УКР РУС

Скандал в "Катаньї". Слони в посудній лавці

7 липня 2015 Читать на русском

Про те, як президент клубу Антоніно Пульвіренті купив 5 матчів, щоб "врятувати" "Катанью" від вильоту.

Катанья. Брудне, замусолене, але живе південне місто, котре тримає у тонусі  постійно діючий вулкан Етна. Темна вуличка недалеко від центральної площі з собором і слоном. Паб, який належить місцевому лідеру ультрас. Випивши шот у 20 мілілітрів за знайомство – бо більше  наливати тут дурний тон! – розпитуємо про тутешні принади, розмірковуємо про невдалий сезон «Катаньї» та про дружбу катанезі та лаціалі, об’єднаних спільною ненавистю до романістів, яким «сюди краще не потикатися». Хто міг тоді уявити, що скоро про «россоадзуррі» заговорить уся Італія? І тема виявиться не надто приємною.

Оскільки скандали з договірними матчами та ставками зазвичай розгортаються на Апеннінах літом, виникає підозра, що прокуратура діє у змові з журналістами. Чекають червня – мертвого сезону у кальчо – щоб викласти карти на стіл і надати можливість останнім заповнити сторінки спортивних видань пікантними новинами. Цього разу настала черга «Катаньї», чиє керівництво діяло занадто відверто і зухвало, щоб можна було уникнути переслідування. Бо ж, зрозуміло, що у такі справи не один клуб залучений, але хтось завжди виявляється менш обачним. І розплачується за необережність.

Протест у Катаньї

 

Футбольну Катанью знають, передусім, як команду аргентинців, котра багато років провела у Серії А, але позаминулого сезону не витримала пресингу і відправилася у нижчу лігу, де змушена була боротися за виживання. Тепер знатимуть також як клуб, чий президент Ніно Пульвіренті відкрито зізнався у тому, що купив 5 матчів за 100 тисяч євро кожен, щоб «врятувати» «Катанью» від вильоту. Враховуючи, що залучені у схему футболісти  отримували по 10-20 тисяч євро, а посередники по 5-10, цю суму не вдається повністю розписати лише на учаcників. Ймовірно, решта пішла на ставки на матчі з гарантованим результатом, щоб компенсувати витрати, але про це Пульвіренті мовчить.   

Ось список матчів, які визнані договірними:

2 квітня, 34-й тур, Варезе – Катанья 0:3. Спостерігалася  підозріла активність у ставках на цей матч, а тіфозі господарів поля усе швидко зрозуміли і вивісили розтяжку на адресу своїх футболістів: «Venduti», тобто «Продажні».

11 квітня, 35-й тур, Катанья – Трапані 4:1. Терліцці («потяг о 33-й годині») відкрив рахунок, а потім відзначився автологом. Гості у другому таймі просто стояли і пропускали.  

19 квітня, 36-й тур, Латіна – Катанья 1:2. Як писала преса, автор переможного голу Шаудоне робив на полі, що хотів.

24 квітня, 37-й тур, Катанья – Тернана 2:0. Після цієї перемоги «россоадзуррі» залишили зону вильоту. Йенс Янсе та Паскуале Фаціо – «потяги о 2-й та о 13-й», які у іншій розмові стали «дівчатами на кастингу, Ліною та Джессікою».

2 травня, 39-й тур, Катанья – Ліворно 1:1. Єдиний матч зі списку, який завершився внічию. Гості зрівняли рахунок з пенальті на останній секунді і таким чином, мабуть, не склалися з потрібним результатом.

З чого усе почалося? Ви не повірте! Повідомляють, що сам Пульвіренті звернувся у правоохоронні органи, бо у березні, коли «Катанья» опустилася у зону вильоту, йому прийшов лист з погрозами та двома кулями. Вам це не нагадує історію 1980-х, коли бізнесмен прийшли жалітися, що матчі завершилися не так, як було домовлено, і їх ставки не зіграли? Отже, у ході розслідування почалося прослуховування телефонів президента і його оточення, що і виявилося схему, до якої залучено більше 20 чоловік: крім президента, його права рука Козентіно, колишній спортивний  директор Деллі Каррі та його посередник Ді Луціо, агент тоталізатору Імпелліццері, агент ФІФА Арботті та інші. Серед футболістів фугують прізвища захисників клубів, які грали проти «Катаньї» у вищезазначених матчах. Усі, крім Пульвіренті, на цьому етапі свою вину заперечують.

Важливо відмітити, що ще декілька років тому таке розслідування, навряд чи, було б можливим. Але навіть у Італії з її над повільною бюрократичною машиною реформи відбуваються. Так, минулого року прийняли новий закон, який, по-перше, надає правоохоронцям усі інструменти для проведення розслідування, включаючи записи телефонних розмов, що є ключовими у цій справі, і, по-друге, передбачає досить суворе покарання за шахрайство у спорті – до 9 років позбавлення волі.  Останнє, ймовірно, і змусило Пульвіренті заговорити – щоб, завдяки співробітництву з правосуддям, максимально знизити строк перебування у в’язниці або взагалі його уникнути.

