УКР РУС

Сирота: Затягнути паски повинні усі, а не тільки клуби та гравці

12 червня 2014 Читать на русском

Сьогодні у Києві керівники футбольних клубів української Прем'єр-ліги обговорювали формат майбутнього сезону УПЛ. Учасники висловилися за збереження 16 команд. Хоча наразі для цього не вистачає клубів.

Як назбирати в УПЛ 16 клубів «Футбол 24» розповів експерт Святослав Сирота.

- Повністю погоджуюся, що повинно бути не менше 16 команд, - каже Святослав Анатолійович. – І це реально зробити. Деякі клуби завідомо заганяють себе в борги. А потім виявляється що такі команди, як «Карпати», «Волинь», «Таврія», «Говерла» в боргах. Так не потрібно було витрачати зайвого. Приміром, «Волинь». Боргів у лучан дуже багато, а за неофіційною інформацією, на збори вони зібралися їхати в Польщу. Так, ви спершу розрахуйтеся із боргами, а потім їдьте в Польщу. Потрібно пріоритети розставляти. Бюджет потрібно правильно використовувати, тоді буде усе гаразд. Чому команди із Польщі, Кіпру, Греції мають бюджети 4-5 мільйонів євро, з яких 2 заробляють на трансляціях, продажі екіпіровки, квитків, абонементів. Наші ж клуби на такі гроші просто жити не можуть і не намагаються збільшити дохідну частину. Вони чекають лише багатого дядька, який прийде і дасть купу грошей. А якщо піти правильним шляхом, то команди можна назбирати для УПЛ.

- Що, крім правильного використання клубного бюджету, для цього потрібно зробити?

- Зменшити апетит суддів. Заявочний внесок раніше була 250 тисяч доларів і більшість цих коштів йшли на оплату суддівства. Арбітрам потрібно зменшити платню. Якщо їм платити удвічі менше, то і внесок суттєво зменшиться. Затягнути паски повинні усі, а не тільки клуби та гравці.     

- Якщо зменшити УПЛ до 12 команд, чемпіонат буде більш насичений цікавими матчами…

- Давайте порахуємо. В середньому у складі команди буде 5 українців – в якійсь 3, в іншій 7, так і виходимо на середнє число. Тож, при 12 командах  УПЛ у нас в чемпіонаті гратиме 60 українських футболістів. І це на всю країну… Із них Михайлові Фоменко потрібно сформувати збірну – 25-30 гравців.  Тобто, кожен другий, не залежно від його рівня, буде  збірній. Це нонсенс, шлях в нікуди. Тому, я вважаю, що будь-яким шляхом потрібно зберегти 16 клубі в УПЛ. Треба зменшити внесок, вимоги до цих клубів. Зробити це хоча би на один сезон, щоб пережити цей непростий час.   

- Але є ризик того, що в чемпіонаті буде дуже багато прохідних ігор…

- Один простий приклад. «Шахтар» у Черкасах тільки в додатковий час у матчі Кубка обіграв представника другої ліги. Нехай бюджети у них не великі, але «Олександрія», алчевська «Сталь», «Полтава» могли би грати в УПЛ. У будь-якому європейському чемпіонаті є 3-5 грандів, а інші клуби із дуже скромним бюджетом. І проблеми в цьому не має.