УКР РУС

Шкапенко: Мабуть, "Шахтар" виграє в "Динамо"

6 квітня 2012 Читать на русском

Про два топові матчі – "Металіст" - "Спортінг" та "Шахтар" - "Динамо" "ФУТБОЛ 24" розпитав у відомого в минулому футболіста, екс-"динамівця" Павла Шкапенка.

- Павло Леонідович, що скажете про гру "Металіста" і "Спортінга"?

- Мені гра сподобалася. Шкода хлопців. Вони билися, старалися, хотіли виграти. До харків’ян не може бути жодних претензій по самовіддачі. Але їм трохи не поталанило. Пенальті не забили, не розумію як так можна виконувати одинадцятиметровий. Останнім часом "Металісту" не щастить із пенальті. Або вони не вміють пробивати, або не щастить. Не знаю що саме. В таких іграх кожен момент може стати вирішальним. А харків’яни створили чимало гольових епізодів. Тому і прикро. Але і "кидати камінь в огород "Металіста" не випадає, хлопці старалися. Був здивований, що іноземці переживали за результат матчу не менше, за наших хлопців. Це приємно. Тому нічого поганого не можна сказати про віддачу та саму гру. Але трохи не пощастило, десь трохи не вистачило майстерності і "Металіст" не реалізував свої моменти. Мені здається, що Девіча потрібно було випускати із самого початку. В Мирона Маркевич, звісно, своя точка зору. Але мені здається, що десь не вистачило удачі та майстерності в лінії атаки.

- За недбале пробиття пенальті Мирон Маркевич повинен покарати Хав`єра?

- Ну як карати… Пенальті – це завжди лотерея. Але, безперечно, так недбало пробивати не можна. Так само і Девіч пробивав. Я вважаю, що потрібно в таких ситуаціях бити в кут. А просто бити по центру… Це не правильно. Більше шансів забити, коли спрямовуєш м’яч в кут воріт. А там, витягне – не витягне голкіпер, це уже таке, лотерея. Вальяжно по центру бити не можна. Але і карати за це не можна. Мабуть, після гри тренер повинен поговорити з футболістом, висловити свою думку.

- Давайте перейдемо до іншого топового матчу у нашому футболі. В грі "Шахтаря" та "Динамо" у кого, на вашу думку, кращі шанси на перемогу?

- Перевага є в "Шахтаря". "Гірники" грають удома, стадіон, не сумніваюся, буде переповнений. Тим паче, що "Шахтарю" перемога у цій грі більше потрібна чим "Динамо". Тобто, є фактори які сприятимуть донеччанам. У весняних іграх обидві команди перемагали на класі. Тут усе залежатиме від тренерських настанов та виконання гравцями цих настанов. Тобто, яку тактику обере "Динамо", а яку "Шахтар".

- Погодитеся з тим, що "Динамо", швидше за все, гратиме від оборони на контратаках? У важливих іграх Юрій Сьомін часто обирає таку тактику, тим паче, що, як ви сказали, "Шахтарю" більше потрібна перемога…

- Безперечно, такі висновки напрошуються. Але побачимо, що буде насправді. Кожен тренер завжди хоче припіднести супернику сюрприз. А так, то "Динамо", мабуть, гратиме на контратаках, "Шахтар" нагнітатиме. Ще раз говорю, усе залежатиме від виконання гравцями тренерських установок. Від цього залежатиме результат. Чесно кажучи, "Шахтарю" перемога більше потрібна і мені здається, що "гірники" не програють, а швидше за все навіть виграють в "Динамо". Хоча я і "динамівець", але в мене таке передчуття. Подивимося, але мені здається, що "Динамо" буде важче чим "Шахтарю".

- Порівняйте, будь ласка, ланки обох команд?

- Дуже часто ми критикуємо лінію оборони наших команд. Що в "Шахтаря", що в "Динамо" в цій ланці є проблеми. Тому, навіть виходячи тільки з цього, можна сказати, що у матчі грандів будуть голи. Півзахист і напад, вважаю, в обох командах зараз "розібрані". Воротарська лінія краща в "Динамо". В киян є досвідчений Саша Шовковський. Усе вирішуватиметься в середині полі, хто там більше контролюватиме м’яч.

- Наостанок про Євгена Хачеріді. Може тренер розраховувати на такого футболіста?

- З Хачеріді усі возяться як з маленькою дитиною. Якби я був тренером, то такого футболіста вивів би в ліс, кілька разів поганяв би і сказав: "До побачення". Його стільки виховують, переконують, просять, а він постійно береться за своє. Той епізод у матчі "Динамо" - "Чорноморець" переглядав тричі. Хачеріді справляє враження п’ятирічної дитини. Ну як так можна? Хачеріді, в принципі, є не поганим захисником. Але не можна ж так кожного разу підводити команду. Ну як на нього можна розраховувати? Хоча, тренер, президент повинен з ним розбиратися. Радити їм щось не має сенсу.

Розмовляв Андрій Захарчук