УКР РУС

Шотландія – Україна: анонс півфіналу відбору до ЧС-2022

1 червня 2022 Читать на русском

Збірна України у першому вирішальному матчі за право зіграти на ЧС-2022 зустрінеться з Шотландією. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Тема матчу збірної проти Шотландії отримала надзвичайно велику увагу в українській футбольній спільноті – причому ще до активної фази війни з росією. Більшість вболівальників якось і забула, що цей поєдинок є лишень першою сходинкою до Мундіалю, а в разі успіху необхідно проходити ще й Уельс. Нині ж значення битви у Глазго зросло до тривожних масштабів – і в складі нашої національної команди, і у пресі, і в соцмережах часто говорять про зустріч з шотландцями, як про ще один фронт, на якому ні за що не можна програти. Дехто пише навіть про необхідність перемогти в пам'ять про жертв війни – ні більше, ні менше.

Сьогоднішня зустріч дійсно має величезне значення, а перемога стане ще одним свідченням незламності України. Вона дуже потішить і воїнів, і мирних громадян, але хотілось би не перегинати із сенсами. Все ж таки, це лише футбольний матч. Це просто гра, в якій можна тріумфувати, а можна й поступитись. В разі невдачі планета не зійде з осі, а наші захисники не перестануть вести країну до перемоги. У цьому році приводів для накруту і так забагато, тож варто ставитись до матчу збірної простіше.

І все ж, вийти на ЧС-2022 дуже хочеться. На жаль, не тільки нам – шотландці протягом останніх років сильно додали у своєму футболі й теж хочуть на свй перший за 24 роки Мундіаль. У них виросло сильне покоління, яке знайшло себе в АПЛ та інших топ-лігах. "Тартанова армія" провела симпатичне Євро-2020 (зокрема, відібравши очки у Англії на Вемблі) й впевнено пройшла групу у відборі на Катар – підопічні Стіва Кларка здобули шість поспіль перемог у групі з Данією та Австрією, перегравши обох. А пам'ятаєте, як ми зіграли з австрійцями?

Тоді нас задушили інтенсивністю й високим пресингом. Шотландія також це вміє. При грі без м'яча скотти вибудовуються в схему 5-4-1, формуючи компактний блок в центрі й витискаючи суперника на фланг. Велика увага приділяється і перехідним фазам – при перехопленні чи відбиранні команда намагається вискочити в контратаку за 2-3 передачі. Центрхави одразу створюють варіанти і атакують глибину. В цій вертикальності "тартанова армія" дуже схожа на Україну Петракова.

Стилістично даний колектив теж непростий. У футбольної спільноти існує стереотип щодо олдскульного шотландського стилю з виносами та єдиноборствами – і ці риси досі притаманні скоттам. Тим не менш, у їхньому складі достатньо технічних і вигадливих виконавців, здатних притримати м'яч, скомбінувати на обмеженому просторі й вирізати тонкий пас. З інтелектом і швидкістю мислення у багатьох теж повний порядок, адже представництво Шотландії в топ-чемпіонатах значно ширше, ніж у нашої країни.

Словом, нам протистоїть дуже серйозний суперник, який грає у рідних стінах і якого букмекери вважають фаворитом. Разом з тим, не варто переоцінювати міць "тартанової армії". Так, у неї в складі є представники Манчестер Юнайтед, Ліверпуля, Саутгемптона, Норвіча й Астон Вілли, є забивні захисники з міцної Болоньї, є лідери Селтіка й сенсаційних Рейнджерс – однак при більш детальному погляді з ними не все так круто. Той же Робертсон втомлений дуже складним і довгим сезоном, а Мактомінай за останній рік допустив стільки позиційних помилок, що страшно й згадати. Розпіарений Хікі, ймовірно, навіть не вийде у старті, адже ділить одну позицію з Робертсоном. Тірні через травму взагалі не приїхав. А посередностей в основі Шотландії також вистачає.

У березні скотти перебували в значно кращій ігровій формі, але навіть у найкращих матчах вони не демонстрували чогось надзвичайного. Це – міцний дисциплінований середнячок із низкою високоякісних виконавців. Уявити перемогу "тартанової армії" над Іспанією (резервним складом), дві впевнені нічиї з Францією чи вихід у чвертьфінал Євро важко. А от від українців, при всіх проблемах, завжди чекали чогось подібного – і вони це робили! Саме тому острів'яни переживають за путівку на ЧС не менше за нас.

Проблема полягає в тому, що бити французів нам вдавалося на піку форми, а нині її стан викликає величезне занепокоєння. Останній офіційний матч "синьо-жовті" провели аж наприкінці листопада 2021-го, а компенсувати відсутність чемпіонату та єврокубків тривалим травневим збором не вийшло – УАФ змогла домовитись тільки з трьома спаринг-партнерами. Цього критично мало. Як іронічно підмітив Олександр Чижевський, розвідники з табору Шотландії не отримали інформації щодо української збірної.

Насправді, дещо дізнатись вдалося. По-перше, у поєдинках проти Борусії М, Емполі й Рієки використовувались дві схеми – 4-3-3 й 3-4-3. Основною й набільш ефективною виглядала модель з "четвіркою", але сьогодні можуть бути й сюрпризи. По-друге, збірна відпрацьовувала вихід з-під пресингу через дрібний пас, а позиційний наступ явно ґрунтувався на взаємодії між Матвієнком та трикутником в центрі. По-третє, сподобалася робота України в перехідних фазах. Зрештою, яскраво заявили про себе Мудрик і Піхальонок, причому Михайла цілком можна очікувати в основі – і надовго.

