УКР РУС

Швед знову на роздоріжжі: чому про нього почали забувати і в якому клубі УПЛ він може опинитися зовсім скоро

8 листопада 2021
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про одного з головних талантів нашого футболу, який досі не розкрив свій потенціал.

Восени 2018-го я був свідком перемоги Карпат над Динамо у Києві. Тодішні лідери "левів" Мар'ян Швед та Олексій Гуцуляк просто знищили оборонні ряди команди Хацкевича. Гості мали, насамперед, перевагу у швидкості.

Після дубля Шведа на Олімпійському у мене виникла впевненість, що невдовзі він опиниться у збірній України. І не просто "одним із", а провідним футболістом, та швидко перейде у хороший європейський чемпіонат.

Зараз на календарі – листопад 2021-го. Про футболіста Шведа вже потроху почали забувати. Він навіть не виступає кандидатом до збірної України, хоча позиція флангового гравця там актуальна. У Мехелені має статус гравця ротації. У поточному сезоні провів 11 матчів, забив... один гол. Статистика попередньої першості – 22 поєдинки та чотири голи.

Напевно, не такими були очікування від Мар'яна Шведа. Чому один із найбільших талантів не зміг серйозно розкритися у професіональному футболі?

Ранній перехід у Севілью

Про Шведа ми дізналися у сезоні 2014/15. Тодішній наставник Карпат Ігор Йовічевіч запросив у першу команду "левів" ряд молодих гравців, з якими працював у U-19. Швед дуже добре проявив себе на дорослому рівні, маючи тільки 17 років. Швидкий, технічний, впевнений у собі хлопець виділявся попри вік.

Влітку 2015-го львівський талант став новачком Севільї. Іспанський гранд підписав українця за 1 млн євро, якщо вірити Transfermarkt.

Севілья – це машина, заточена на пошук самородків. Знаходять, розвивають, вигідно продають. Якщо звернули увагу на Шведа, то ніяких сумнівів у його таланті немає. У Севілью нереально завести футболіста через якісь агентські зв'язки і тому подібне. Рамон Мончі вибудував прекрасну роботу скаутської служби, яка працює над кожним кандидатом упродовж тривалого часу.

Іспанський футбол – серйозний рівень, який далеко не всім досяжний. Заграти в Ла Лізі дуже непросто. Особливо, якщо мова йде про вчорашнього школяра, який окрім нового футбольного виклику мав пройти ще й процес адаптації. В умовній Севільї конкуренція навіть серед молодіжної команди дуже пристойна. Якщо не вийшло в одного, його місце займе інший. Кожного трансферного вікна клуб активно працює над переходами. Когось продають, у комусь розчаровуються, а хтось поповнює склад.

Розкрийте сьогоднішній склад команди Хулена Лопетегі – там дуже важко знайти власних вихованців. Севілья робить ставку на запрошення іноземних гравців. З одного боку – беруть вже кваліфікованих, досвідчених виконавців, які допоможуть тримати рівень (повернення Івана Ракітіча, запрошення Папу Гомеса). З іншого боку – шукають маловідомих футболістів, із яких роблять зірок та продають. Зараз головний "товар" – це оборонець Жюль Кунде, який оцінюється в 60 млн. А також марокканець Юссеф Ен-Несірі (40 млн).

Де у цій філософії місце для власних талантів та, особливо, Шведа? Я його просто не бачу. Навіть якби Мар'ян успішно адаптувався, уникнув травм і проявив свої найкращі якості, навряд чи Севілья серйозно б на нього розраховувала. Віддали б десь в оренду, або поміняли на іншого гравця. Клуб класно працює на трансферному ринку, немає сенсу змінювати філософію. А молоді футболісти – це нестабільність, ризики, вони вимагають часу, терпіння тощо.

Інший момент, який не дозволив Шведу розкритися в Іспанії, – він повернувся з дорослого футболу в юнацький. У Карпатах вже став не просто гравцем першої команди, а одним із лідерів, юнацький етап для нього завершився. Але вийшло так, що Мар'ян пішов у команду U-19, де знову опинився серед одноліток.

Барселона головних своїх вундеркіндів не використовує у юнацьких турнірах. Вони виступають із дорослими у Сегунді Б. Цей рівень дає у плані досвіду в рази більше, ніж гра серед одноліток. Попри зірковий склад команди, 19-річний опорник Ніко Гонсалес вийшов в основі на Олімпійському проти Динамо.

А Швед піднявся на вищий рівень, а потім знову опустився вниз. В Іспанії все довелося розпочинати спочатку, хоча він уже був готовий грати із дорослими. Якби тоді перейшов у команду простішу, яка бачила б у ньому повноцінну перспективу відразу, все могло б скластися зовсім по-іншому.

Травми

У Шведа їх було дуже багато. Але ключова – отримана фактично перед початком сезону 2016/17 – у складі молодіжної збірної України. Мар'ян тоді порвав хрестоподібну зв'язку, тож пропустив майже весь сезон. Фактично на цьому його кар'єра у Севільї звершилася.

Однолітки Шведа вже переступили у дорослий футбол. Молодь зайняла місця в юнацьких та молодіжних командах, а його ровесники почали шукати собі комфортне середовище – хтось пішов у Сегунду, хтось у Сегунду Б, хтось змінив чемпіонат. Наприклад, Карраскаль переїхав у Карпати.

