УКР РУС

Словаччина - Україна. Почуття дежавю - чи критикувати Фоменка?

9 вересня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" підбиває підсумки матчу відбору Євро-2016 Словаччина - Україна, намагаючись знайти золоту середину в оцінці гри і результаті команди Михайла Фоменка.

 

Багатьом уболівальникам, журналістам і всім-всім-всім, хто вболівав у вівтор ввечері за збірну України у грі проти Словаччини, після фінального свистка, а може, і під час самого поєдинку, прийшла в голову думка, що десь вони це вже бачили. І перенеслися у спогадах рівно на два роки тому...

10 вересня 2013. Відбір ЧС-2014. Київ, НСК "Олімпійський". Матч Україна - Англія. Україна відстає від збірної Англії і має шанс у разі перемоги над родоначальниками футболу обійти їх і очолити відбіркову групу, зробивши крок до прямого попадання на чемпіонат світу в Бразилії. Однак, як ми всі чудово пам'ятаємо, замість "феєрії" і "шашок наголо" ми побачили обережний футбол від підопічних Михайла Фоменка і рахунок 0:0 на табло. А потім плей-офф, Франція, і всі ми прекрасно пам'ятаємо, чим це закінчилося...

8 вересня 2015. Відбір Євро-2016. Жиліна, стадіон "Під Дубньом". Матч Словаччина - Україна. Україна знову має шанс уникнути нещасливого плей-оффу, для цього треба перемагати словаків на їхньому полі. І знову обережна гра, і знову 0:0 на табло...

Чим закінчиться вся ця історія в 2015 році, нам тільки належить дізнатися. Можливо, фіаско. А, може, ми уникнемо фатального плей-оффу і вийдемо на Євро-2016 як краща третя команда серед усіх груп. Шанси для того є хороші, і ми їх розбираємо в окремому матеріалі.

Але відразу після матчу в Словаччині серед більшості вболівальників збірної України киплять емоції. Як і два роки тому. Емоції від того, що по грі "ми могли", але не ризикували, грали так, як ніби нас рахунок 0:0 влаштовує. І звичайно ж, через два роки знову полетіли критичні списи в Михайла Фоменка. Хтось "лає" ще гранично культурно, а хтось не вибирає слів і виразів.

Спробуймо не те що б знайти "золоту середину", а просто зважити всі "за" і "проти" рішень тренерського штабу.

Критика на адресу Фоменка

Якщо хтось уважно стежить за збірною України часів Михайла Фоменка, для того і не стало одкровенням, що Михайло Іванович надмірно консервативний. Один склад, один підбір гравців, і якщо хтось "вистрілив" у своєму клубі, ще не факт, що він тут же і відразу отримає виклик до збірної. Чи місце в основному складі.

Фоменко має рацію в тому, що ознака класу гравця - це стабільність, і футболіст, якщо хороший, то він рано чи пізно потрапить до збірної України. І так воно і відбувається, але іноді здається, що виклик можна зробити і раніше, коли видно, що гравець на ходу, знаходиться в прекрасній формі. Так було свого часу із Сергієм Рибалкою, основним опорним півзахисником, на секунду, чемпіона країни "Динамо", так було з Артемом Кравцем, кращим бомбардиром УПЛ старту минулого сезону, так от зовсім недавно було з Олександром Гладким, який феєрив в кваліфікації Ліги чемпіонів, але виклик отримав лише в останній момент.

Другий момент - вибір тактики і стратегії на гру. Також ні для кого не секрет, що Фоменко дуже обережний тренер. Два роки тому ми в цьому переконалися, зараз чергове підтвердження. Проти Словаччини можна було б ризикнути, але втім, були причини цього не робити - це розклад при боротьбі серед кращих 3-х команд груп, про це буде написано нижче, де прозвучать слова на захист тренерського штабу збірної України.

І третій момент - заміни. У матчі, в якому треба перемагати, робити першу заміну на 90-й хвилині - це якось дивно, погодьтеся... Ми це побачили своїми очима в матчі Словаччина - Україна.

