УКР РУС

Шляхи Реброва та УАФ розходяться: 5 клубів і одна збірна, де може опинитися український тренер

3 грудня 2021
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Станіславович поїхав в Емірати не назавжди. Ба більше – невдовзі зможемо побачити його в новій команді.

Схоже, шляхи Сергія Реброва та збірної України розходяться. Наставник Аль-Айна був головним кандидатом на посаду наставника "синьо-жовтих" ще у серпні, але так і не склалося. На конгресі УАФ 17 листопада Петраков отримав статус повноцінного тренера і контракт до кінця 2022-го. Олександр Васильович може втратити роботу тільки за умови провалу в стикових матчах. Суперником України буде Шотландія, а у випадку успішного результату – переможець пари Уельс – Австрія. Скажімо так, шанси поїхати в Катар для збірної України доволі непогані. Дісталися суперники, яких можна і потрібно проходити.

Навряд чи Сергій Станіславович погодиться чекати ще півроку, щоб потім отримати можливість очолити збірну. Ніхто не дасть гарантій, що Петраков завершить свою роботу після чемпіонату світу.

Працювати на Близькому Сході вигідно з точки зору фінансів, але для власного розвитку потрібно шукати щось у Європі. Тільки так на тебе можуть звернути увагу провідні клуби. Думаю, що влітку 2022-го Сергій Ребров знову повернеться у європейський футбол. Виділимо кілька реальних варіантів для наступного працевлаштування українського спеціаліста.

1. Лудогорець

Чемпіон Болгарії має повне домінування у внутрішньому чемпіонаті, а от у єврокубках буксує. У поточному сезоні, пройшовши Олімпіакос, був близьким до виходу в Лігу чемпіонів. У вирішальному раунді кваліфікації належало перемогти шведський Мальме. Команда Вальдаса Дамбраускаса не змогла цього зробити. У Лізі Європи справи теж ідуть не кращим чином. У не найскладнішій групі з Брагою, Мітьюлланом та Црвеною Звєздою достроково посіли останнє місце, маючи в активі тільки одне очко після 5 турів. Як наслідок, литовський тренер втратив роботу. Зараз із командою працює в. о. Станіслав Генчев.

"Я зростав на матчах Динамо 90-х – Шевченко, Ребров...": сенсаційний тренер із Хорватії не проти працювати в Україні

Сенсу запрошувати когось з іменитих тренерів зараз немає. У єврокубках вже провалилися – весною статусних матчів не буде. У чемпіонаті виграють завдяки вищому, ніж в конкурентів, класу.

Власник Лудогорця Кіріл Думосчієв – амбітна людина. Свого часу робив ставку на бразильців, копіюючи систему Шахтаря. Повне домінування у Болгарії його вже не влаштовує. Думосчієв хоче мати успіх закордоном – потрапляти до ЛЧ або конкурентно грати в ЛЄ. Для цього потрібен тренер із досвідом успішного подолання кваліфікації єврокубків та хорошим реноме у Східній Європі.

Дамбраускас успішно працював із Горіцою у Хорватії. Цього виявилося недостатньо для єврокубків. Банально не вистачило досвіду. Були шанси навіть замахнутися на ЛЧ. Але тиск відповідальності виявився більшим за кваліфікацію тренера. У Реброва є всі потрібні якості, щоб вивести Лудогорець на новий рівень. Склад команди точно не гірший, ніж був у "Фраді". Власник клубу не шкодуватиме грошей на трансфери + зможе платити тренеру та його іспанським помічникам достатні суми.

2. Кайрат

Минулого року Реброва вже сватали в Казахстан. Президент Кайрата – Кайрат Боранбаєв – заявив, що клуб вів переговори з українським тренером."Інтерес до Реброва був. Ми давно з ним у контакті. Це дуже освічений тренер. З хорошим досвідом. Навчався в Англії. Я дуже здивувався, що він пішов із Ференцвароша. Я з ним розмовляв, він сказав, що хоче відпочити. Мабуть, потрібно якесь перезавантаження. Ми з ним вели переговори".

Власник клубу є великим прихильником Реброва-гравця та пильно слідкує за його тренерськими успіхами. Бюджет Кайрата пов'язаний із продажем нафти, тобто проблем з фінансами немає. У Кайраті дограє Вагнер Лав, який отримав солодкий контракт. Окрім Лава, є інші гравці, які оцінюються в серйозні гроші. Їм би хорошого тренера.

У минулому сезоні Кайрат став чемпіоном, зумівши випередити команду уряду Казахстану – Астану. Велика заслуга в цьому тріумфі належить білоруському спеціалісту Олексію Шпілевському. Його вже немає в команді – поїхав працювати у другу Бундеслігу.

"Як казав легендарний Лобановський": тренував Мілевського, очолює Кайрат із Есеолою та Лавом і оцінює шанси України

Зараз тут працює екс-наставник Рубіна Курбан Бєрдиєв. Команда не змогла захистити чемпіонський титул, не пробилася ані в ЛЧ, ані в ЛЄ, а у Лізі конференцій відверто пасе задніх. Амбіції Кайрата точно вищі за такі результати. Якщо з'явиться шанс запросити Реброва, клуб активно над цим працюватиме.