Трабли зі здоров'ям не залишають Мар'яна дотепер. Час від часу турбують проблеми із м'язом стегна, був вивих гомілки, дискомфорт зі спиною. Усі вони – не критичні, але кожного разу перешкоджають набрати хорошу фізичну форму.

Бачимо на прикладі Циганкова, що яким би талановитим не був футболіст, але якщо немає змоги грати постійно, то дуже важко зберігати хороші кондиції та проявляти себе у складних матчах. Якщо ти нездоровий, годі сподіватися на гарну кар'єру у Європі.

Потрібно розуміти: причина травм – не тільки фізіологічні властивості організму. Іноді це неправильна підготовка футболіста до матчів. Або проблеми, не пов'язані з футболом (якщо ти професіонал не на 100 відсотків).

Перехід у Селтік

Повернення у Карпати допомогло реанімувати кар'єру. Мар'ян швидко став одним із лідерів львів'ян та отримав дебютний виклик у збірну України. Зрозуміло, що невдовзі назрів наступний перехід. Тільки от не всі гроші мали осісти на рахунках Карпат. Писали про інтерес від Динамо, іспанських і бельгійських клубів, але вибір зупинився на чемпіоні Шотландії – Селтіку. Менеджери гравця мотивували цей трансфер тим, що під боком – англійська Прем'єр-ліга. Трохи раніше молодіжна збірна України, команда Олександра Головка, грала проти одноліток із Шотландії. Ймовірно, представники Селтіка саме там роздивилися талант Шведа.

Мар'ян Швед розставив усі крапки над "і": воскресіння у Мехелені, контракт із Динамо, ставлення до Смалійчука і Карпат

Моя думка: чекати успіху Мар'яна у Глазго не варто було із самісінького початку. Якщо він погано адаптувався в Іспанії, то у Шотландії з її кліматом і силовим футболом зробити це ще складніше. Місцева ліга – це дуже багато боротьби, фізичні єдиноборства, швидкості, характер. Без цього прижитися там просто нереально. У Шведа – інші сильні сторони. Тож фіаско українця в Шотландії не сприймалося, як велика сенсація. Він просто втратив ще один рік свого футбольного життя.

Що далі?

Другий сезон поспіль Швед виступає за Мехелен, хоча мав опинитися у чемпіонаті Бельгії ще шість років тому. Ми бачили, як у тамтешньому футболі розкрилися Руслан Маліновський та Роман Яремчук – стали зірками місцевої ліги і пішли на підвищення за солідні суми. Проблема у тому, що Мар'яну вже 24 роки. Виховувати та перевиховувати – це дві великі різниці.

Мехелен йде на п'ятому місці, але щільність команд у середині турнірної таблиці доволі висока. Один тур – і все може змінитися. Суть в іншому – Швед далекий від того, щоб бути лідером команди. Йому дають шанси, йому дають ігровий час, але результативність та ефективність дій українця поки не вражають.

Європейці рахують гроші. Якщо у футболіста не виходить, краще відбити хоч якісь євро, ніж втрати все. Так було із Селтіком, який дуже швидко розчарувався в українцеві. Якщо справи не покращаться, Мехелен спробує продати колишнього лідера Карпат. Потрібно розвивати інших гравців, на яких потім можна заробити. Колись у Стандарді схожий досвід спіткав Валерія Лучкевича.

За моєю інформацією, клуб вже взимку спробує оформити трансфер Шведа на вихід. Принаймні прес-служба Мехелена зараз обмежує контакти з українцем. Можливо, сенсу говорити вже немає.

У Шведа за плечима – невдалі спроби у Севільї, Селтіку і посередній період у Бельгії. З таким багажем зачепитися за хороший клуб та чемпіонат у Європі – нереально. Похвалитися можна тільки успіхами в Карпатах, тож напрошується варіант із поверненням в Україну.

Рідні Карпати зараз у Другій лізі. Потрібно чекати ще, у кращому випадку, півтора року для повернення у Львів. Плюс – далеко не факт, що львів'яни зможуть дозволити собі заплатити за трансфер. Тут постає силует СК Дніпро-1.

Дніпровська команда не приховує своїх амбіцій. У клубу є гроші. Тут мова може йти як про оренду, так і викуп усіх прав. СК Дніпро-1 готовий купувати новачків. Для переходу на вищий рівень потрібна парочка трансферів, які допоможуть покращити результати. З командою працює улюблений тренер Шведа – Ігор Йовічевіч, який прекрасно знає потенціал і підхід до свого вихованця.

Також у команді грає найкращий друг Мар'яна ще з часів Карпат – Олексій Гуцуляк. Карпатівські лідери можуть проявити себе вже в іншій команді. Звичайно, на позиції правого вінгера тут є Назаренко. Але поєднувати гравців точно можна – ротацію ще ніхто не скасовував. Плюс – ситуація із Довбиком незрозуміла. У будь-який момент він може піти, а місце форварда потребуватиме посилення.

Гармаш on fire! Підписав вирок форвардам Динамо і рветься у збірну України, але які його перспективи?