УКР РУС

Сліпий Венгер, натхненний Дибала і чергове досягнення Мессі. Топ-10 підсумків футбольного вікенду

28 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмував головні події вікенду в європейському футболі.

1. Венгер не усвідомлює катастрофу в Арсеналі. "Каноніри" жахливо стартували в чемпіонаті, а французький наставник, схоже, остаточно втратив відчуття реальності. Як виправдати рішення поставити на вістрі атаки Велбека, залишивши в запасі Ляказетта і Жиру, якщо команда в матчі з Ліверпулем не завдала жодного удару в площину та зганьбилася 0:4? Рахунок цілком закономірний, адже Окслейд-Чемберлен і Санчес думають про відхід з клубу, Ремзі та Озіл просто відбувають на полі номер, а Бельєріну зліва незручно. Арсен Венгер воліє цього всього не бачити та вперто робить ставку на цих виконавців, що скорочує його дні на чолі Арсенала.

2. Ліга 1 набирає обрисів Ла Ліги. Пройшло 4 тури чемпіонату, а на вершині з максимальними показниками вже розмістилися ПСЖ і Монако. Цього вікенду монегаски знищили амбітний на словах Марсель (6:1), парижани, своєю чергою, легко обіграли (3:0) третю команду ліги Сент-Етьєн. Ліон і Бордо втрачають очки, Ніцца взагалі висить над зоною вильоту, а лідери французького футболу вживаються в роль Реала і Барселони та готуються визначати долю першості в очних поєдинках.

3. Реал повинен зберегти Асенсіо. Травма та подальша дискваліфікація Кріштіану Роналду проходять для мадридців досить непомітно, у цьому велика заслуга вихованця Мальорки. Свою впевнену й ефективну гру Асенсіо підкріплює голами. На Марко, який через декілька тижнів буде змушений поступитися своїм місцем зірковому португальцю, почали виходити потенційні покупці. Флорентіно Перес веде переговори щодо покращеного контракту, а Асенсіо у цей час дублем витягує нічию проти Валенсії, роблячи Реал першою командою в історії великого європейського футболу, яка забиває у 70 матчах поспіль.

4. Калініч має в Мілані серйозного конкурента. Поки "россонері" шукали топ-форварда, щоб завершити феєричну трансферну кампанію, а Андре Сілва відходив від Кубка Конфедерацій, свій шанс попереду отримав Патрік Кутроне. 19-річний вихованець місцевої академії сповна скористався наданою можливістю – 4 голи та 2 асисти в 5 офіційних матчах нового сезону. Міланські функціонери все ж придбали Калініча, але тепер хорват прийшов не на готове місце в старті оновленої зіркової команди, а лише в статусі кандидата на позицію єдиного форварда.

5. Мессі – амортизатор для Барселони. Віце-чемпіон Іспанії проводить дуже виснажливе трансферне літо: спершу сага з продажем Неймара в ПСЖ, потім нерви з пошуком заміни бразильцю та торгами Дембеле і Коутінью. Навіть сам Мессі підливає масла у вогонь, відтягуючи продовження контракту. Втім, на полі ми бачимо все того ж Ліонеля, який нейтралізує позафутбольні проблеми клубу. Аргентинець дублем забезпечив перемогу над Алавесом і став другим (після Герда Мюллєра) футболістом, котрий забив більше 350 голів в одній з топ-5 європейських першостей.

6. Ставка Інтера на Лучано Спаллетті виправдана. По закінченні минулого чемпіонату лисий алленаторе пішов з другої команди Серії А в сьому за трофеями. "Нерадзуррі" спокусили Спаллетті, очевидно, дуже перспективним проектом і не помилилися з вибором головного тренера. У першому турі Інтер розбив Фіорентину, а в другому – привіз перемогу зі столиці. Міланці виглядали організованіше за футболістів Роми, краще взаємодіяли і показували справжню командну гру. Лучано розібрав свій колишній колектив, вичекав відповідний момент у матчі та здійснив камбек. На цей час симбіоз Інтера та 58-річного тренера вельми багатообіцяючий.

7. 10 номер надихає Дибалу. Аргентинець отримав у Турині знаковий номер, після чого шикарно увійшов в сезон. Два голи в Суперкубку Італії, взяття воріт Кальярі, а тепер хет-трик в гостях у Дженоа, який дозволив відігратися з 2:0 та дотиснути генуезців. Пауло дуже натхненний "десяткою" на спині, перспектива стати в один ряд з Мішелем Платіні, Роберто Баджо та Алессандро Дель П'єро неабияк стимулює молодого таланта.

8. "Біс з Дембеле – Шахін повернувся!" Так реагують дортмундські фани на події минулого тижня. Усман нарешті перейшов у Барселону, а Нурі в суботу видав класний матч проти Герти. На початку гри турок допоміг Обамеянгу відкрити рахунок, а після перерви сам розкішним ударом закріпив перевагу "джмелів". Окрім цього, він повністю вигриз в опонентів центр поля. Протягом трьох останніх сезонів Шахін більше лікується, ніж грає, тому його поточна прекрасна форма викликає у фанів "шварцгельбен" оптимізм.

9. Лєвандовскі ефектний і ефективний. У кожному матчі нового сезону поляк вражав ворота суперників. За 4 гри Роберт забив 6 голів, два останні з яких принесли успіх у поєдинку з Вердером. На "Везерштадіоні" його результативні удари не лише принесли чемпіонам три очки, а й порадували футбольних естетів. Перший м'яч влетів у ворота бременців від п'яти 29-річного форварда, яка замкнула простріл Комана, а другий – після сольного проходу через центр і удару в "будиночок" голкіперу.

10. Мората завойовує "Стемфорд Брідж". Антоніо Конте жалкує, що Челсі не підписав "ідеального форварда Гаррі Кейна". Втім, поки англієць переживає черговий невдалий серпень у Тоттенхемі, іспанський новачок "аристократів" потроху закохує в себе "синю" лондонську армію вболівальників. У двох домашніх матчах з Бернлі та Евертоном Мората забив по голу і віддав по одній результативній передачі. На всі 90 хвилин Альваро ще не вистачає, але місце в стартовому складі екс-форвард Реала вже відвоював – адаптація до англійського футболу проходить дуже швидко.

Бетон Челсі, "тікі-така" Реала та легке життя Неймара. Топ-10 підсумків футбольного вікенду