УКР РУС

Система підготовки гравців "Атлетіка"

26 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" розповідає про самобутній баскський клуб "Атлетік", який славиться підготовкою молодих футболістів.

Команда, чия стратегія з виховання і підготовки гравців працює, як чіткий механізм, і з якої можуть брати приклад українські клуби.

Політика клубу

"Атлетік" з Більбао – своєрідний клуб, за який з перших днів його існування (1898) і до нині виступали лише баски. Така клубна політика не записана в офіційних документах – це, скоріше, суспільна угода між вболівальниками та клубом. Адже кожен кандидат у президенти клубу мав такий пункт у своїй програмі.

Тим не менш, "Атлетік" – єдиний клуб, окрім "Реала" і "Барселони", який жодного разу не вилітав з Прімери, елітного дивізіону Іспанії. Про статус клубу з Більбао говорять титули: 8 чемпіонств, 23 Кубки Іспанії, два Суперкубки Іспанії (останній у 2015-му, розгромивши "Барсу" по сумі двох матчів 5:1) та два фінали єврокубків.

Екс-гравець, а нині президент "Атлетіка" Хосу Уррутіа говорить наступне:

Для нас інші команди, при всій повазі, виглядають як фотокопії. З кращими чи гіршими гравцями, але з однаковою ідеєю. Ми робимо це для наших дітей, щоб вони завжди зберігали свою ідентичність. Ми думаємо так: будь-хто може виграти чи програти. Ми ж хочемо вигравати чи програвати своїм шляхом.

Будь-яка людина, яка народилась і зростала в Країні Басків (саме так називається Баскська автономія в Іспанії), може виступати за клуб. Головне – це почуття ідентичності та приналежності до баскської спільноти. Найкращий цьому приклад – Іньякі Вільямс, перший темношкірий гравець, який забив за "Атлетік". Його батьки з Гани та Ліберії, але народився та виріс він у Більбао.

Спортивний директор клубу Хосе Марі Аморрорту вірить, що для того, аби повністю увібрати в себе дух "Атлетіка", футболіст має опинитись в академії до 14-15 років. Спільнота гравців, які проходять через академію, усі юнацькі та молодіжні команди, резервну команду, може налічувати до 10 тисяч людей. Саме тому вболівальники відчувають себе частиною клубу – серед твого кола спілкування завжди буде хтось, хто так чи інакше знайомий з футболістом.

Структура підготовки гравців

Найважливіша частина клубного життя – пошук талановитої баскської молоді та її підготовка для першої команди. Вона має три основні рівні.

1) Розгалужена мережа клубу

Клуб з Більбао співпрацює приблизно зі 180-ма юніорськими футбольними клубами і школами, розташованими в регіоні. Цей процес включає в себе консультації фахівців з "Атлетіка" з тренерами цих клубів щодо формату проведення тренувань і поради щодо моделей ведення гри. Але головне на цьому етапі – право відбирати найкращих гравців, які можуть переходити на наступну сходинку у клубній ієрархії.

2) Тренувальні центри

По всій Країні Басків розташовано 13 тренувальних центрів (або ж центрів розвитку). Саме в них потрапляють ті, кого відібрали з маленьких футбольних шкіл і клубів.

"Атлетік" має 30 команд різних вікових категорій, які, до того ж, розташовані по всьому регіону. Тому більшість юних футболістів цих команд тренуються у спеціальних клубних тренувальних центрах. Географічно вони охоплюють всю автономію. Це зроблено для того, щоб у юному віці гравці залишались у своїх рідних містах і містечках, уникаючи дискомфорту при переїзді або незручностей з добиранням на ігри і тренування. Відтак, сотні дітей щодня мають змогу концентруватись, у першу чергу, на футболі та підвищенні своєї майстерності.

3) Академія клубу

І нарешті, завершальний етап системи виховання футболістів "Атлетіка", куди запрошують найбільш талановитих – клубна академія Лесама (Lezama). 10 команд в ній розподілені за віковою ознакою: юнаки (U-19 і U-18), кадети (U-16 і U-15), старші діти (U-14 і U-13), молодші діти (U-12 і три команди U-11).

Тут створені усі умови та продумані найдрібніші деталі для того, щоб футболісти розвивались і прогресували: від високоякісних тренувальних полів до ретельно відібраного персоналу і тренерів, які в усіх командах притримуються одного стилю гри. Принципи і методи роботи однакові для команд різного віку. Після академії залишається або прямий шлях до основної команди, або через резервні команди "Більбао Атлетік" чи "Басконія".

Загалом же, Лесама – це розташована в 10 кілометрах від Більбао головна тренувальна база клубу. Крім основи, тут тренуються та грають домашні матчі усі команди академії "Атлетіка", "Більбао Атлетік" з Сегунди Б та 2 жіночі команди.

Філософія підготовки гравців

У "Атлетіка" є окремий документ, в якому записані ключові принципи та філософія клубу по роботі з молодими футболістами. У ньому говориться, що гравець – ключовий елемент усієї вибудуваної системи, а гра – основний засіб навчання, через який він засвоює головні принципи.

Розвиток футболіста зосереджений на важкій роботі, техніці, інтелекті та креативності, що дозволяє формувати особистість, яка сконцентрована на саморозвитку та критично ставиться до самої себе. Тренер заохочує гравців думати про себе як частину команди, щоб відточувати прийняття рішень на полі, які ставатимуть інстинктивними. Фізично гравці мають бути швидкими, витривалими та сильними.

Поряд з роботою над спортивними харакетристиками гравців, в клубі намагаються акцентувати увагу і на їхньому особистісному становленні. Йдеться про те, щоб наприкінці циклу підготовки в академії отримати людину, яка психологічно готова бути гравцем "Атлетіка", відповідає вимогам сучасного футболу і в той же час є носієм цінностей та унікальності клубу. Спортивний директор клубу Хосе Марі Аморрорту говорить так:

Ми хочемо, щоб наші гравці відчували, що їх поважають, цінують та довіряють їм.

Майбутні зірки. Що з себе представляє нове покоління "Динамо"