Ультрас "Варезе" на тому самому матчі

 

Отже, давайте про схему. Як повідомляють слідчі, Пульвіренті обирав і пропонував матчі, Імпелліццері погоджувався, після чого Делле Каррі за допомогою Ді Луціо і Арботті контактували з футболістами, яких потенційно могла зацікавити така пропозиція – навіть є відеозаписи передачі грошей таким персонажам. Справа називається «Потяги голів», бо по телефону ніхто не називав речі своїми іменами, а використовували шифр: потяг – це гравець, який погодився забезпечити результат, час його прибуття  – номер  на футболці. У результаті виникали такі парадокси як «потяг о 33-й годині», тобто Терліцці з «Трапані».

Приблизно розмови відбувалися таким чином:

«Пульвіренті: Які новини?

Деллі Каррі: Поки що точно не можу сказати… потяг буде о 15-00.

Пульвіренті: А ще один?

Деллі Каррі: Будуть ще два потяги.

Пульвіренті: Тримай мене в курсі».

(Президент хотів бути впевненим, тому вимагав більше одного «потяга» у матчі).

Ще декілька цитат:

Ді Луціо: «Нам ж треба багато подорожувати. Якщо будемо їздити тільки першим класом, то скоро закінчаться гроші...» (Перший чи другий клас потяга означав, наскільки багато грошей хоче футболіст).

Деллі Каррі: «Уже тридцять років я цим займаюсь, а у тебе був гарний вчитель» (Виникає питання, чим займався, і вірогідна відповідь не дуже радує любителів футболу, а щодо вчителя, то, на думку слідчих, мова йде про П’єтро Ло Монако, який раніше був спортивним директором «Катаньї» і саме у нього вчився Пульвіренті. Але, щоб з’ясувати точно, має заговорити Деллі Каррі).

Пульвіренті: «Тепер я зрозумів, як функціонує Серія В. Наступного року ми будемо перші!»

На певному етапі у скандалі зазвучало прізвище одіозного Лотіто, без якого, мабуть, жоден скандал не обходиться. Пульвіренті звернувся до президента «Лаціо», з яким давно дружить, з проханням допомогти врятувати сицилійський клуб. Цей епізод викликає увагу з тієї точки зору, що підтверджує реальний вплив Лотіто у італійському футболі – з тих пір, як Федерацію очолив підконтрольний йому Тавеккьйо. Проте дон Клаудіо  у пастку не потрапив… а красиво зіскочив, порадивши звернутися до екстрасенса. Принаймні, такого екстрасенса знайшли – це пані Стефанія з Риму.  Вона набито прогнала негативну енергію від «Лаціо», що і дозволило «б’янкочелесті» провести серію з вісьмох перемог поспіль. Не берусь судити, наскільки важливим був її вклад, але Лотіто у цій ситуації вона дуже посприяла – до нього жодних претензій.

Геть Пульвіренті

 

Чого не скажеш про спортивного директора «Наполі» Джунтолі, який раніше працював з «Карпі» і про якого Деллі Каррі говорив, що «він винен мені послугу». «Катанья» як раз офіційно врятувалася після нудної нічиєї 0:0 з тріумфаторами Серії В, але поки що на 100% не доведено, що матч договірний. Також ведеться слідство щодо матчів проти «Чіттаделли» та «Брешиї», а ще хотілося б дізнатися, що мав на увазі Деллі Каррі, коли повідомляв колезі про «Барі»: «Ми конструюємо схему в одному напрямку, а вони – в іншому». Тобто, одні купують матчі, а інші продають? Усі ці моменти залишаються до кінця не з’ясованими, але викликають неприємні почуття, бо здається, що уся Серія В (і, мабуть, не тільки) функціонує таким чином, але хтось діє спритніше і не попадається.

Ультрас і прості уболівальники «Катаньї», більше 5000 чоловік, виходять на центральну вулицю міста, віа Етнеа, щоб захистити честь рідної команди, що опинилася у руках пройдисвітів. Так, Пульвіренті, який з дитинства вболівав за «россоадзуррі» і, побудувавши власну бізнес-імперію з нуля, вивів улюблений клуб із Серії С в еліту, уже точно увійде в його історію ненависним персонажем. Незважаючи на те, що він залишив посаду президента, «Катаньї» тепер ніяк не вдасться уникнути покарання. У кращому випадку це буде пониження у класі до рівня Ліги Про, ймовірно, зі штрафними пунктами, у гіршому – любительський футбол. Іншим клубам, вина чиїх футболістів буде доведена, призначать штрафні пункти у таблицю – чи то на минулий, чи то на наступний сезон. І найнеприємніше – як завжди  серед постраждалих від скандалу найбільше буде не нечесних функціонерів чи футболістів, а тих, хто не має жодного відношення ні до договірних матчів, ні до ставок. Тих, хто просто любить команду свого рідного міста і кожної суботи чи неділі ходить на стадіон, щоб її підтримати.

Яна Дашковська