УКР РУС

"Скаутська служба "Леха" вела Костевича півтора року". Агент – про трансфер українця в один із провідних клубів Польщі

19 січня 2017 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

Агент Володимира Костевича, Костянтин Нестеренко, який представляє компанію ProSports Management, розповів "Футбол 24" про подробиці продажу українського таланта в один із провідних польських клубів.

"Футбол 24" записав інтерв'ю з агентом Володимира Костевича Костянтином Нестеренко по поверненні того з Польщі після підписання контракту.

Є різні думки з приводу того, чи вдала це угода для "Карпат". Частина уболівальників вважає, львівський клуб прогадав щодо умов угоди (головна частина трансферу – в районі 300 тисяч євро), а ось в футбольному світі ще не доводилося зустрічати негативних відгуків.

Ясна річ, що агент гравця особа зацікавлена, але хто як не він повинен охороняти інтереси футболіста. Ми поговорили з Костянтином Нестеренко і дізналися всі нюанси (крім фінансових) переговорів і самого трансферу.

"Довгий час ліміт на легіонерів був серйозним каменем спотикання"

Костянтин Нестеренко (праворуч) супроводжував трансфер Костевича з самого початку переговорів "Карпат" і "Леха"

– Костянтине, як став можливим трансфер Володимира Костевича?

– Аналізував згодом цей момент – мабуть, трансфер став можливим завдяки трьом складовим: перше і найголовніше – Володимир Костевич – це футболіст високого рівня, друге – наполегливість команди "Лех" (Познань), третє – добра воля і гнучкість львівських "Карпат".

"Лех" – розвинений сучасний клуб. Його скаутська служба вела Костевича протягом півтора року. Приїжджали неодноразово до Львова на матчі "Карпат", щоб подивитися гру Володі, іноді на чолі зі спортивним директором.

Поляки вели Володю дуже серйозно і скрупульозно вивчали його гру. Наприклад, один із матчів, який вони дивилися, був не те що провальним, але скажімо так, менш вдалим. Але Томаш Віхнярек (спортивний директор "Леха") розвіяв мої сумніви і сказав: "Не переживай, ми його вже дивилися стільки разів, що знаємо його можливості на 100%! Нічого, буває, що не пішла гра, нічого страшного в цьому немає".

"Лех" дуже довго йшов до цього трансферу. У Польщі серйозний ліміт на легіонерів (два гравці на полі з країн, які не входять до Євросоюзу), і довгий час цей фактор був серйозним каменем спотикання. Але ситуація змінилася, і переговорний процес почав працювати з новою силою.

А львівським "Карпатам" хочеться висловити подяку за те, що вони з розумінням поставилися до бажання футболіста отримати для себе новий виклик. І, безумовно, проявили себе як грамотні бізнесмени.

Те, що збіглися ці складові, це левова частка успіху в цьому трансфері.

Як Костевич забив гарний гол зі штрафного та віддав асист у дебютному матчі за "Лех"

– Ви сказали, що скаути і спортивний директор "Леха" довго вели Костевича. На якому етапі ви зайшли в переговорний процес?

– Безпосередньо переговорний процес між клубами почався останніми місяцями минулого року. А до цього, як я вже говорив вище, свою роботу виконував скаутинг "Леха". Безумовно, я спочатку був залучений в усі ці процеси. Ставши, образно висловлюючись, сполучною ланкою між клубами. З основним завданням – вивести процес в такий стан, щоб інтереси всіх сторін були задоволені. Поступово клуби вийшли на єдину позицію, яка всіх влаштовувала, результатом чого стало підписання трансферного контракту.

На мою думку, цей перехід можна назвати виваженим, своєчасним і вигідним для всіх. Для футболіста починається новий етап у кар'єрі, завдяки якому він зможе вийти на більш високий професійний рівень, "Лех" придбав талановитого і перспективного виконавця. Ну а "Карпати", з огляду на нинішні реалії, отримали за свого вихованця гідну компенсацію. Також існують опції, які збільшують суму компенсації.

