УКР РУС

Що таке BOXING DAY в Англії? І чому його не можна пропустити

29 грудня 2013
Автор: Васька Барандій

В той час, коли уся Європа йде на різдвяні канікули,єдиними, хто справно виконує свою роботу, залишаються футболісти англійських клубів.

Традиція проводити матчі наступного дня після Різдва незмінна вже десятки років.Ми постаралися розібратися в історії цього явища,відмітили деякі цікаві факти, а також дізналися у футбольних оглядачів, що таке Boxing Day насправді і чому футбольному вболівальнику звернути на це увагу

ЩО ТАКЕ BOXING DAY?
Багато любителів футболу по всьому світу вважають, що Boxing Day - це десятиденний відрізок у кінці грудня - початку січня, впродовж якого англійські клуби грають три чотири матчі. Але це не так. Boxing Day - це всього один день, 26 грудня, наступний день після католицького Різдва.

 

Матчі на Boxing Day - це щось абсолютно особливе, ігри,які не схожі ні на одні з тих, що проходять увесь рік. І неважливо, який це матч: "Арсенала" і "Тоттенхема" або"Лутона" і "Вотфорда". Матчі в Boxing Day створили навколо себе таку атмосферу, що кожен футболіст прагне показати усе що уміє, тим самим піднести подарунок на Різдво своїм уболівальникам у вигляді перемоги, адже вона може бути куди приємніше за новий светр або гаджет.

           

ІСТОРІЯ ПОЯВИ
Якщо заглибитися в історію, то виявляється, що перший в історії матч між футбольними клубами був проведений якраз наступного дня після Різдва - 26 грудня 1860 року.Матч між "Шеффілдом" і"Халламом" закінчився перемогою "Шеффілда" з рахунком 2:0, ставши, окрім цього, першим в історії матчем в Boxing Day. Майже 100 років після, з 1957 року, матчі 26 грудня стали звичними у футбольному календарі чемпіонатів усіх дивізіонів. Ще однією відмінною рисою матчів в Boxing Day є дербі матчі між клубами з одного міста або району. Таким чином, уболівальникам не доводиться їхати через усю країну, щоб подивитися на улюблену команду, та і до того ж багато працівників транспортної системи знаходяться на канікулах, тому добратися кудись на громадському транспорті проблематично.

Сам по собі Boxing Day немає відношення до футболу - це День подарунків. Цього дня представники аристократії дарували своїй прислузі подарунки, а також звільняли їх від роботи на цілий день, щоб ті могли побути з сім'єю,оскільки Різдво провели на роботі. Для багатьох ця можливість виявлялася єдиною, коли вони могли самі відвідати матч улюбленої команди або зводити на нього дітей.

ФАКТИ - В чотирьох останніх сезонах команда, що займала перше місце в таблиці перед Boxing Day, незмінно ставала чемпіоном. Також майже в половині подібних випадків в історії проведення чемпіонату Англії, команда,що йде першою в Різдво, завойовувала трофей: 52 рази з 114.

- За останні 20 років команда, що займала перед Boxing Day останній рядок в таблиці, вилітала в нижчий дивізіон.Тільки "Вест Бромвіч" в 2005 році зумів врятуватися.

- Найрезультативніші матчі 26 грудня пройшли в 1963 році. У вищому дивізіоні було забито 66 голів в десяти матчах. Наприклад:"Фулхем" обіграв "Іпсвіч"-10:1,"Ліверпуль" виграв у "Стока"- 6:1"Бернлі" з тим же рахунком обіграв "Манчестер Юнайтед", а "Блекберн"виграв у "Вест Хема" - 8:2 завдяки двом хет-трикам.

- Шість разів за останні десять років клубам вдавалося набрати максимальну кількість очок в матчах"десятиденки". "Манчестер Юнайтед" і "Челсі" двічі вигравали по чотири матчі в різдвяні канікули("МЮ" - в 2003му і 2004му, "Челсі" - в 2004му і 2005му). При цьому в 2004 році "аристократам" вдалося зберегти свої ворота недоторканними.

ЧОМУ ВАРТО ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА BOXING DAY ЦЬОГО РОКУ?
Матч "Манчестер Сіті" і "Ліверпуля".Команди розділяє всього одне очко, і у разі перемоги"Сіті" і осічки "Арсеналу" команда з Манчестера вийде на перше місце. Матч також цікавий тим,що"Сіті"виграли вісім з восьми домашніх зустрічей, забиваючи в них в середньому по чотири голи. При цьому в останніх двох матчах на Boxing Day гравцям "Манчестер Сіті" не вдавалося вразити ворота суперника.