УКР РУС

Сміливі дебютанти з українським слідом. Представлення "Ріу Аве"

18 вересня 2014 Читать на русском

"Футбол24" представляє найзагадковішого суперника українських клубів у Лізі Європи - португальський клуб "Ріу Аве", з яким сьогодні київське "Динамо" проведе стартовий поєдинок у Лізі Європи.

Футбольний клуб "Ріу Аве" був заснований в 1939 році групою з п'яти осіб (Жоао Перейра душ Сантуш, Альбіно Морейра, Жоао Діаш, Ернесту Брага і Жозе Амару). На загальному голосуванні з вибору назви клубу фігурували такі назви, як "Vilacondense Futebol Clube" і "Vila do Conde Sport Club", але в підсумку вибір припав на "Ріу Аве". Свій перший матч новоспечений клуб провів 6 травня 1939 року в Бейріші, де поступився місцевій команді. 29 січня 1940 року "Ріу Аве" офіційно отримав власний стадіон, який було названо "Ештадіу да Авеніда".

"Ріу Аве" базується у місті Віла-ду-Конді. Нині домашні матчі команда проводить на стадіоні "Ештадіу ду Ріу Аве", що вміщає 12 815 глядачів. Найвищим досягненням клубу в чемпіонаті Португалії є п'яте місце в 1982 році. Двічі команда ставала фіналістом Кубка Португалії (1984, 2014). Чотири рази "Ріу Аве" ставав переможцем Ліги ді онра (другого дивізіону Португалії): 1981, 1986, 1996, 2003.

Цікаво, що вихованцем академії "Ріу Аве" є португальська зірка Фабіу Коентрау. Саме в цій скромній команді нині футболіст мадридського "Реала" провів свої перші два сезони у дорослому професійному футболі.

Статистика виступів у єврокубках:

Найбільша перемога: 28.08.2014, "Ріу Аве" - "Ельфсборг" - 1:0; 31.07.2014, "Гетеборг" - "Ріу Аве" - 0:1

Найбільша поразка: 21.08.2014, "Ельфсборг" - "Ріу Аве" - 2:1

Наразі "Ріу Аве" посідає 134-у сходинку у клубному рейтингу УЄФА.

"Ріу Аве" є дебютантом вєрокубкових змагань. Потрапити до Ліги Європи команді вдалось завдяки участі у фінальному матчі за Кубок Португалії, де вона поступилась "Бенфіці" (0:1). У минулому сезоні "Ріу Аве" став 11-м з 16 команд (8 перемог, 8 нічиїх, 14 поразок). У сезоні 2013/14 "Ріу Аве" не міг похвалитись ні лінією атаки, ні грою в обороні, про що свідчить статистика - 21 забитий гол/35 пропущених.

У нинішньому сезоні команда показує дуже пристойну гру і після чотирьох турів чемпіонату Португалії очолює таблицю з 10 очками, жодного разу не програвши.

Різниця забитих/пропущених на старті сезону теж вражає - 12/2.

На відео один з останніх матчів команди у чемпіонаті. "Ріу Аве" - "Боавішта" - 4:0 (1/9/2014)

Загальний вік португальської команди складає 24,5 роки. Трансферна вартість футболістів 29,2 млн євро. В міжсезонні команда поповнилась сімома новачками. Клуб не має великого бюджету, тому в основному воліє підсилюватись талановитими молодими хлопцями з академій інших, більш потужних клубів. Єдиним новобранцем з досвідом виступу у єврокубках є бразило-білоруський атакувальний хавбек Реннан Бресан, який встиг пограти у Лізі Європи в складі БАТЕ. Також Бресан взяв у участь в Олімпіаді-2012, де захищав кольори команди Білорусі. 

У новому сезоні найкращими бомбардирами "Ріу Аве" є 20-річний талановитий атакувальний хав Дієго Лопеш і фактурний 21-річний єгипетський нападник Ахмед Хасан, обидва забили по три голи.

Дієго Лопеш

Привертає увагу українського вболівальника один з лідерів команди на прізвисько "Українець" (Ukra). 26-річний вінгер розповів історію виникнення такого прізвиська: "Коли я був маленьким, у мене було дуже світле волосся. Тому мої друзі говорили, що я схожий на українця. Звідси й прізвисько - "Українець". Правда, оскільки це було надто довге слово, вони скоротили його до "Укри". І, як бачите, прижилося", - згадує португальський гравець.

Укра

Укра є колишнім гравець португальської "молодіжки" - один з небагатьох футболістів "Ріу Аве", який брав участь до нинішнього сезону в єврокубкових баталіях. У кампанії 2010/11 він допоміг "Порту" виграти Лігу Європи, провівши кілька зустрічей на груповому етапі.

Головним тренером "Ріу Аве" є 44-річний португальський спеціаліст Педро Мартінш. Тренер очолює команду з нинішнього сезону, до цього він чотири роки небезуспішно працював з "Марітіму" і у сезоні 2011/12 зайняв з командою 5 місце у чемпіонаті Португалії. Вцілому з Мартіншем "Марітіму" за чотири сезони жодного разу не опустився нижче 10 позиції і вважався міцним середняком національної першості.

Тренерський досвід Мартіна значно багатший, ніж у керманича "Динамо" Сергія Реброва.

Педро Мартінш

Факти про команди

- "Динамо" виграло лише один з семи виїзних поєдинків з португальськими командами. На груповому етапі Ліги чемпіонів УЄФА-2008/09 був переможений "Порту" з рахунком 1:0. Ще одну зустріч динамівці завершили внічию, а в решті зазнали поразки.

- "Ріу Аве" в рідних стінах поки жодного разу не програв, зберігши свої ворота в недоторканності.

- "Динамо" в п'ятий раз поспіль доходить до групової стадії, і лише в сезоні 2011/12 кияни не пробилися в 1/16 фіналу Ліги Європи.

- Білоруський півзахисник "Ріу Аве" Ренан Брессан є найдосвідченішим єврокубковим бійцем в команді. У складі БАТЕ він двічі протистояв киянам на груповій стадії Ліги Європи-2010/11. Борисовський клуб зіграв внічию (2:2) в Києві, але поступився з рахунком 1:4 в рідних стінах.

- Кольори "Динамо" захищає португальський півзахисник Мігел Велозу. Коли він виступав за "Спортінг", то грав пліч-о-пліч з нинішнім лівим захисником "Ріу Аве" Тьягу Пінту.

Нагадаємо, матч Ліги Європи між "Ріу Аве" та "Динамо" відбудеться сьогодні о 22:05. ТВ-трансляція на каналі "2+2".

Наостанок пропонуємо подивитись відео з кумедного тренування "Ріу Аве". Хоча може в ньому секрет успіху команди?

Марк Копич, Футбол 24