На жаль, тепер доведеться забути про круту дуель УПЛ Костевич-Ярмоленко

"Чемпіонат Польщі – хороший трамплін для продовження європейської кар'єри"

– У пресі вже писали, що сума трансферу 300 тис. євро і можливі опції, які значно збільшать суму. Про які опції мова? І скільки ще можуть заробити "Карпати"?

– Я володію цією інформацією, тому що супроводжував переговори, але це конфіденційна інформація клубів.

– Ніхто не хоче підтверджувати цю інформацію, але можливо, ви це зробите: "Карпати" собі залишили відсоток економічних прав?

– Дане питання знаходиться у компетенції клубів.

– Сума трансферу – це успіх "Карпат" чи погана угода?

– За останні роки "Карпати" зробили пристойні трансфери. Продали Мар'яна Шведа (за даними Transfermarkt за 1 млн євро – Футбол 24), Пластуна (500 тисяч євро – прим. Футбол 24), Гуцуляка (200 тисяч євро за оренду – Футбол 24).

Трансфер Костевича – нормальна адекватна угода, за яку "Карпати" отримають гідну винагороду.

Топ-10 найдорожчих футбольних трансферів зими-2017

– У трансферному світі прийнято не тільки продати гравця, але і дивитися на крок вперед у кар'єрі. Яким ви бачите продовження кар'єри Костевича?

– Як на мене, чемпіонат Польщі – хороший трамплін для продовження європейської кар'єри. На матчах лідерів (а "Лех" це, безумовно, один із польських лідерів) присутня велика кількість скаутів. З Польщі багато футболістів переїжджають грати в Західну Європу. Як би це не було банально, але потрібно якомога швидше адаптуватися, докладати максимум зусиль на тренуваннях і переходити на новий рівень.

Тим більше, що якщо говорити про "Лех" як про бізнес-підприємство, то продаж футболістів є однією з основних статей доходів клубу. У пам'яті одразу спливають приклади продажу Левандовського, Теодорчика і т.д.

Кілька цікавих цифр про фінанси "Леха" і польської Екстракляси

Вони купують Костевича не для того, щоб в серванті пил з нього здувати, а як мені здається, для того, щоб довести до певного рівня і продати. У цьому я бачу нашу перспективу.

Та й взагалі, побачивши, як побудована робота у провідному польському клубі зсередини, був приємно вражений. Для прикладу така деталь: Яцек Рудьковський (почесний президент "Лех" Познань) виділяє в річний бюджет клубу всього 1 млн доларів. Решту грошей клуб заробляє сам: телебачення, рекламні контракти, продаж футболістів і т.д. Все поставлено на дуже серйозному і професійному рівні. Але це вже тема для іншої дискусії, дуже важливої для нашого футболу.

– У яких чемпіонатах ще можна чекати українців? Трансфер Костевича відкрив дорогу іншим? Чи це одиничний випадок?

– В яких завгодно. В Україні багато талановитих футболістів. Головне, щоб крім технічних характеристик, на пристойному рівні була здатність якнайшвидше адаптуватися в нових умовах.

Наприклад, скаути "Леха" вивчали не тільки ігрові можливості Костевича. А відзначали і той момент, що Володя до останнього моменту жив у Львові і практично не мав жодних проблем з польською мовою. Відповідно адаптуватися в Польщі йому буде нескладно. Після Польщі йому буде легше освоїтися, умовно кажучи, в Німеччині або іншій європейській країні.

Багато футболістів з пострадянського простору не змогли заграти в Європі на високому рівні. Значною мірою через те, що вони не змогли перебудуватися і ментально налаштуватися на інше життя. Це дуже важливо.

"Карпати": головні цифри сезону 2016/17

Костевич: Витягали гаманці з сумки, міняли квартиру, бо внук бабці, в якої ми орендували житло, із в’язниці вийшов

"Привезу Костевичу футболку Лукаса Переса". Ігор Пластун – про "Лудогорець", дебют у Лізі чемпіонів і незрозумілі "гойдалки" в "Карпатах"