УКР РУС

Шкапенко: Бессонов може замінити Луческу

14 березня 2013 Читать на русском

Відомий у минулому футболіст Павло Шкапенко в інтерв’ю "Футбол 24" пофантазував на тему відставки Мірчі Луческу із посади головного тренера "Шахтаря".

- Павло Леонідович, зміна головного тренера справді завжди болісно позначається на результатах команди?

- Тренера просто так не міняють. Це стається тоді, коли є проблеми із психологічною, моральною атмосферою в команді. Усю команду не зміниш, простіше поміняти тренера. Таке завжди було, є і буде. Коли накопичується негативна енергетика, зміна наставника може дати позитивний заряд. Але таке відбувається не завжди. Тому рішення про зміну тренера чи ні, дуже важливе. Керівництво його повинно приймати тільки після того, як де проаналізує ситуацію в команді.

- Поставив це питання, оскільки хотів обговорити ситуацію із Мірчою Луческу. Італійські ЗМІ наводять слова румуна, який їм каже, що у травні покине "Шахтар". Українським ЗМІ він нічого конкретно не говорить. Уявляєте "гірників" в наступному сезоні без Луческу?

- Десь можна зрозуміти Мірчу Луческу, він багато часу працює на одному місці, мабуть, психологічно втомився. Тому і дає такі інтерв’ю. Водночас, навряд чи Рінат Ахметов хоче щось змінювати. Він довіряє Луческу. Інша справа, що сам Мірча втомився. Швидше за все, в цьому причина. Але час ще є, вони сядуть, переговорять і знайдуть якесь рішення.

- Усі фахівці в один голос стверджують, що тренеру потрібен час на побудову команди. Водночас, дехто каже, що надто довго тренер не може засиджуватися в одній команді…

- Безперечно, наставнику потрібен час. Валерій Васильович Лобановський якось говорив про те, що для побудови команди потрібно три роки. Завжди потрібен час. Наставника не потрібно смикати, підписувати з ним контракт на пів року або на один сезон. Найкраще, угод підписувати на три роки. І уже тоді дивитися на плоди його роботи. Але усе залежить від результатів команди. Такі клуби, як "Шахтар", "Динамо", "Металіст" та "Дніпро" хочуть максимальних результатів, грати в єврокубках. Тому їхні кадрові рішення важко засуджувати. Особисто я вважаю, що смикати тренера, робити так, що він постійно думав про звільнення. Треба ж провести селекцію, кадрову роботу. На це мінімум рік треба.

- Якщо уявити, що Мірча Луческу покине "Шахтар", як гадаєте, в Україні є тренери, які готові успішно працювати в такому амбіційному клубі?

- Усе залежить від керівництва, нам не зовсім коректно це обговорювати. Думаю, люди знайдуться. Залежить від напрямку розвитку, який вибере керівництво. Варіанти ж різні можуть – фахівець із пострадянського простору чи іноземний. На мою думку, у нас є фахівці, які здатні достойно замінити Луческу. Той же Володимир Бессонов. Але тут усе залежить від рішення керівництва.

- Погодитесь, що в київському "Динамо" в останні 10 років надто часто змінювалися тренери?

- Так, це трохи не правильно. Але з іншого боку, "Динамо" ставить перед собою завдання бути чемпіоном країни, достойно грати в єрокубках. А в останні роки у киян не було золота, а в цьому сезоні буде важко навіть здобути срібло. На п’яти наступають "Дніпро", "Металіст". Тому, керівництво "Динамо" не від хорошого життя міняє тренерів. Вважаю, правильним рішенням запрошення Олега Блохіна. Мені здається, що якби не його зайнятість у збірній, він би швидше очолив би "Динамо". Однозначно, з досвідом Олега Володимировича у киян справи повинні налагодитися.

- Якби у букмекерській конторі треба було зробити ставку на те, хто в чемпіонаті фінішує, на кого б поставили?

- Важкий вибір. Мені симпатичні "Дніпро" та "Металіст". Але "Динамо" - це моя рідна команда, за неї найбільше вболіваю. Тому, не будемо загадувати, почекаємо кінця чемпіонату. Вболіватиму за "Динамо", але по грі дуже сильно виглядають "Дніпро" та "Металіст". Киянам буде важко.

Розмовляв Гліб Ваколюк