше, ніж 2-го червня. Бо до вирішальної гри на виїзді з чорногорцями залишиться тільки 5-ть днів. Швидше за все, Михайло Фоменко награватиме і змінюватиме склад у першому та другому таймах. Адже потрібно дати всім ігрову практику, переглянути всіх футболістів. Адже через тиждень закінчується чемпіонат України, а після цього виникає велика перерва перед матчем із Чорногорією. Тому потрібно товариський матч із Камеруном зіграти принаймні за тиждень до офіційного відборкового поєдинку з Чорногорією.

Не вважаю, що гравці збірної України будуть втомленими перед матчами за збірну України. Бо фактично чемпіонат України вже закінчився і останній тур, який залишилося зіграти не відіграє важливого значення на розподіл підсумкових місць у турнірній таблиці. Тому гравці не будуть змученими, а навпаки будуть в хорошому тонусі. Буде нормальна, спокійна гра, ближча до тренувальної в останньому турі. Тому збірники будуть грати добре, розкомплектовано, щоб ще більше звернути на себе увагу тренерського штабу збірної України.

Щодо півзахисників, яких викликав на ці матчі Михайло Фоменко, то Едмар останніх два місяці демонстрував хороший рівень гри в «Металісті», де вів гру своєї команди. Тому, можливо, виклик Едмара в збірну є доцільним та правильним.

Анатолій Тимощук в останніх матчах «Баварії» бере участь, має ігрову практику, а це дуже добре для збірної України. Він повинен допомогти нашій команді у Подгоріці.

Щоб добитися позитивного результату з чорногорцями у них вдома нам необхідно обрати таку ж тактику, як і проти збірної Польщі у Варшаві. Поляки теж не слабка команда, але завдяки правильно обраній тактиці нам вдалося їх перемогти. Тим паче, що збірна України дуже добре грає на контратаках. Тому матч із Чорногорією буде не лише цікавим, принциповим, а й вирішальним у плані боротьби за путівку на чемпіонат світу в Бразилію. Михайло Фоменко є добрим мотиватором і повинен достукатися до кожного з гравців збірної України.

Склад збірної України:
Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар» Донецьк), Максим Коваль («Динамо» Київ), Рустам Худжамов («Іллічівець» Маріуполь).
Захисники: В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький (усі − «Шахтар»), Євген Хачеріді, Євген Селін (обидва − «Динамо»), Віталій Мандзюк, Артем Федецький (обидва - «Дніпро» Дніпропетровськ), Богдан Бутко («Іллічівець»).
Півзахисники: Олег Гусєв, Денис Гармаш, Андрій Ярмоленко, Роман Безус, (усі − «Динамо»), Андрій Богданов («Арсенал» Київ), Євген Коноплянка, Руслан Ротань, Денис Олійник, Сергій Кравченко (усі − «Дніпро»), Микола Морозюк («Металург» Донецьк), Тарас Степаненко, Дмитро Гречишкін (обидва - «Шахтар»), Едмар Галовський («Металіст»), Анатолій Тимощук («Баварія» Мюнхен, Німеччина).
Нападники: Євген Селезньов, Роман Зозуля (обидва - «Дніпро»), Марко Девіч («Металіст»), Володимир Гоменюк («Арсенал»).