УКР РУС

Ще один кандидат на Ель Класіко. Підсумки 27 туру АПЛ

26 лютого 2013 Читать на русском

У Прем'єр-лізі на повну потужність засяяла зірка, яку відверто прагнули не помічати скептично налаштовані критики.

В поєдинку на "Аптон Парк", яким фінішував англійський вікенд, відбулися одразу дві події. Закручений сюжет та драматична розв'язка спонукають нагородити розбірки "Вест Хема" і "Тоттенхема" титулом "матч туру". А ось гра Гарета Бейла могла залишити байдужим хіба що відвертого профана, або ж ненависника "шпор". Гол "Вест Бромвічу", дубль у ворота "Ньюкасла", "Ліона" та "Вест Хема". І це все лише упродовж коротенького лютого. Напару з хорошим швидкісним дриблінгом і поставленим ударом штрафні валлійця стають не менш грізною зброєю. Бейл не приховує, що рівняється на Кріштіану Роналду, а такими темпами зможе вже невдовзі скласти португальцеві конкуренцію, перебравшись в один із топ-клубів. Принаймні, в гучному літньому трансфері Гарета немає жодних сумнівів. Поки ж лідер "шпор" може втішатися популярністю, яка різко зростає, а також званням героя туру від сайту "Футбол 24".

Хитрість туру продемонстрував Мікаель Лаудруп та його команда. Відверто пожертвувавши матчем чемпіонату з "Ліверпулем", де "лебеді" згоріли з непристойним рахунком 0:5, данський фахівець приберіг сили підопічних для фіналу Кубка Ліги. Валлійці смачно реваншувалися за фіаско на Мерсисайді, обігравши "Бредфорд" з аналогічним рахунком. Тепер втішаються не лише почесним титулом, а ще й путівкою в єврокубки. Щодо чемпіонату, то поразка у 27-му турі не завдала "Суонсі" жодних турнірних клопотів. Так, "лебеді" пропустили поперед себе "Ліверпуль" і "Вест Бром", проте їх позиції в безпечній середині таблиці, як і раніше, монолітні.

Таким чином, не 5:0 на "Енфілді", а 0:3 на "Мадейскі" стають розгромом туру. Матч "Редінга" та "Вігана" розцінювався баталією за шість очок, в якій "роялістам" відводилася роль фаворита, зважаючи на рідні стіни і блискучі морально-вольові якості, продемонстровані в попередніх турах. Одначе "Редінг" тотально розчарував. Після першого і навіть другого голів Коне не полишало враження, що ось-ось господарі поля влаштують новий феєричний камбек. Проте гол Фігероа просто-таки увігнав підопічних Макдермота у ступор. Вилучення Погребняка стало агонією. Що ж, "Віган" вкотре доводить: з настанням весни у команди Мартінеса відкривається друге дихання, таке потрібне в боротьбі за збереження прописки.

А ось камбек туру стався там, де на нього не очікували. Це "Норвіч" на фінішній прямій таки дотиснув "Евертон", хоча й поступався по ходу матчу. Додає видовищності цій перемозі той факт, що вирішальний гол забив капітан Холт. До того ж, команда Кріса Х'ютона не знала перемог в дев'яти матчах поспіль, і ось - прорвало. Щодо "ірисок", то, вочевидь, з несміливими мріями про Лігу чемпіонів можна розпрощатися ще й у цьому сезоні. До четвертої сходинки аж 7 очок, до третьої - 9, а претендентів на дві путівки - аж троє. Всі вони мають лондонську прописку і значно якісніший кадровий підбір.

Справжня ж фініта туру настала для КПР. Головні аутсайдери чемпіонату навіть без мізерних аргументів (два удари у площину воріт Де Хеа за увесь матч!) поступилися "МЮ". До рятівної сходинки - 7 очок, до фінішу - не так вже й багато. Проте найголовніше, що може гнітити Харрі Реднаппа - відсутність гри у виконанні його команди. Після раптового спалаху (перемога над "Челсі" та нічия з "Ман Сіті"), "обручі" знову погасли і нагадують все тих же інертних парубків, які грали під керівництвом Марка Х'юза. В "Астон Вілли", попри все, є гра. В "Редінга" та "Вігана" також. В КПР її не-ма-є. Ще дві-три поразки в найближчих турах - і першого кандидата на виліт можна буде назвати практично безпомилково.

Резюме 27 туру

Найкраща відвідуваність: "Арсенал" - "Астон Вілла" (60,079 глядачів)
Найгірша відвідуваність: КПР - "МЮ" (18,337 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Ліверпуль" - "Суонсі" - 5:0
Найбільша виїзна перемога: "Редінг" - "Віган" - 0:3
Вольові перемоги: 2 ("Норвіч", "Ньюкасл")
Голепад: 6 м'ячів ("Ньюкасл" - "Саутгемптон" - 4:2)
Кількість м'ячів: 33
Середня результативність: 3,3

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - КПР (13 тур, 75,603 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Астон Вілла" - 8:0 (18 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 37 (найбільше "МЮ" - 9, "Евертон" - 5, "Ман Сіті", "Тоттенхем", "Редінг", "Арсенал" - по 3)
Голепад: 10 м'ячів (20 тур, "Арсенал" - "Ньюкасл" - 7:3)
Кількість м'ячів: 771
Середня результативність: 2,86

Серії

Безпрограшна: "МЮ" - 15 матчів
Нічийна: -
Без перемог: КПР - 6
Переможна: "МЮ" - 4
Серія поразок: "Сандерленд" - 3

У турнірі прогнозистів "редакція - читачі" Ваш автор знову святкує перемогу. Ігоря Лютого вдалося здолати з "веселим" рахунком 12:8. Загальний баланс тепер такий: +12=1-6, 148:120 на користь "Футболу 24". Прогнози на 28 тур чекаю за цією адресою.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87