УКР РУС

ЧС-2018 Швеція – Швейцарія: організована гра та чітко виконаний план вивели скандинавів у чвертьфінал

3 липня 2018 Читать на русском

Швеція та Швейцарія зустрічалися у матчі 1/8 фіналу чемпіонату світу 2018. Рахунок та звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч Швеція – Швейцарія розпочався о 17:00 за київським часом.

З перших хвилин швейцарці взяли м'яч під свій контроль. Шведи ж вмикали пресинг і намагалися якнайшвидше доводити справу до удару по чужих воротах. Вже до 10-ї хвилини партнери створили для Берга два хороші моменти, однак він ними скористатися не зумів.

Швеція – Швейцарія – відео гола

До середини першого тайму Швейцарія декілька разів пробила з-за меж штрафного майданчика, але загалом суперник виглядав впевненіше. Колектив Владіміра Петковіча старався втілити свою територіальну перевагу на табло, створюючи гостроту діями Шакірі та активністю Цубера. Однак Швеція знову затьмарила зусилля опонента шансом Берга – небезпечний удар Маркуса у відмінному стрибку "потягнув" Зоммер.

Надалі команди обмінялися гольовими можливостями – гравці завершили їх неточними ударами з вигідних позицій. У Швейцарії м'яч над воротами послали Джака та Джемаїлі, а за Швецію погано пробив Екдаль. До свистка на перерву суперники так і не відкрили рахунок – ненудна нічия за підсумками першого тайму.

Швеція – Швейцарія: онлайн-трансляція матчу 1/8 фіналу ЧС-2018

Друга половина зустрічі розпочалася в тому ж темпі. Команди продовжили загострювати навісами та прострілами з флангів. Швейцарці знову ж брали більшою кількістю напівмоментів, а шведи створювали менше, але небезпечніше – Тойвонен підтримав загальну тенденцію та запустив м'яч з меж воротарського майданчика над поперечиною.

На 66-й хвилині скандинави організували результативну атаку. Форсберг обігрався з Тойвоненом і розрядив гармату з лінії штрафного – м'яч від ноги Аканжі зрикошетив у верхній кут воріт. Повівши в рахунку, Швеція продовжила діяти за тією ж стратегією – ставка на швидкі атаки.

Натомість тренерський штаб Швейцарії пішов у ва-банк, кинувши в бій ще двох форвардів Емболо та Сеферовіча. "Наті" максимально наситили володіння Ольсена подачами, з якими "синьо-жовті" справлялися без особливих проблем. Грамотний масований захист команди Янне Андерссон обмежував варіанти атак для суперника. Найкращий шанс врятувати "наті" мав Сеферовіч – його удар парирував голкіпер.

У підсумку врятуватися швейцарці не зуміли, а от Швеція у компенсований час могла закріпити перевагу за допомогою пенальті – Ланг здійснив фол останньої надії в сантиметрах від штрафного майданчика. Арбітр після перегляду повтору скасував 11-метровий.

Таким чином, Швеція мінімально здолала Швейцарію та вийшла у чвертьфінал чемпіонату світу. В наступному раунді скандинавська збірна зіграє проти Англії або Колумбії.

Передбачуваний сценарій зустрічі

Ще перед матчем було зрозуміло, чого очікувати від протистояння Швеції та Швейцарії. Прогнози справдилися. Скандинави не затягували свої атаки, швидко розігрували м'яч і старалися в декілька передач вивести одного з гравців на ударну позицію. У той же час "червоно-білі" грунтовніше готували підходи до чужих воріт, орієнтуючись на креатив Шакірі з Цубером та активність крайніх захисників.

Дві третини ігрового часу на табло зберігалися нулі, але назвати матч нудним не доводиться. Гра "синьо-жовтих" у позиційній обороні заслуговує на похвалу. Своєчасний динамічний рух шведських 4-4-2 перекривав суперникам усі шляхи до власного штрафного майданчика, Швейцарію витискали з флангу на фланг, де в них не було переваги в динаміці та кількісної більшості.

Як наслідок для підопічних Владіміра Петковіча – велика кількість дальніх ударів і непідготовлених навісів. З подачами у володіння Ольсена шведи впоралися, а пострілам швейцарців бракувало влучності.

Шведи краще реалізували свій план

На полі була рівна гра. Але рівною вона була через те, що слабша за класом Швеція краще виконувала свої напрацювання, ніж Швейцарія, в якої індивідуально сильніші виконавці (не забуваємо, що "наті" перебувають на 6 місці в рейтингу ФІФА, а скандинави – на 24).

Футболісти обох команд марнували хороші шанси постійними ударами над поперечиною. Шведи створювали їх легше, і моменти біля воріт Зоммера були небезпечнішими. "Синьо-жовті" завжди знали, як розпорядитися м'ячем і швидко перебудовувалися з атаки на оборону і навпаки.

Навіть повівши в рахунку, команда Янне Андерссона не припустилася помилки бразильців, які на груповому етапі в аналогічній ситуації перестали грати і дали забагато свободи Швейцарії. Сьогодні "червоно-білим" банально не було куди бігти, щоб рятувати матч. Все було перекрито, а про єдині варіанти в такій ситуації (навіси та дальні удари) вже написано вище.

Цікаві факти

– Швеція провела 50-й матч на чемпіонаті світу.

– Швеція вперше з 1994 року вийшла у чвертьфінал ЧС.

– Швеція виграла два поспіль матчі Мундіалю вперше з 1958 року.

– Форсбергу для гола знадобилося 14 ударів.

ЧС-2018, 1/8 фіналу

Швеція – Швейцарія – 1:0

Гол: Форсберг, 66

Вилучення: Ланг, 90+4