УКР РУС

Що коїться в Україні?

23 грудня 2013
Автор: Стас Бебех

У чемпіонаті України хаос і безладдя - щільність боротьби за медалі зашкалює, але явного претендента на золото прем'єр-ліги поки не спостерігається. Українська ліга ніколи не переживала таких потрясінь, що випали на її долю в році, що минає.

 

 І йдеться не стільки про банкрутство "Кривбасу" і "Арсеналу", а про те що на зимові канікули першість пішла, не визначивши головного претендента на титул.

Лідерство " Шахтаря" виглядає поки вельми умовним. П'ять очок відриву від "Металіста " і шість від "Дніпра" , при тому , що двоє останніх провели на матч менше.

На медалі чемпіонату відразу п'ять клубів всерйоз раніше не претендували . Зазвичай " Динамо" і "Шахтар" , на двох розділили 21 з 22 розіграних комплектів золота , що не зустрічали конкуренції з боку інших. Їх заочне суперництво і становило основну інтригу сезону. У кампанії ж 2013/ 14 все змінилося! Чому ?

На думку експертів , причина не тільки в посиленні "Металіста" , "Дніпра" і "Чорноморця" , хоча кожен з них значно додав в якості гри . Підвищення напруження боротьби в чому забезпечили самі "Шахтар" і "Динамо". Результати киян вже не перший рік мають спадну тенденцію , і загалом не дивують. Що ж до донеччан , їх осінні осічки стали одкровеннями . Правда , цілком з'ясованими .

Навесні і влітку команду Мірчі Луческу покинули відразу п'ять гравців "основи" , на зміну яким прийшли новобранці . Поки вони освоювалися на "Донбас Арені" , "Шахтар" роздаровував окуляри . Невиправдано багато для чинного чемпіона України . Так , добуваючи титули 2010 , 2012 і 2013 років , він за весь сезон втрачав не більше 11-13 балів. Нині ця "норма" виявилася виконана вже в першому колі.

"Металіст" і "Дніпро" в цілому провели осінь на звичному рівні , зібравши більш високий урожай за рахунок вдалих очних зустрічей з " Шахтарем" і " Динамо" - і харків'яни , і дніпропетровці відібрали у них по чотири очки. Якщо виконати той же фокус і навесні , тоді боротьба за чемпіонство загостриться до межі. Досягти успіху в ній , до речі, можуть навіть кияни , що стартують в березні домашнім матчем з гірниками .

Кому буде складно утримати хід в жорстокій рубці , так це " Чорноморцю" , не володіючим  збалансованим підбором гравців . З іншого боку , з "Металістом" , "Дніпром" і "Динамо" команді Романа Григорчука , головного відкриття сезону 2013/ 14 , чекають ігри на своєму полі. 

Тренер "Шахтаря" Мірча Луческу про суперників
"Металіст": Залишився на тому ж рівні.
"Дніпро": Після трьох років з Хуанде Рамосом стабілізував гру.
"Чорноморець": Підтвердив прогрес, що намічався в минулому сезоні.
"Динамо": Підтвердило стару істину - важливі не трансфери, не імена гравців, а організація гри, робота тренера.

P.S. Ось так виглядає таблися Прем'єр-ліги, яка пішла на зимовий відпочинок.