УКР РУС

Шевченко: Іноді гравці збірної не зовсім розуміють, як складається гра

6 листопада 2017 Читать на русском

Головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко поспілкувався з журналістами у понеділок у Києві, розповів про завдання на ці збори та товариський матч зі Словаччиною.

Товариські матчі
завершено
-

Про мету та завдання на збори та товариський матч зі Словаччиною

По-перше, ми запросили велику кількість нових виконавців. Це пов'язано з тим, щоб ми могли подивитися на всіх гравців та дати їм можливість проявити себе. Хтось буде виходити на заміну, хтось, можливо, зразу вийде в основному складі. Тому головне завдання – це перевірка нових виконавців та награвання складу.

У відбірковому циклі, що завершився, команда перш за все не дорахувалася очок у матчах з сильними суперниками. Ми маємо модифікувати гру, перш за все, в плані контролю гри. Команда має розуміти, коли вона має контролювати гру та створювати моменти, і коли треба перебудуватися та зіграти більш компактно. Іноді гравці не зовсім розуміють, як складається гра, тому будемо працювати переважно над цим.

Команда має грати дуже стабільно та надійно в обороні, та по можливості гравці мають реалізовувати свої сильні якості та витискати максимум зі своїх моментів.

Навіть при гарній грі у нас були провальні тайми. Тому завдання – підтягнути та покращити це, та змінити якість гри збірної саме з сильними суперниками. Покращувати гру нам на треба, у нас є структура гри, яка вже налаштована на створення моментів та змінювати її я не збираюся. Я хочу покращити гру в плані надійності та реалізації.

Про виклик новачків

По-перше, ми вже планували викликати певних футболістів, які в деяких матчах дуже добре себе проявили. Ми передивлялися їх до цього і вони отримали шанс, бо ми бачимо в них потенціал. І в подальшому я буду давати такі можливості, бо лише у товариських матчах ми можемо дивитися та визначати рівень гравців.

Зараз є певні технології та програми, які дозволяють продивитися будь-яку команду та гравця, якщо ти навіть не можеш подивитися їх на живо. У нас працює достатньо скаутів, мої помічники постійно моніторять гравців. Мені хотілося б, щоб цей список був великий. На сьогоднішній день ми викликали 6 новачків. Тобто це ті гравці, які своєю грою змусили звернути на них увагу, ми бачимо в них потенціал та запрошуємо.

Про травми

На жаль, деякі гравці отримали травми. Той же Буяльський чудово проводить сезон у Динамо, добре грає, забиває. Завтра він летить до Німеччини на обстеження.

Також ми не зможемо розраховувати на Степаненко, Гармаша, Кравця.

Я говорив з Коноплянкою, у нього невеличкий забій. Сьогодні всі проводять легке відновлювальне тренування. А завтра вже почнуться повноцінні тренування.

Розумію, в якому ігровому цейтноті зараз працюють наші провідні клуби: Шахтар, Динамо, Заря. Тому побудуємо тренувальний процес трохи по-іншому. Можливо, дамо відпочити кілька днів деяким гравцям. Зі Словаччиною є можливість зіграти у тих гравців, які ще не грали за збірну. Подивимося, як вони себе проявлять.

Про продовження контракту зі збірною

Виконком ФФУ затвердив мене. Мені дали можливість знову сформувати той штаб, який у мене вже є. Ми маємо йти вперед і мені важливо було знати рішення виконкому. Федерація футболу продовжує співпрацю зі мною. Я зараз переговорю зі своїми помічниками, ми знову підпишемо контракти і будемо рухатися вперед. Якщо хтось з них не захоче продовжувати роботу, тоді будемо шукати заміну.

У кожного з нас є контракт, який закінчується, здається, у червні. Тому за період ми маємо сформувати розуміння, стратегію, ще раз визначитися зі штабом, який буде працювати. І найближчим часом, коли це все буде зроблено, буде перепідписання контракту. Він буде далі продовжений. Я маю розповісти своє бачення, це нормальна процедура для Федерації футболу. Сьогодні я відзвітував за той період, який я тут вже пропрацював.

Про роботу Андрія Вороніна у збірній

По-перше, Андрій не працював у нас. У нього не було контракту. У нас з ним просто була домовленість. Я знаю його як людину та футболіста, я знаю його бачення футболу. Вважаю, що він може допомогти. Перш за все, як скаут. Зараз є час все планувати, я поговорю з ним. Якщо Андрій погодиться підписати контракт, працювати як скаут, тоді будемо працювати далі.

Про перспективу виходу на Євро-2020

Переді мною стоїть завдання і я впевнений, що ми зможемо його виконати. Для цього потрібно зайняти перше чи друге місце у групі. Звичайно, потрібно ще дізнатися суперників, але чемпіонат Європи зараз дає більше можливостей на нього потрапити. До того ж, ще є Ліга Націй.

Про перший матч в якості головного тренера у Львові

В першу чергу, я вдячний за те, що "відкрили" цей стадіон. Це дуже важливо, тому що у Львові збірна завжди користується великим успіхом. У Львові збірна завжди добре грала, приємно повертатися на цей стадіон, там особлива підтримка. Тому ми очікуємо таку ж підтримку вболівальників і запрошуємо усіх на стадіон прийти та підтримати команду.

Про товариські матчі та можливих суперників

Йшли розмови, в першу чергу, про Аргентину. Я особисто був проти цієї зустрічі. Тому що в цей час, у такий складний період для країни я не вважаю правильним за товариські матчі платити гроші. Я буду намагатися використовувати якісь особисті зв'язки, буду розмовляти з тренерами провідних збірних.

Якщо вийде організувати сильні спаринги – буде чудово. Звичайно, це краще за все. Якщо не вийде – ми граємо зараз з хорошою командою Словаччини, це гарний спаринг, це хороша добротна команда. А далі всі зусилля будуть спрямовані на те, щоб грати з сильними суперниками.

Про можливі пропозиції від іноземних клубів чи збірних

На провокаційні питання не відповідаю (сміється).

Про можливу натуралізацію Ісмаїлі

В мене не змінюється стратегія та бачення цього. Я не знаю, скільки років він в України. Якщо більше 5 років, та в нього є бажання отримати український паспорт, то нехай звертається, отримує і тоді ми будемо його розглядати. Спеціально натуралізувати його ніхто не буде.

Нагадаємо, що товариський матч Україна – Словаччини відбудеться 10 листопада у Львові на "Арені Львів".

Збірна України провела перше тренування перед Словаччиною