УКР РУС

Щербаков: Такий "Спортинг" Металiст" може пройти

25 березня 2012 Читать на русском

У вiвторок вранцi харкiвський "Металiст" бере курс на Португалiю. 29-го березня пiдопiчнi Мирона Маркевича зiграють перший матч 1/4 фiналу Лiги Європи проти лiссабонського "Спортинга". Про можливостi нашого опонента кореспондентовi сайту "Футбол24" розповiв Сергiй Щербаков, який у 1992 та 1993 роцi захищав кольори цього клубу.

- Сергiю, ви зрадiли чи засумували, коли жереб звiв український клуб з португальським?

- Нi, я якось спокiйно вiдреагував на результати жеребкування. За великим рахунку, жереб нiчого не вирiшував, бо у чвертьфiналi залишилися лише сильнi команди, рiвнi команди. Хто i з ким грає - не дуже важливо. Я не можу назвати фаворитiв та аутсайдерiв Лiги Європи. Все в руках учасникiв чвертьфiналiв.

- Хто фаворит пари "Спортинг" - "Металiст"?

- Важко щось прогнозувати. "Спортинг" - молода амбiтна команда з новим тренером. Са Пiнту колись також грав за "Спортинг". Тепер починає
тренерську кар"єру. Бажання багато. У "Металiста" не менше. Як на мене, такий "Спортинг" Харкiв може пройти. Це не гранд свiтового футболу.

- Але ж португальцi вибили з турнiру англiйський "Манчестер-Ситi"...

- Я дивився матч. Треба визнати, що португальцям трохи поталанило, бо вони забили два швидкi голи. Вони порятували їх. А "Металiст", на вiдмiну вiд англiйцiв, у грi з "Олiмпiакосом" проявив неймовiрну волю до перемоги. Хто матиме бiльше бажання, той пройде до пiвфiналу. Шанси 50 на 50.

- Чим пояснити те, що нинi "Спортинг" не може скласти достойної конкуренцiї "Бенфiцi", "Порту" та "Бразi" у боротьбi за чемпiонство в
першостi Португалiї?

- Причина в тому, що "Спортинг" часто мiняє тренерiв. Зрештою, вiдносно недавно у командi з'явився новий президент. Команду перебудовують. У такий перiод колектив не має стабiльностi. "Спортинг" на стадiї формування. Тому на сьогоднiшнiй день цю команду можна назвати середнячком. Але це не значить, що Харкiв матиме легку прогулянку.

- Ви за кого вболiватимете?

- Менi байдуже. От якби проти "Спортинга" грав "Шахтар", я б уболiвав за донецький клуб. Вiн менi дав дорогу у великий футбол.

- Нинi ви працюєте в Росiї. Чи часто буваєте у Португалiї?

- Щолiта навiдуюся до Лiссабона, щоб вiдпочити, зустрiтися з друзями i добре провести час.

- Як вам робота в селекцiйнi службi московського "Локомотива"?

- Дякую, все добре. Трудимося. Така робота приносить менi задоволення.

- Чи є в "Локомотивi" футболiст, про якого ви можете з гордiстю сказзати: "Це я його привiв в команду"?

- Я працюю не iндивiдуально, а в командi. Кожен трансфер ретельно вивчає весь селекцiйний вiддiл, а пiзнiше й президент. Такого немає, щоб я взяв за руку футболiста i привiв у команду.

- Який саме напрямок довiрили вам в "Локомотивi"?

- Конкретного подiлу немає. Але менi дали зрозумiти, що моя парафiя - Португалiя та Україна. Тому стежу здебiльшого за футболiстами цих країн. В Українi я народився i зростав як футболiст, а в Португалiї провiв певний перiод в кар"єрi i вивчив тамтешню мову. Вона менi допомагає в роботi.

- Один iз ваших напрямкiв -- Україна. Якої ви дотримувалися позицiї, коли Олександр Алiєв повертався з "Локомотива" у "київське Динамо"?

- Гравець сам хотiв i був готовий перейти в "Динамо", бо його пiдтримував тренер. Алiєв вирiшив, що вiн не зможе продовжувати кар'єру в "Локомотивi". Ось i повернувся. У Москвi адекватно сприйняли його вибiр. Нiхто не казав, що вiн вчинив добре або погано. Кожен вiдповiдає за свої вчинки.

- На iнтернет-форумах частенько фанати ставлять пiд сумнiв обiзнанiсть у футболi президента "Локомотива" Ольги Смородської. Як вам, коли клубом керує жiнка?

- Я нiколи не перевiряв футбольних знань президента. Можу лише запевнити, що вона дуже хороший керiвник. Смородська навела порядок в клубi. Жорстка людина, конкретна, грамотно вибудувала iнфраструктуру. Грiх жалiтися.

- Сергiю, 29 квiтня мине 20 рокiв вiдтодi, як нацiональна збiрна Україна провела свiй перший офiцiйний матч. Ви в ньому брали участь...

- Здається, я пам'ятаю цю гру... Це було в Ужгородi... Хiба це не була збiрна СРСР? Україна? Точно?

- Звичайно...

- I я грав?

- Так.

- А, згадав, ми програли 1:3, Ваня Гецко забив на останнiх хвилинах i врятував нас вiд розгрому. Гецко перекинув м'яч через воротаря. Все,
згадав. Це був товариський матч. Тодi, пригадую, участь в товариських iграх не зараховувалися футболiстам. Ось Саленко дебютував за Україну, але пiзнiше виступав за Росiю. Щодо мене, то я ще встиг зiграти товариську зустрiч у США. I на цьому моя кар"єра в збiрнiй закiнчилася. Добре пам'ятаю тi часи, початок 1990-х рокiв. Першi чотири роки в Українi футболу не було. Всi шукали щастя у свiтах. Я пiшов у "Спортинг", прагнув кар'єрного росту.

- З кимось iз того складу пiдтримуєте зв'язок?

- Звичайно. Частенько спiлкуюся iз Сергiєм Беженаром. Зберiг також дружбу з Володею Шараном. Важко йому зараз в "Карпатах". Але вiн впорається. Привiт вiд мене Шарану.

Розмовляв Петро Оплів