УКР РУС

"Сидячи на трибуні, я просто не міг повірити в те, що відбулося". Як Індзагі, Зідан і Дель П’єро знищили "Динамо" в матчі з "Ювентусом"

18 березня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" пригадує нищівне фіаско команди Лобановського у чвертьфіналі Ліги чемпіонів 1997/98.

Камбек Валерія Лобановського у "Динамо" одразу повернув киянам статус серйозного європейського гравця. "Динамівці" з боєм пройшли у груповий етап, здолавши данський "Брондбю" (4:2, 0:1), а у квартеті С компанію їм склали ПСВ, "Ньюкасл" і грізна "Барселона".

Кияни епічно знищили головного фаворита (3:0, 4:0), взяли ще 4 очки із ПСВ (3:1, 1:1) і лише "Ньюкаслу" програли в матчі, який нічого не вирішував (2:2, 0:2). Беззаперечне перше місце, 13 забитих м’ячів – у середньому понад 2 за матч. У чвертьфіналі на "Динамо" очікував "Ювентус" фіналіст попереднього розіграшу. Та це не лякало. Пройшовши "Барселону", кияни, схоже, були здатні грати на рівних із будь-яким грандом.

Більше того, після першого матчу на старенькому туринському "Делле Альпі" обережний оптимізм підкріпився ще й результатом – 1:1. Голу Гусіна відповів Індзагі, на більше "Стару Синьйору" не вистачило.

І от – Київ. Увечері 18 березня всі шляхи справді вели на НСК "Олімпійський". Старі трибуни амфітеатру в тому ж році розпочнуть реконструювати: замінять дерев’яні лавки на пластикові сидіння, від чого місткість арени суттєво зменшиться. А от проти команди Марчелло Ліппі стадіон заповнився практично на 100 тисяч.

"Він не вдарить тебе просто так". Едгар Давідс – єдиний футболіст, який грав в окулярах

"Динамо" розпочало активно – Шевченко сміливо брав на себе гру і крутив хребти титулованій обороні "Турину". Але на 29-ій хвилині сталося найгірше – господарі пропустили. Шикарна комбінація Дель П’єро – Зідан – Індзагі призвела до того, що Піппо розстрілював практично порожні ворота. Що це означало? Це означало, що "Динамо" тепер необхідна лише перемога – тобто, як мінімум, забити двічі.

Надії відродилися після перерви. Хацкевич приклався здалеку – Перуцці не впорався із неприємним ударом і парирував м’яч убік, куди вже набігав Ребров – 1:1. Інтрига жила 11 хвилин, а потім Індзагі безжально підставив голову під подачу Зідана з кутового. Поки "Динамо" розпочинало все з чистого аркуша, Філіппо, цей кілер у бутсах, оформив хет-трик…

"Сидячи в 11 секторі верхнього ярусу, я просто повірити не міг у те, що відбулося", - розповів про свій розпач один із вболівальників на динамівському інтернет-форумі багато років опісля.

Морально знищене "Динамо" красивим ударом добив Дель П’єро, якому асистував все той же Зізу – 1:4. Атакувальне тріо "Ювентуса" було просто нестримним: Індзагі – 3 голи, Дель П’єро – гол + пас, Зідан – 3 паси.

"Матч можна розділити на дві частини, сказав Валерій Лобановський після фінального свистка. Перша до другого забитого нам м'яча. І друга після нього. До цього була рівна гра, і ми навіть мали територіальну перевагу. У цілому ніякої трагедії ми не бачимо. Так, ми всі засмучені, переймаємося, але життя на цьому не закінчується. Нам протистояла найкраща на сьогодні команда Європи з великою групою індивідуально сильних футболістів, що і визначило результат".

Через рік "Динамо" таки здолає чвертьфінальний раунд і зупиниться за крок до фіналу. Це був пік великої команди.

Ліга чемпіонів 1997/98. 1/4 фіналу, другий матч

"Динамо" "Ювентус" 1:4

Голи: Ребров, 54 – Індзагі, 29, 65, 73, Дель П’єро, 88

"Динамо": Шовковський, Беженар, Головко, Дмитрулін, Калітвінцев (Кардаш, 37), Косовський, Шевченко, Ребров, Гусін, Хацкевич (Радченко, 63), Герасименко

"Ювентус": Перуцці, Монтеро, Конте, Індзагі (Таккінарді, 79), Дель П'єро, Юліано, Дешам, Бірінделлі (Дімаш, 7), Зідан, Пессотто, Давідс

Сторінка автора у Facebook

"Перший тайм ми провалили". Як "Динамо" епічно перемогло "Реал", а Шевченко та Ребров розіграли комбінацію рівня "космос"