3. Збірна Угорщини

Угорці запам'яталися виступами на Євро-2020. На рідному полі у Будапешті зуміли не програти німцям та французам. На цьому позитив вичерпався. Мадяри пролетіли повз ЧС-2022, достроково поступившись другим місцем збірній Польщі. У Лізі націй теж не вразили. З Угорщиною працює італієць Марко Россі, який обіймає посаду з 2018 року. Побутує думка, що він вже засидівся на своєму місці, збірна потребує нових викликів. Тим паче, почали з'являтися молоді футболісти.

Ребров упродовж трьох років працював із Ференцварошем. Прекрасно знає угорський футбол, адаптований до життя в цій країні. Чому б місцевій асоціації не запросити тренера, спроможного вивести команду на новий якісний рівень?

4. Легія

Перша асоціація з цим клубом – повний хаос та постійні непорозуміння. Наче і гроші є, пристрасні фанати є, але результат доволі скромний. Команда створює собі проблеми на старті, а потім героїчно намагається їх виправити в другій частині сезону.

Про виступи в ЛЧ давно забули. Легії дуже важко даються кваліфікаційні раунди єврокубків. Добре, що цього сезону вийшли в ЛЄ, де на рівних грають із Наполі, Спартаком, Лестером та мають шанси пробитися в плей-офф. У шостому турі потрібно вдома обіграти москвичів. Але у чемпіонаті – повна катастрофа. Столичний клуб йде у зоні вильоту (!), маючи тільки 12 очок після 14 турів, відстаючи від лідера – Леха – на 23 пункти... Зрозуміло, що наступного єврокубкового сезону Легії, найімовірніше, не бачити, як власних вух. Попри успішні виступи в ЛЄ, наставника команди Чеслава Міхнєвіча відправили у відставку. Зараз із Легією у статусі в. о. працює Марек Голембєвскі.

У варшавського клубу завжди були цікаві юні вихованці, от тільки питання трансферів дивувало. Сюди приїжджають гравці, які не роблять Легію сильнішою, та ще й забирають ігровий час у молодих. Потрібен тренер, навколо якого будуватиметься нова команда.

"Якби знав, де впаду, то собі підстелив би": Назарій Русин – про Луческу, жахливий час у Легії і конкуренцію з Довбиком

У Легії вже є український слід. Зараз там виступає півзахисник збірної України Ігор Харатін. У другій частині минулого сезону пробувалися два динамівці на правах оренди – Русин та Шабанов. Причина – Едуардо, колишній гравець польського клубу та Шахтаря, який співпрацює з українською агенцією ProStar Вадима Шаблія. Бразильський хорват має репутацію у Польщі та вплив на босів Легії, здатний вирішувати трансферні питання.

У 2018-му Ребров уже перебував за крок до призначення наставником Варшави. Наскільки розумію, не всі вимоги тренера були виконані, тому він відмовився. Зараз – нова історія. Сергій Станіславович може стати саме тим тренером, який виведе Легію на новий рівень та в ЛЧ.

5. Динамо Загреб

Після домашньої поразки від Рієки у Кубку Хорватії, Динамо залишилося без тренера – Дамір Крзнар подав у відставку. Раніше він був спортивним директором клубу. Зараз виконувачем обов'язків став тренер молодіжної команди Желько Копіч. Окрім того, Загреб не зумів пробитися в ЛЧ, у чемпіонаті на рівних виступає з Осієком, Рієкою, ще й Хайдук наступає. У ЛЄ абсолютно нічого не вирішено. Потрібно як мінімум не програти Вест Хему у Лондоні. Назагал – результати динамівців помітно впали. Це закономірне явище після минулорічного чвертьфіналу ЛЄ.

У Загребі чудово знають Реброва. Вони двічі грали проти нього у кваліфікації ЛЧ. Одного разу успішно, іншого – ні. Склад Динамо – доволі серйозний, він кращий, ніж у Ференцвароша. З такою командою Станіславович зможе багато чого досягнути.

Бос Динамо – Здравко Маміч – має проблеми з правоохоронними органами Хорватії. Колишній тренер команди та його брат – Зоран Маміч – засуджений майже до 5 років ув'язнення. Причина – ухиляння від податків при трансферах гравців. Але однаково система клубу працює, як годинник. Все прораховано до дрібниць у плані підготовки талантів і їхнього продажу. Кожного літа хтось із лідерів покидає Динамо. Тому тренеру в цьому плані нелегко.

Загреб – вітрина не тільки для гравців, але й для тренера. На кожному матчі присутні скаути із провідних чемпіонатів. Якщо Реброву вдасться проявити себе у Хорватії, дорога у топ-ліги буде відкрита.

6. Бешикташ

З усіх турецьких грандів Бешикташ перебуває у найгіршому становищі. Команда тільки на десятому місці в чемпіонаті. Мова про боротьбу за чемпіонство взагалі не йде. У п'яти турах ЛЧ не набрали жодного очка. При тому, що потрапили у не найсильнішу групу з Борусією Дортмунд (без Холанда, який багато пропустив восени), Спортінгом та Аяксом. З "орлами" працює маловідомий Серген Ялчін. Втриматись на посаді після такого сезону йому буде непросто.

Бешик для Реброва не буде чужим клубом. Капітанить тут колишній захисник Динамо Домагой Віда. Він може стати провідником для українського тренера в стамбульському гранді. Склад команди – доволі пристойний: П'яніч, Батшуаї, Алекс Тейшейра. Ребров зліпив би з них колектив високого рівня.

Вернидуб у Ференцвароші: чому гучний перехід українського тренера дуже реальний?