УКР РУС

Словенія - Україна. Відбір до Євро-2016. Плей-офф. Анонс

17 листопада 2015 Читать на русском

17 листопада. 21:45. Марібор, стадіон "Людскі врт". Арбітр: Джунейт Чакир (Туреччина). Онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24". Телетрансляція на каналах "Україна" і "Футбол 1".

Матчем року ми називали поєдинок у Львові, але звісно, найважливішою є саме матч-відповідь. Не дарма другий матч таких протистоянь прийнято називати «другим таймом», адже він є продовженням попередньої гри. Перший матч відбувся у суботу на «Арені Львів», а вже у вівторок – друга частина дуелі на полі суперника.

У Львові збірна України здобула впевнену перемогу 2:0. Перемога могла бути й більш переконливою, але маємо саме такий результат і від нього відштовхуємось. Цей результат, звісно, нагадав протистояння дворічної давнини, коли ми так же впевнено перемогли збірну Франції. Проте потім всі пам`ятають, що було у матчі-відповіді… Михайло Фоменко запевняє, що гравці зробили висновки з тих помилок, бо що ще потрібно, щоб зрозуміти наслідки кардинальної зміни якості гри у другому матчі.

Багато хто мислить категорично: Словенія – не Франція. Безумовно – рівень збірної Словенії і підбір гравців далекий від французів, але треба тверезо оцінювати і свій рівень. Нагадаю, що перед протистоянням зі Словенію багато хто не міг віддати перевагу одному з суперників – клас команд приблизно однаковий. А отже не забуваймо про всі можливі варіанти розвитку подій: якщо Словенія на правах господаря поля почне гру набагато агресивніше, ніж у Львові, і зможе забити досить швидкий гол, це може кардинально змінити психологічний стан як суперника, так і наших гравців. Якщо ж ми, як і два роки тому налаштуємось лише на захист своїх воріт, чи зможемо ми тоді перелаштуватись?

Дуже цікавим є питання, яку стратегію на матч вибере Михайло Фоменко, пам`ятаючи також про "досвід" Франції. Сушити гру? Чи все ж таки зіграти у той же футбол, що у Львові - обережний, але доволі агресивний у атаці? Тішить той факт, що збірна України, як би хто не відносився до Фоменка, у групі відбору до Євро-2016 пропустила лише 4 голи у 10-х матчах. Що-що, а захищатись "синьо-жовті" вміють добре. 

Окреме питання - провокації. Перша гра продемонструвала, що словенці добре підготувалися до матчів з нами, адже добре знають не тільки Коноплянку і Ярмоленка, а і особливий характер Євгена Хачеріді. Женя тримався як міг при брудній грі форварда Новаковіча і добре, що справа обмежилась лише однією жовтою карткою. Можна не сумніватися, що підопічні Сречко Катанеца продовжать свої "ігри" і у Маріборі. Сподіваємось, тренерський штаб та партнери по команді донесуть це як до Хачеріді, так і до інших гравців, в тому числі ще одного молодого і запального хлопця, Дениса Гармаша. 

Кадри

Перед матчем-відповіддю кадрове питання не секрет для кожної з команд. Всі, хто був травмований перед грою у Львові, не допоможуть своїм. У України це Руслан Ротань та Олександр Гладкий, у Словенії – нападаючий Роберт Беріч.

У збірної України є гарні новини у кадровому питанні, адже повертаються після дискваліфікації Олександр Кучер та Тарас Степаненко. Більш важливим є повернення Тараса, адже його якості гри у захисті можуть знадобитися у матчі, який треба «засушити». Кажуть, що переможний склад не міняють, але тут не той випадок – є велика вірогідність, що Михайло Фоменко поверне Степаненка до основи. Але замість кого? Прибрати Сидорчука чи все ж таки більш запального Дениса Гармаша? А може, зняти з гри Рибалку та зіграти за тією ж схемою, що і у Львові, з Сидорчуком і Гармашем у центрі поля? З одного боку приємний клопіт для тренерського штабу, а з іншого - будь-яка зміна у складі, безумовно, позначиться на грі. Про це не варто забувати. 

Інші зміни у складі, що впевнено розібрався зі Словенією вдома, перед грою у Маріборі важко очікувати. 

Слова

Сречко Катанец (Словенія):

- Звичайно, в України є перевага після першого матчу. І тим хто розбирається у футболі ясно, що досягти нашої мети буде не просто, однак все ж зробити це можливо. У Львові ми контролювали гру, але в нас не було достатньо агресії. Крім того, не забивали з хороших позицій. Проте в Маріборі ми добре попрацювали і знаємо, як у вівторок поєднати агресію та холоднокровність.

Михайло Фоменко (Україна):

- Чого очікую від матчу зі Словенією? Це буде чи не найважливіший матч для збірної України в цьому році. Таких ігор, як ця, ще не було. Прекрасно розуміємо, якою буде атмосфера на стадіоні, оскільки 12-й гравець буде гнати команду вперед. Розуміємо, яка мотивація буде в суперників.

Думаєш, що розумієшся на футболі? Вгадай рахунок цього матчу і вигравай призи!

 

Орієнтовні стартові склади

Словенія: Хандановіч - Бречко, Іліч, Цесар, Йокіч - Куртіч, Крхін - Ілічіч, Кампль, Бірса - Новаковіч

Україна: П’ятов - Федецький, Хачеріді, Ракицький, Шевчук – Степаненко, Рибалка - Ярмоленко, Гармаш, Коноплянка – Селезньов

Олександр Гапоненко