В атаці Україна, в принципі, виглядала дуже пристойно, але при роботі в задній лінії доводилось хапатись за серце. Нашим захисникам критично бракує ігрового тонусу, а проблема з роботою при верхових передачах та читанням гри нікуди не поділася – оборонці все так же грають виключно по м'ячу й помиляються при скануванні простору. Опорників це теж стосується. Доходило до смішного – Попов йшов на перехоплення аж на чужу половину, немов локомотив, а Степаненко ззаду його накривав.

Втім, головною проблемою залишається ігровий тонус. На зборі в Словенії футболістів намагалися накачати "фізикою" якомога сильніше, але гравці приєднувались до табору нерівномірно, в кілька хвиль, та ще й травми заліковували. Як наслідок, у спарингах вже після 60-ї хвилини "синьо-жовті" помітно просідали в активності. Втім, приїзд головних наших легіонерів може серйозно покращити ситуацію – вони завершили сезон останніми й при цьому не грали в кожному матчі. Їхні кондиції мають бути в порядку. Яремчук, наприклад, прекрасно проявив себе у товарняку з Емполі.

Щонайважливіше, тепер наш склад виглядає повноцінним, з нормальними ігровими зв'язками. Під час спарингів Олександру Петракову критично не вистачало кадрів, тож неоднозначний футбол в травні – це далеко не вирок. Між тим, коли українцям вистачало сил, то навіть напіврезервом, з купою проблем позаду і з одним профільним фулбеком-резервістом вдавалося демонструвати пристойний рівень організації гри – з низкою хороших голів. "Синьо-жовті" точно не поступаються скоттам у класі, а за рівнем налаштування нині ніхто не зрівняється з Україною. Важливо тільки не перегоріти.

Кадрова ситуація

У збірної України немає проблем зі складом. Всі здорові, всі готові до бою. Основна інтрига пов'язана з вибором схеми – 4-3-3 чи 3-4-3. Досить вірогідною здається "четвірка", адже в цій моделі підопічні Олександра Петракова провели потужний фінальний відрізок відбору в групі й саме її використовували в перших таймах проти Борусії М та Емполі. Втім, по ходу гри команда може втомлюватись, тож цілком можливий перехід на "трійку" в задній лінії. Щоправда, оцінити її якість у товариських матчах важко.

Обережний початок в "трійці" й перехід на 4-3-3 здається менш ймовірним, адже сили у "синьо-жовтих" будуть швидко завершуватись. Українцям необхідно реалізувати свій потенціал по максимуму в перші 60 хвилин, інакше далі буде важко.

Збірна Шотландії також підійшла до матчу без кадрових втрат. Тим не менш, важливо згадати про відсутність Тірні – це колосальна втрата для захисту "тартанової армії". Він і в обороні потужний, і в атаці якісно допомагає. Без нього Арсенал не зміг потрапити в ЛЧ – ось наскільки це серйозний виконавець.

Орієнтовні склади на матч Шотландія – Україна

Шотландія: Гордон – Хенлі, Купер, Хендрі – О'Доннелі, Мактомінай, Макгрегор, Робертсон – МакГін, Крісті – Адамс

Україна: Бущан – Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Степаненко, Маліновський, Зінченко – Ярмоленко, Яремчук, Мудрик

Прогноз "Футбол 24" – 1:2

Букмекери не вірять у збірну України. Вони опираються на кращий ігровий тонус шотландців, на величезні проблеми "синьо-жовтих" та на статистику Хемпден Парк – "тартанова армія" у відборі до ЧС-2022 не програла тут жодного матчу. Тут з конторами не посперечаєшся. Скотти дійсно перебувають у кращій позиції.

Втім, Україна на Хемпден Парк виходила у чвертьфінал Євро. Шотландія, при всіх чеснотах – це не Франція, а міцний середнячок, який перебуває з нами на одному рівні (і то лишень через війну). Брак ігрової форми частково компенсували легіонери, які теж грають у топ-лігах (зокрема, в АПЛ) і стають найкращими у півфіналах ЛЧ. Вони ж компенсують тактичні перекоси, які виникали на зборах. А головні зірки скоттів, крім тонусу, мають і втому.

Важко повірити, що "синьо-жовті" не пропустять, але ми все одно поставимо на перемогу України. По-перше,в атаці підопічні Олександра Петракова продемонстрували дуже хороший рівень взаємодії та реалізації – і це при купі проблем на зборах. Та і кадровий вибір у атаці в нас цікавіший. По-друге, острів'янам дуже не вистачатиме Тірні. По-третє, шотландці не грають у якийсь надзвичайно потужний футбол – вони непогано руйнують гру суперника й тікають у контратаки, але з креативом та голами все не так перспективно.

Зрештою, складна ситуація з ігровим тонусом та моральна важливість матчу мотивує українців на максимальну концентрацію в дрібних епізодах. Крім того, тренерський штаб і гравці розуміють, що сили далеко не безмежні і що треба якомога швидше реалізувати свій потенціал – а значить можна очікувати на агресивний і динамічний футбол від "синьо-жовтих". В такому режимі Україна дуже небезпечна.

Буде важко, будуть нерви, але перемога – за нами. Ми в це віримо.

Ярмоленко в Динамо, Рух витіснить Зорю, сильна збірна і бідні "аграрії" – що буде з українським футболом?