УКР РУС

Що не запитали в Андрія Павелка

27 грудня 2016
Автор: Костянтин Андріюк

Журналіст "2+2" Костянтин Андріюк аналізує слабкі місця прес-конференції голови Федерації футболу України.

Коли президент ФФУ Андрій Павелко виходив у коридор НСК "Олімпійського", щоб записати новорічне привітання телеканалам Футбол 1 і 2, мені в око впав чоловік, який почав говорити в рукав, вочевидь передаючи інформацію. Охоронець, зрозумів я. Оскільки, говорив комусь і по рації, їх було як мінімум двоє. Два охоронці. Для президента ФФУ? Чи для нардепа фракції БПП? Чи для голови бюджетного комітету Верховної Ради? Я спеціально поцікавився у своїх парламентських колег, і вони мені все пояснили. Виявляється, будь-який нардеп України має право написати відповідне звернення і обґрунтувати, мовляв так і так, моїй діяльності загрожує небезпека, прошу надати мені державну охорону, яку оплатять своїми коштами платники податків, щоб я міг бути максимально корисним своїй державі і надалі. Звичайнісінька, хай і підсумкова, прес-конференція, де серед запрошених журналісти і футбольні функціонери. Кого боїться президент ФФУ? Чи, може, це так, для солідності? Попередник Павелка – Григорій Суркіс постійно перебував у компанії охоронців, можливо, його наступник просто вирішив не відставати?

Але до теми прес-конференції. Цікавим був формат, спершу офіційне спілкування, а далі – неформальне. Офіційне спілкування звелося до вступного слова пана Павелка, а точніше монолога, тривалістю близько 40-50 хвилин. Де керівник українського футболу розповідав про оновлений сайт, оновлений логотип, фінал Ліги Чемпіонів-2018 у Києві, боротьбу проти договірних матчів і збірну України.

Втім багато чого президент ФФУ в цій тривалій промові не пояснив:

  • не пояснив, як відреагувала ФФУ на розслідування програми ПРОФУТБОЛ, де були надані докази, про маніпуляції з квитками на матчі збірної. Деякі з цих матчів, як-от Україна – Іспанія (відбір до ЧЄ-2016) були зіграні, вже під керівництвом Павелка.

  • не пояснив, навіщо в штабі збірної ще до старту ЄВРО-2016 дивовижним чином відчепили Заварова, натомість завели Шевченка. Чи пов’язаний з цими кулуарними справами провал головної команди на ЄВРО-2016, теж було би непогано дізнатися.

  • не пояснив цікаву історію з поверненням у великий український футбол Євгена Краснікова. Так, саме того Краснікова, якого офіційно визнали в організації договірного матчу і рішенням міжнародного арбітражного суду в Лозанні відсторонили від будь-якої футбольної діяльності до 2018 року. Але рішенням КДК ФФУ (!), який УВАГА – скасував рішення суду МІЖНАРОДНОГО суду CAS у Лозанні, Краснікова спершу було виправдано, а нещодавно взагалі обрано головою федерації футболу харківської області. Одноголосно, між іншим. І все це теж за часів діяльності Андрія Павелка президентом ФФУ.

  • не пояснив про завдання та функції тандему Колліна-Лучі. Які впродовж 6,5 років не вивели в ТОП-категорію світового арбітража жодного українського арбітра, але з якими у 2015 році оновили контракти. Знаючи, що результат від обох на міжнародному рівні для наших арбітрів – нульовий.

А після промови, вочевидь, прес-аташе Павелка – Андрій Палаєв оголосив: "Андрій Васильович вже і так багато сказав, давайте 2-3 запитання і перейдемо до неофіційного спілкування".

Особисто, я встиг запитати лише про фінал Ліги Чемпіонів-2018 року у Києві. Хоча не почув жодних конкретних відповідей.

А далі почалося найцікавіше, так зване "спілкування без краваток".

Ідеї цього спілкування особисто я не зрозумів. Якщо для журналістів там було завдання дістати інформацію у вигляді ексклюзивів, то де ці ексклюзиви? А якщо журналіст візьме інформацію від цього неофіційного спілкування з Павелком і оприлюднить, то де гарантія, що журналіста не звинуватять у перекручуванні і неправильній подачі? Відео чи аудіо доказів у нього жодних.

Таке спілкування можна зрозуміти, коли всі бажаючі поставили всі свої запитання на прес-конференції і вже потім так званий – off the record.

А тут . . .

Якщо хтось чув і читав про стокгольмський синдром, може мене зрозуміти.

У різні часи, після різних подій, особисто я, двічі підходив до відкритого та щирого президента ФФУ із проханням дати окреме інтерв"ю але постійно чув: "зараз не можу", "поспішаю", "немає часу".

А от офіційна (сподіваюсь офіційна) сторінка Андрія Васильовича свідчить про інше: "завжди готовий відповісти на ваші запитання . . . "

Вірю, Бог любить трійцю і мені врешті пощастить.

У березні виповнюється рівно 2 роки з моменту головування Андрія Павелка на посаді головного в українському футболі. . . .

Підсумки 2016 року від Павелка: 6 тез прес-конференції президента ФФУ