Не хотіли ризикувати? Так, божевільний ризик - поміняти нападника на нападника, та ще на останній хвилині!

Не можна сказати, що критика на адресу Михайла Фоменка стала звучати якось несподівано саме після матчу зі Словаччиною. Критики Михайла Івановича насправді якраз прекрасно пам'ятають гру з Англією 2-річної давності, і зараз просто з'явився черговий привід дорікнути тренеру або ще раз остаточно і безповоротно "поставити на ньому хрест".

На захист Фоменка

Що два роки тому, що зараз - особисто я не збираюся накидатися на Фоменка і його штаб. Тому що прекрасно пам'ятаю, з якого положення Михайло Іванович витягнув збірну України два роки тому. І прекрасно розумію, з якими двома сильними суперниками ми в групі зараз.

А коли всі згадують той матч з Англією, то забувають, що нас тоді знизу підпирали Чорногорія і Польща, і якби ми влетіли англійцям в Києві, то попрощалися б навіть з другим місцем, не те, що з прямою путівкою на ЧС-2014!

Так, зараз ситуація інша - ми відірвалися від найближчих переслідувачів і не могли втратити третього рядка. Але всі критики забувають, що у нас ще є варіант потрапляння на Євро-2016 безпосередньо в якості кращої третьої команди. Якби ми ризикнули, то могли б програти в Словаччині і втратити практично всі шанси на пряму путівку.

А що давала нам перемога в Жиліні? Путівку на Євро? Ні! Вона давала все той же ШАНС путівки на чемпіонат Європи! Не забувайте про це. Ми б тільки зрівнялися зі Словаччиною, а попереду нас ще чекає матч проти збірної Іспанії.

Чи є у когось претензії щодо вибору складу в грі зі Словаччиною в Жиліні? Навряд чи такі знайдуться. Кілька днів тому цей самий склад (за винятком заміни дискваліфікованого Гармаша) впевнено розібрався з білорусами.

Вибір тактики на словаків також зрозумілий - нам протистояла потужна збірна, яка на своєму полі обіграла в цьому відборі Іспанію. Ми "починали з азів", грали від оборони, щоб не пропустити м'яч, який міг стати фатальним. Знову ж таки не забуваємо про відсутність у Михайла Фоменка в принципі такої якості, як авантюризм.

Єдиний пункт, за яким складно шукати аргументи на захист головного тренера, це заміни. Ну як можна в матчі, в якому слід перемагати, проводити одну заміну на 90-й хвилині??? Причину настільки пізньої заміни, судячи з усього, розповів після гри помічник Фоменка - Олександр Заваров - хотіли кинути в бій Гладкого раніше, але Артем Кравець, який створив собі гольовий момент поодинці, змусив тренерів передумати і притримати Олександра Гладкого на лавці.

На інших позиціях Фоменко не ризикнув проводити заміни. Замінити Ярмоленко або Коноплянку? Замінити Ротаня? Навіть Рибалку замінити не ризикнули, щоб, не дай Бог, не порушити стрункості рядів у центрі поля... Так, ще раз нагадаю, що такий він наш головний тренер - максимум прагматизму і мінімум ризику.

Висновки

Найголовніша відповідь критикам Фоменка полягає в тому, що збірна України насправді жодних шансів на пряму путівку на Євро-2016 не втратила. Нічия в Словаччині дозволила нам зберегти першу сходинку серед кращих 3-х команд у всіх групах. І що в разі перемоги над словаками, що у разі неперемоги, - нам все одно треба обігравати збірну Іспанії.

І так, не забуваємо, що по дорозі ще треба не втратити очки в Македонії.

Олександр Гапоненко

Читайте також:

Опитування. Найкращий гравець збірної України у матчі зі Словаччиною

Гецко: Де в матчі зі Словаччиною були Ярмоленко і Коноплянка?

Збірна України лідирує у рейтингу найкращих третіх команд у відборі до Євро-2016