УКР РУС

Слово - не Воробей! Що говорили тренери, футболісти та чиновники збірної України перед матчами-відповідями плей-офф

17 листопада 2015 Читать на русском

"Футбол 24" згадав найяскравіші цитати, сказані перед поєдинками-відповідями збірної у стикових матчах відбіркових турнірів чемпіонатів Європи та світу.

Напередодні сьогоднішнього матчу в Маріборі відбулася прес-конференція головного тренера збірної України Михайла Фоменка. Якихось сенсаційних одкровень не прозвучало, що було цілком очікувано. Справа в тому, що і сам Михайло Іванович красномовством ніколи не вирізнявся, і взагалі не прийнято серед тренерів (та й загалом всіх учасників вирішальних матчів) робити гучні заяви заздалегідь, до фінального свистка. Є ризик, що ці слова тобі потім можуть і пригадати. І саме цим ми вирішили зайнятися: згадати, що говорили раніше члени нашої збірної, саме між першим і другим матчами, коли намагалися пробитися на Євро або ЧС. І чим все закінчилося.

Зозуля (гол і зароблений пенальті у першій грі з французами в 2013-му) обскубує "галльського півня". Так жартували після першого матчу. Після другого було не до жартів.

САБО-1: "ВИННА "БАРСЕЛОНА"

Відбір до ЧС-1998. Україна - Хорватія (0:2, 1:1)
"Команда не відійшла від "Барселони" (мається на увазі матч "Динамо" проти "Барси" у Лізі чемпіонів, який завершилися феноменальним розгромом команди Луї Ван Галя в Києві. А переважна більшість гравців у збірній були якраз з "Динамо" - "Футбол 24"). Сьогодні ми не повинні були програвати". Головний тренер збірної України, а нині - телеексперт каналу "Футбол 1" Йожеф Сабо.

Що збулося: "Барса" реабілітувалась. Матчі проти каталонців відбулися саме якраз перед зустрічами з хорватами (22 жовтня і 5 листопада) і в них кияни розгромили "гранда" - 3:0 і 4:0. Ігри проти хорватів датуються 29 жовтня і 15 листопада. Значить, щось не те було зі самою збірною...

САБО-2: ДО РЕЧІ, ПРО "ПТАШОК"

Відбір до Євро-2000. Україна - Словенія (1:2, 1:1)

"У наші ворота якісь незрозумілі голи залітають: то м'яч, як з-під землі вискочить і у ворота залетить, то ще щось... Ще тільки не було такого, щоб якась пташка, що пролітала над стадіоном, нам у ворота забила б!" Йожеф Сабо після програшу в першій грі і голу Ачімовича, забитого з 45 метрів.

Що збулося: напророкував Йожеф Йожефович! Вирішальний м'яч у наші ворота в матчі після рикошету забив гравець збірної Словенії з прізвищем... Павіч!

Йожеф Сабо: "Голи якісь незрозумілі..."

НІМЦІ І "КОЗИРІ"

Відбір до ЧС-2002. Україна - Німеччина (1:1, 1:4)

"Ми дуже сподіваємося на Андрія Шевченка - це наша козирна карта". Капітан збірної України Олександр Головко.

"Я вийшов один на один з воротами, приготувався бити, дивлюся: а там - Олівер Кан! У мене коліна затремтіли і я промахнувся". Нападник збірної України і "Шахтаря", а нині експерт каналу "Футбол 1" Андрій Воробей, після першої гри.

"Лобановський в будь-якому випадку не буде суміщати посади головного тренера в збірній і "Динамо" - це була помилка". Президент ФФУ Григорій Суркіс.

Що збулося: "козирна карта" не зіграла - Шева забив лише раз за рахунку 0:4 у Дортмунді. Лобановський перестав бути тренером збірної, зосередившись на "Динамо".

Матч-відповідь плей-офф проти Німеччини (1:4) став останнім для Лобановського на посту головного тренера збірної.

"ТАБЛЕТКИ" МИХАЙЛИЧЕНКА

Відбір до ЧС-2010. Україна - Греція (0:0, 0:1)

"Наша збірна не тренуватиме післяматчеві пенальті, щоб не притягати їх до себе. Як то кажуть, "поки таблетки не купуєш - у тебе і голова не болить. Переглянувши відеозапис, ми побачили, що виїзна модель гри збірної Греції не дуже відрізняється від домашньої. Насамперед ця команда грає на оборону і сподівається на контратаки. Так вони виграли чемпіонат Європи-2004. Тому наше завдання - в першу чергу не дати їм зіграти на контратаках". Головний тренер збірної України Олексій Михайличенко.

Що збулося: все збулось! І серія 11-метрових не знадобилася, і пропустили саме в контратаці.

Михайличенко: "А я все знав!"

"РЕЦЕПТ" ФОМЕНКА

Відбір до ЧС-2014. Україна - Франція (2:0, 0:3)

"Чи поїде збірна України до Бразилії? Хотілося б. Але потрібно трохи почекати (посміхається). У нас був рецепт на гру з французами в Києві, але коли приходиш в аптеку з рецептом, його в тебе забирають". Головний тренер збірної України Михайло Фоменко.

"2:0 - це непогано, але пора налаштовуватися на матч-відповідь, ми чудово розуміємо, що нас чекає. Погано, коли ви в нас не вірите". Нападник збірної України Андрій Ярмоленко.

Сподіваємося, цього разу рецепт у Михайла Івановича не забрали.

Що збулося: і "рецепт" забрали, а новий не виписали. І вірили ми, насправді, але справедливо побоювалися. І мали рацію, між іншим.
Цього ж разу, ми не побоюємося, а просто віримо. Ну, вже з шостої спроби не підведіть, хлопці!

Читайте також:

"Черданцев, скажи спасибі, що нас не звели із "Зенітом". Правила життя Романа Зозулі

Словенія - Україна. Відбір до Євро-2016. Плей-офф. Анонс