УКР РУС

Сльози Канісареса

18 грудня 2013
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" пригадує десять футбольних і навколофутбольних сторінок з біографії найкращого голкіпера в історії "Валенсії".

"Я пам'ятаю, як після закінчення серії пенальті Канісарес приліг на лінію воріт і заплакав. Я йому співчував, адже й сам пережив щось подібне у 1999 році" (Олівер Кан)

Сьогодні Хосе Сантьяго Канісаресу Руїсу виповнюється 44 роки. Усі, хто на власні очі бачив ігри куперівської "Валенсії" на зламі тисячоліть, завжди асоціюватимуть "кажанів" не в останню чергу з білокурим голкіпером, чия гра у "рамці" зачаровувала. Попри топ-статус, Канісарес годиться для чіткої ілюстрації футбольної нефартовості. Ту кількість невдач і розчарувань, які випали на його кар'єру, запросто можна розподілити одразу на кількох. Та це лише додало Санті симпатиків. Людській натурі властиво ставати на бік скривджених.

Чотириразовий чемпіон Іспанії, дворазовий володар Кубка Іспанії, переможець Ліги чемпіонів та Кубка УЄФА. Як бачите, сльози, пролиті на "Сан-Сіро", мали непогану компенсацію. Про це і не тільки - у своєрідному хіт-параді подій та пригод.

10. Телезірка. Свого часу Санті Канісареса тричі запрошували на знімальний майданчик. У 2000-му році він випробував свої акторські таланти у маловідомому іспанському серіалі "Пасапалабра". Через п'ять років кіпер засвітився у проекті "Альбом року". А у 2007-му зіграв себе ж у стрічці "Гол-2. Життя як мрія".

9. Олімпійський чемпіон. На барселонській Олімпіаді (1992 рік) Червона фурія зіграла на одному подиху. У груповому етапі була розбита Колумбія (4:0), Єгипет (2:0) і Катар (2:0). У чвертьфіналі іспанці обіграли Скуадру Адзурру (1:0), у півфіналі - Гану (2:0). Перші м'ячі господарі турніру пропустили лише у вирішальному матчі, де вдалося зламати опір Польщі - 3:2. Резервним голкіпером олімпійських чемпіонів, серед яких зокрема солювали Пеп Гвардіола і Луїс Енріке, був Санті Канісарес. Основну ж роботу із захисту воріт виконав Тоні.

8. Нефартовий. Канісарес запрошувався тренерами збірної на Євро-1996 і Євро-2004, Кубок світу-1998, проте не провів на полі жодної хвилини. По одному матчу на чемпіонатах світу 1994 і 2006 - надто слабка втіха. Єдиний повноцінний фінальний цикл Санті зіграв під час Євро-2000. У першому матчі іспанці сенсаційно поступилися норвежцям "завдяки" грубій помилці голкіпера Хосе Моліни. На гру проти словенців вийшов вже Канісарес: пропустив гол від Заховіча, але Іспанія перемогла. У третьому турі була ще одна перемога - над югославами. Завдяки неймовірній роз'язці, а також трьом пропущеним голам, наш герой пам'ятатиме цю гру у Брюгге до самісінької смерті.

Фурія вийшла у плей-офф, щоб вже у чвертьфіналі вилетіти від Франції. Канісарес не зумів нічого вдіяти з неймовірним ударом Зізу зі штрафного. Заскочив його зненацька і удар Юрія Джоркаєффа. Минає практично повний календарний рік, і Канісарес знову в розпачі. Знаменитий міланський фінал Ліги чемпіонів. В дебюті матчу Кані парирує пенальті Мехмета Шолля. У серії післяматчевих бере ще й удар Андерсона. Але в той вечір героєм став інший воротар.

Проте свого піку злий фатум сягнув у 2002-му, коли за лічені дні до поїздки зі збірною на чемпіонат світу у Японію і Корею Канісарес отримав одну з найбезглуздіших травм в історії футболу. Чепурячись біля дзеркала, Санті не втримав у руках скляну банку з одеколоном (чи лосьйоном для гоління), вона впала йому на великий палець ноги і перерізала сухожилля. Про Мундіаль довелося забути.

7. Бан від Кумана. Наприкінці 2007-го Рональд Куман, у якого не клеїлася робота в "Валенсії", звалив усю провину на ветерана Канісареса, вивівши його з основного складу "кажанів". Таке рішення було для Санті болючим ще й через те, що напередодні "бану" він провів неймовірний матч Ліги чемпіонів проти "Челсі", в якому неодноразово рятував іспанців від поразки. Проте голландський спеціаліст цього не оцінив. Подейкували, що сприятливим моментом для трансферу голкіпера намагався скористатись ізраїльський "Бейтар". Однак невдовзі Канісарес знову повернувся на поле - Кумана відправили у відставку.

6. За русскіх. У 2005 році публічно підтримав московський ЦСКА у фінальному матчі за Кубок УЄФА проти лісабонського "Спортінга". А все завдяки 19-річному Ігорю Акінфєєву, який своєю не за роками зрілою і вправною грою привернув увагу значно старшого колеги по ремеслу. Саппорт Канісареса допоміг "армійцям" перемогти з рахунком 3:1.

5. Касільяса - в "Барсу". Вже цьогоріч Санті заступився за ще одного голкіпера. Касільяс переживав непрості часи в "Реалі" Жозе Моурінью, тож Канісарес запропонував Ікеру перейти в "Барселону". Мовляв, ніякого святотатства в такому вчинку не буде. "Якби я був Касільясом, то, напевно, пішов би з "Реалу". Його там вже не поважають".

4. Майстер на всі руки. Після закінчення кар'єри у 2008 році Канісарес не байдикує. Він з головою поринув у світ авторалі, де виступає за команду Suzuki Swift. Паралельно веде авторську колонку в німецькому виданні TZ, а також грає у покер.

3. Батя. Канісарес - багатодітний татусь. Від першого шлюбу у нього троє дітей - Шарлотта, Олівія і Лукас. "Чинна" дружина Маїта цьогоріч подарувала футболістові ще одну трійню.

2. Несподівана еротика. До речі, про Маїту. Якось у соцмережу просочилися фото оголеної доньї Канісарес, причому "злив" їх сам Санті. Через деякий час кіпер прибрав світлини, натомість вибачився за попередній пост, пославшись на втому, важкий день і клопоти з дітьми :))

1. Пам'ятає "Динамо". Кілька років тому інтерв'ю з Канісаресом вдалося зробити журналістові російського "Спорт-Експресу". В ході розмови Канісарес згадав про київське "Динамо": "Я чудово пам'ятаю фінальний матч Кубка кубків-1986, коли київське "Динамо" знищило "Атлетіко" з Мадрида. Знаю, що кияни представляють Україну, але тоді, якщо не помиляюся, були союзні часи, і у вас проводився спільний чемпіонат".

Якими б протиріччями не наповнювалося життя Сантьяго Канісареса, він плакав не лише з горя. Іноді це були сльози радості.