УКР РУС

Шейхове дітище. Рік потому. Анонс суботи 1-го туру Прімери

18 серпня 2012 Читать на русском

Повернення слави галісійської та перевірка на міцність фінансово неспроможної "Малаги", яка мала стати новим гігантом іспанського футболу, — таким буде старт вищого іспанського дивізіону.

"Сельта" - "Малага"

П'ять років на них тиснули вболівальники, які не бажали миритися з бовтанням усередині Сегунди після славних нульових їхньої команди. “Євросельта”, яка громила грандів в європейських клубних турнірах, на довгу п'ятирічку осіла в нижчому дивізіоні. Тож тепер, після другої сходинки в Сегунді і стрибка наверх, “Балаїдос”, який встиг скучити за елітним футболом, просто зобов'язаний заповнитись вщерть і нести місцевих улюбленців в атаку. Тим паче, що в суперниках фінансово знекровлена “Малага”, до якої втратили інтерес арабські інвестори, котрі зрозуміли очевидне - “Реал” та “Барса” не ділитимуться прибутками.

“Сельта” непогано підсилилась. З Аргентини виписали 26-річного Августо Фернандеса (екс-“Велес Сарсфілд”) та Густаво Кабраля (екс-”Арсенал де Саранді”), “Севілью” послабили на перспективного воротаря Хаві Вараса, який запам'ятався тим, що парирував пенальті від Мессі і взагалі спинив потужну барселонську атаку на “Камп Ноу” на початку останнього сезону. Натомість нікого з лідерів не втратили. Команда Пако Еррери, який ще минулого року мав виводити галісійців до Прімери (поступились в плей-офф “Гранаді”), провела аж 9 товариських матчів у міжсезонні — 5 перемог, 2 нічиї, а поступились лише “Порту” та “Хіхону”.

“Малагу” почали залишати лідери, коли не витримали наруги — команда забезпечених катарських шейхів боргувала зарплатню кілька місяців не останнім футболістам Європи. Довелось позбутись Санті Касорли, який першим заявив про злидні “анчоусів”, причому за хорошу ціну — 19 мільйонів євро. Пішли також Матейсен, Рондон і гравці меншого калібру — Апоньо, Хаві Торрес, Рубен тощо. Кар'єру завершив Рууд ван Ністелрой. Про бажання забути Малагу як недобрий сон завуальовано заявляли також Демікеліс і Мареска, а предметний інтерес до Іско й Хоакіна виявляла ще низка клубів. Такими темпами невдовзі не буде кому грати в команді Пеллегріні, проте тренер намагається тримати хорошу міну, буцімто, ситуація під контролем. А не забуваймо, що попереду ігри плей-офф за Лігу чемпіонів проит “Панатінаїкоса” і в будь-якому випадку 6 матчів восени — або в групі ЛЄ або ЛЧ.

Востаннє команди зустрічались тоді ще в Сегунді навесні 2008-го, і “Малага” перемогла на виїзді 1:2. “Анчоуси” не можуть розхраховувати на Ресіо, Баптішту, Камені та Малагуеньйо. У “Сельти” всі в зборі.

"Севілья" - "Хетафе"

“Севілья” провела 8 товариських матчів улітку — 4 рази перемагала, по 2 нічиї та поразки. Непогано, але невирішально. А що дійсно може вплинути на вигляд команди у новому сезоні, то це трансферна компанія. Підписані Мадуро (з “Валенсії”), воротар Дієго Лопес (з “Вільяреала”), однофамілець римського Сісінью (з “Палмейраса”), юний француз Жоффре Кондогбіа, а також Ервас з “Кордоби” та чилійський нападник Рабельйо. Віздзначимо і втрати ветеранів — Ескюде, Кануте (128 голів за клуб), Ромаріка та Арментероса. У “Хетафе” міжсезоння виглядає так — 5 перемог і 3 нічиї, дуже безкомпромісно. Команда посилилась Лафітою (з “Сарагоси”), Абрахамом (з “Базеля”), Колунгою (зі “Спортінга”), Хаві Торресом (з “Леванте”). Втартили ветеранів Каскеро, Устарі, Ката Діаза та Арісменді, плюс ще кількох виконавців. Черговий проект “шейхів” не вражає, відверто скажемо.

“Севілья”, яка завершила на негідному для себе 10-му місці, має покращувати результати. Головне завдання — втримати Негредо, на якого претендують єврогранди. У минулому сезоні “Севілья” розгромила вдома сьогоднішнього опонента 3:0. “Хетафе” затаїв злобу і розтрощив севільців у себе 5:1.

"Мальорка" - "Еспаньйол"

Досить рівним виглядає двобій “Мальорки” та “Еспаньйола”. У господарів багатенько втрат — 12 гравців, з яких деякі ключові виконавці (Раміс, Чіко, Кастро, Техера). Підсилення не найміцніше. “Еспаньйол” підписав трьох зіркових “пенсіонерів” - Дієго Колотто, Жоана Капдевілу та Сімау. Також непоганими бачаться трансфери Мубарака Вакасо (екс-”Вільяреал”) та Серхіо Техери, якраз зі складу балеарців. “Еспаньйол”, що цікаво, здобув 4 пермоги у 4 “товарняках”, проте серйозним суперником був лише “Монпельє”. На сьогодні у команд по 20 перемог в особистих зустрічах і побачимо, чи рівність буде порушено.

Підготував Тарас Котів