УКР РУС

Що відбулось на Мадейрі? 4 головні підсумки матчу Марітіму – Динамо

18 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" підбиває підсумки першого матчу раунду плей-офф Ліги Європи Марітіму – Динамо.

1. Гравці Динамо виявились неготові до суперника

Напередодні матчу Олександру Хацкевичу задали питання щодо жорсткості і навіть грубості команди Марітіму. Тренер Динамо відповів, що знає про цей нюанс.

Але перший-но (або один з перших, в середині першого тайму) епізод-провокація з боку гравців Марітіму проти Дениса Гармаша, і з психологічної рівноваги виведені одразу два футболісти київського клубу: Гармаш та Хачеріді.

Цим виконавцям Динамо, як то кажуть, "зриває дах" не вперше, не вдруге і, мабуть, не в останнє.

І тут постає питання: чи підготували тренери гравців до провокацій суперника чи просто Гармаш та Хачеріді елементарно невиправні?

Нехай кожен відповість на це питання сам, адже від тренера ми відповідь на це питання не почули. Після матчу я запитав Хацкевича про це і почув від Олександра Миколайовича, що тренер фактично не побачив зриву від футболістів Динамо, а лише величезний настрій на гру.

Хацкевич: Арбітр в деяких моментах приймав рішення не на користь Динамо

Але є одне але: Гармаш міг піти з поля ще в першому таймі – одразу після першої картки він міг отримати другу за те, що не відійшов від м’яча та за зрив атаки трохи пізніше. І хоча зі сторони вболівальників Динамо було чимало критики на адресу арбітра, в цих випадках рефері просто пожалів киян.

2. Хацкевич не хоче (або не може) впливати на невдалий матч

Один раз – випадковість. Потім – тенденція і закономірність.

Коли все йде для Динамо добре з перших хвилин матчів, до Олександра Хацкевича немає питань. Якщо пре – то вже пре. Але коли гра складається невдало, новий тренер Динамо не може переламати хід зустрічі.

Єдине виключення – гра з Чорноморцем, але й вона підтверджує дане правило. В матчі з Чорноморцем Динамо врятувало гру після пропущеного м’яча ще в першому таймі, до замін, до будь-яких корективів.

В інших випадках – фіаско. Пропустили від Шахтаря в Суперкубку України та не йде гра – перша заміна на 61-й хвилині. Але це ще більш-менш нормальний час для заміни. Янг Бойз в Берні – повний провал по грі, і перша заміна лише на 68-й хвилині. Гра з Марітіму – перша заміна на 72-й хвилині.

В чому логіка тренера? Аби "не було гірше"?

3. Проблеми Динамо з дисципліною

В матчі-відповіді з Янг Бойз динамівці отримали 7 жовтих карток, з Марітіму – 6 (з урахуванням другої жовтої для Хачеріді).

Динамо точно фаворит пари в протистоянні з португальським клубом? Ну дуже багато, неприпустимо багато карток!

Вилучення Хачеріді не вселяє оптимізму перед матчем-відповіддю з кадрової точки зору. Хто зіграє? Віда та Кадар? Віда та Пантіч? І головне, аби до того часу не перейшов в Бешикташ Домагой Віда, інакше взагалі буде експериментальний склад захисту.

4. Завада у вигляді поля

Виніс аспект газону в кінець висновків, адже це лише невеликий нюанс не надто позитивного результату Динамо. Наголошую – одна з причин, але не найважливіша! Тому що, як відомо, поганому танцюристу…

Газон впливав на гру киян більше, і спробую пояснити чому. Всі вже чули и знають, що газон стадіону в Фуншалі був дещо схожий на город. Як футболісти не підбирали шипи, все одно каталися як на льоду…

До речі, один раз газон завадив Ярмоленку (на 45-й хвилині) при виході на ворота Марітіму.

Так от – чому Динамо газон завадив більше: Марітіму віддає суперникам м’яч, отже і "боротися" мала з газоном більше та команда, що володіє м’ячем.

Дуже хочеться підтвердити або спростувати це припущення в матчі на Олімпійському. Мій прогноз полягає в тому, що Динамо буде виглядати набагато цікавіше в матчі-відповіді на нормальному газоні.

Але в будь-якому випадку, виправдання закінчилися. Потрібно показати гру та дати результат. Як Хацкевичу, так і гравцям Динамо.

Інакше ніхто не зрозуміє…