УКР РУС

Щасливий день Андрія Русола – історія прем’єрного українського гола на Мундіалі

5 листопада 2021 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ

Його гол змусив мільйони українців здійнятися на ноги і об’єднатися у єдиному пориві щастя. Згадуємо, як Україна забивала свій дебютний м’яч на чемпіонатах світу.

Випадковості невипадкові

Теплий червневий вечір 2006-го назавжди увійшов в історію нашого футболу. Поєдинок у Гамбурзі проти Саудівської Аравії повинен був частково загоїти наші рани після болісної поразки Іспанії з рахунком 0:4. Україна потребувала сатисфакції і розуміння того, що вся боротьба за вихід з групи ще попереду. "Сьогодні ми побачили казку про Попелюшку, яка перетворилася на принцесу", – влучно підсумував той матч Олег Блохін.

Перевтілення розпочалося дуже швидко. Вже на 4-й хвилині Максим Калініченко ідеально виконав кутовий, а захисник Андрій Русол виявився найспритнішим на ближній штанзі. Суперники українців згодом скаржитимуться на мокрий газон. Саме він завадив Реда Тукару вчасно відреагувати на ривок Русола.

Український футбол творять його легенди. Подорожуй у минуле, насолоджуйся епохальними моментами та радій голам разом із улюбленим брендом українців HLIBNY DAR. Отримуй максимум емоцій, заряджайся енергією та вболівай за збірну України у відборі на ЧС-2022.

Гол у ворота Саудівської Аравії був незвичайним. Багато випадковостей призвели до нього. Але я все ж схильний думати, що випадковості – невипадкові, і я, сподіваюся, чимось заслужив цей гол. Калініченко подав кутовий, мій опонент загубив мене, я закриваю очі, м’яч потрапляє мені в коліно, воротар – ковзає, м’яч пролітає йому між ніг, – згодом описуватиме свій удар Андрій Русол.

Стартовий тур проти іспанців невдало провела вся наша команда. Однак саме Русола вважали одним із антигероїв, який спершу отримав прем'єрну жовту картку для "синьо-жовтих" на Мундіалях, пізніше "привіз" штрафний, а згодом ще й невдало підставив голову під удар Давіда Вільї (до речі, потім Андрій розповідав, що не повинен був стояти у стінці). Так рахунок став 0:2. У нас просто не було шансів врятувати ту гру.

Штрафний у виконанні Давіда Вільї / фото з соцмереж

Ставка на вдачу

Мій батько перед чемпіонатом світу зробив ставку на те, що перший гол збірної України на турнірі заб’ю саме я, – зізнався згодом Андрій Русол. – Поставив, здається, 5 гривень, а виграв 4 500. Можете уявити який коефіцієнт був. Якщо чесно, я не знав, що він робить ставки. Коли мені цю історію розповіли, запитав у нього: "Тату, ти що граєш?" "Ну так, іноді", – відповів він. Так що і для мене це теж був сюрприз.

Розповідь Анатолія Русола дещо відрізнялася від історії сина. Батько за годину до гри абсолютно випадково поставив 30 гривень на Андрія у якості автора першого гола України на чемпіонаті світу. А ще 50 гривень – на сина, як автора гола у ворота Саудівської Аравії. Загалом Русол-старший заробив 2250 гривень.

Русол проти Тотті / фото ФФУ

Через велике емоційне піднесення Анатолій Леонідович тієї ночі не спав. За його словами кілька разів переглядав той особливий матч.

Дебют у 16

Саме батько колись відвів малого на футбол у школу тоді ще кіровоградської Зірки-НІБАС. Незабаром хлопець вирушив до Києва, однак через травму змушений був повернутися додому. У 16-річному віці Андрія запросили у Зірку і незабаром він дебютував у Вищій лізі – шанс хлопцю надав Олександр Іщенко.

Русол проти Марка Відуки з Мідлсбро / фото Мідлсбро

У 2000-му Русол вже виступав за Кривбас Олега Тарана. У тому сезоні криворіжці здобули бронзу чемпіонату, а сам Андрій провів за цю команду три поєдинки.

Минуло три роки і Русол переїхав у обласний центр, де став гравцем Дніпра. Усю свою подальшу кар'єру він проведе у складі дніпрян, зіграє понад дві сотні матчів і стане справжньою легендою клубу. Андрій завоює з Дніпром ще одну бронзу та гратиме у фіналі Кубку України. На жаль, через проблеми зі спиною Русол закінчить активні виступи у 28 і зосередиться на роботі функціонера.

Геній кутових

Окрема глава кар'єри Русола – виступи за національну збірну. У складі головної команди країни Андрій провів 49 поєдинків і відзначився трьома голами. Усі вони були забиті в офіційних матчах і після подач кутових! У 2005-му оборонець забив дуже важливий м'яч в Албанії, який став своєрідною демо-версією гола на Мундіалі.

Андрій Воронін виконав кутовий, Русол звільнився від опіки, прийняв м'яч на коліно і потужно пробив під поперечку (тут Андрій використав додатковий дотик). Мине 16 місяців і захисник Дніпра заб'є у схожому стилі Саудівській Аравії.

Шевченко та Русол / фото ФФУ

Після ЧС-2006 проходить менше трьох місяців, Україна стартує у відборі на чемпіонат Європи. Важкий матч з Грузією у Києві, на табло 2:2. Йде 79 хвилина, Русол вирушає на кутовий і прямим ударом головою приносить "синьо-жовтим" перемогу.

Прикро, та закінчена передчасно кар'єра Андрія Русола завжди залишатиме своєрідну недовершеність. За потенціалом, інтелектом, фізичними даними та футбольними навичками Русол по праву вважався одним з найкращих захисників України. Зараз Андрій Анатолійович у свої 38 має статус одного з найбільш прогресивних функціонерів нашого футболу і обіймає посаду виконавчого директора СК Дніпро-1.