УКР РУС

Шкапенко: "Шахтар" сильніший за "Ювентус"

20 вересня 2012 Читать на русском

Відомий у минулому футболіст київського "Динамо" Павло Шкапенко в інтерв’ю "Футболу 24" поділився враженнями від старту наших команд у груповому етапі Ліги чемпіонів.

- Павло Леонідович, давайте розпочнемо із матчу "Шахтар" – "Нордшелланд". Як вам гра "гірників"?

- "Гірники" зробили ставку на результат, тому вони десь діяли в збиток притаманній їм грі. Головне, що донеччани добилися свого і здобули три очки. Впевнено стартувати – дуже важливо.

- Що мали на увазі, коли говорили про "непритаманну "гірникам" гру"?

- "Шахтар" менш конструктивно, аніж зазвичай, грав в атаці. Ми уже звикли, що на "Донбас-Арені" в іграх чемпіонату "гірники" суттєво переважають суперника. Мені здається, що донеччани мали більше і конструктивніше працювати в атаці. Але, повторюю, "Шахтар" грав на результат. Вважаю, що в наступних іграх "гірники" додадуть і краще виглядатимуть в нападі.

- Вважаєте, що "Шахтарю" до снаги вийти із цієї групи (крім – "Нордшелланда", в одній групі із "гірниками" "Ювентус" та "Челсі")?

- Їм не те, що до снаги, вони просто повинні виходити із такої групи. Переглянув гру "Ювентуса". Мені здається, що донеччани сильніші за італійців. Взагалі, вважаю, що "Шахтарю" до снаги вийти в наступний раунд Ліги чемпіонів із першого місця в групі. Це моя особиста думка.

- А на що може претендувати наш другий представник в Лізі чемпіонів?

- Щиро кажучи, ще перед грою знав, що у Парижі "Динамо" очок не здобуде. Але вірив у те, що рахунок буде не таким розгромним. Потрібно зважити, що це лише перша гра групового етапу, тим паче гостьова. ПСЖ підсилився добротними виконавцями, має дуже хороший склад. Тому передчасних висновків по "Динамо" робити не хотілося б. Давайте зачекаємо інших матчів.

- Як гадаєте, що сталося у Парижі із "Динамо" - команда перегоріла, злякалася сильного суперника?

- Вважаю, що у "Динамо" є проблеми із комплектацією. Киянам потрібно було придбати 1-2 захисників. Це однозначно. Помітно, що в "Динамо" зараз є великі проблеми в обороні. В цьому плані керівництво не допрацювало. Так, середину поля "Динамо" підсилило. Але цього замало. Конче потрібно було підсилювати центр захисту.

- А як вам фланговий захисник Тайво, орендований в "Мілана"?

- До речі, хороше придбання. Принаймні, Тайво кращий за Попова. Це точно. Тайво, ось побачите, ще додасть в грі. Це хороший новобранець. Але, повторюю, потрібно було ще купити захисника в центр оборони. Не молодого, а уже із досвідом.

- Тобто, крім центру оборони, інші ланки в "Динамо" в нормі?

- Так, правильно. Є, звісно, Тарас Михалик, але він часто зазнає травм. А Євген Хачеріді для мене є незрозумілим футболістом. Він може одну гру зіграти більш-менш нормально, а іншу...

- Найближчими вихідними "Шахтар" і "Динамо" зіграють в 1/16 Кубка України. На ваш погляд, фаворитів турніру потрібно "розводити" на таких ранніх стадіях чи "сліпий" жереб є виправданим?

- Нехай буде сліпий жереб, так цікавіше. Це ж розіграш Кубка. Глядачам цікавіше, коли є сліпий жереб. Завжди так було, ще з часів Радянського Союзу ніхто нікого "не розводив".

- Погодитеся з тим, що "Шахтар" фаворит у матчі із "Динамо"?

- Ні, не погоджуюся. "Шахтар" не є фаворитом. Це Кубкова гра, в якій немає фаворитів. "Гірники" в усі часи вважалися кубковою командою, але і "Динамо" - не подарунок. Тому, когось виділити у цій грі не можна.

- А чим кубкове протистояння "Шахтар" - "Динамо" відрізняється від гри цих команд в чемпіонаті?

- Як казав Валерій Лобановський, в чемпіонаті потрібно розділяти етапи. Є чотири стартові матчі – це початок, потім середина й кінцівка. А в Кубку кожна гра може стати останньою. В цьому вся і різниця. Будь-яка команда може зібратися на один матч і видати його на "ура". Ще може комусь пощастити. В чемпіонаті ж одна поразка не може нічого не означати, там є право на осічку.

- Але коли йдеться про протистояння "Шахтаря" і "Динамо", то навіть спаринг був би дуже напруженим...

- В останні роки воно так і є. Це і добре. Чим мені подобається, на відмінну від нашого чемпіонату, російська першість, так це тим, що там є 6-7 команд приблизно однакової сили, які можуть у матчах між собою програти-виграти. А в нас таких команд 4-5. Іноді заздалегідь знаєш результат, коли команди із верху турнірної таблиці грають проти тих, хто розташувався в низу.

- Юрій Сьомін здатен усіх здивувати і зіграти із "Шахтарем" у відкритий футбол?

- Безперечно, здатен. Не варто робити висновки по одній грі. Ну нехай провалили матч із ПСЖ. "Динамівці" зараз зліші, можуть і зібратися на матч із "Шахтарем".

Розмовляв Андрій Захарчук