УКР РУС

Сирота: Поверніть Донецьк і "Металіст" – відвідуваність матчів УПЛ підвищиться миттєво

16 грудня 2016 Читать на русском

Екс-президент ПФЛ Святослав Сирота поділився думкою про рекордно низьку відвідуваність матчів чемпіонату України в сезоні-2016/17.

"Відвідуваність матчів чемпіонату України впала до історичного мінімуму. Зараз багато варіантів пояснення цього факту – від "вболівальники винні, що не хочуть ходити" до "війна і підвищення тарифів".

Якщо подивитися статистику відвідуваності стадіонів, де йде війна, але не в районах бойових дій, то не думаю, що сама по собі війна впливає на відвідуваність. Навпаки, відвідуваність має бути вищою.

Але ми забуваємо, що середня відвідуваність чемпіонату України підвищувалася багато в чому завдяки максимальній відвідуваності "Шахтаря" на "Донбас Арені". Сьогодні "Донбас Арени" немає і відвідуваність відразу значно впала. Це найпростіше пояснення. Поверніть назад Донецьк, і відвідуваність підвищиться миттєво.

Другий стадіон – "Харків Арена". Нема "Металіста" – і чемпіонат втратив через тур до 40 тисяч глядачів (домашні матчі).

Це дві найосновніші причини зменшення статистики середньої відвідуваності матчів чемпіонату України.

Чемпіонат України 2016/17 є найменш відвідуваним за всю історію

Але це не основні причини загальної нечисленності уболівальників на трибунах.

Основне гасло – "хто хоче і любить команду, все одно прийде", або "справжньому вболівальнику ніщо не перешкода – він завжди буде на матчі" сприймаю виключно як невігластво з маркетингової точки зору.

Якби організатори МЛС, АПЛ, ЛЧ і ЛЄ УЄФА керувалися цим гаслом, то ці змагання збанкрутували б за перші кілька сезонів. У всякому разі, УПЛ закрилася б в перший або другий рік.

Країни, де панує ринкова економіка і конкуренція розуміють, що кожен матч – джерело доходу. У деталі вдаватися не буду – інформації повно в інтернеті, в університеті і на курсах маркетингу.

Весь цивілізований світ бореться за завоювання нових ринків збуту і за залучення нових споживачів. Не тих, хто прийде на футбол "при будь-якій погоді і без анонсів", а тих, хто не ходить на футбол зараз. І коли станеться прорив в цьому питанні, коли пересічний громадянин України поставить футбол вище походу в торгово-розважальний комплекс, кінотеатр, театр і ресторан, тоді відвідуваність буде 20-25 тисяч чоловік на матчі.

Інша справа, що цим треба займатися... А навіщо?", – зазначив Сирота у фейсбуці.

Середня відвідуваність чемпіонатів України. 1992 – 2016 (Інфографіка)

Підписуйтесь на push-повідомлення від "Футбол 24", щоб першими дізнаватися про найважливіші футбольні новини та/або події в центральних матчах українського і світового футболу