УКР РУС

Шевченко і Ребров посіли високе місце в рейтингу 90 вражаючих речей епохи 90-х, за якими сумує відоме британське видання

27 березня 2018 Читать на русском

FourFourTwo пройнявся ностальгією за 90-ми роками. У рейтингу 90 речей, яких не вистачає зараз, опинився дует українських бомбардирів Андрій Шевченко і Сергій Ребров.

Серед того, за чим зараз сумують, британці виділили, зокрема, дивну рекламу футболістів. Це зараз вони наймають цілі команди для свого супер-пупер іміджу, а тоді було місце для самоіронії на межі фолу. І цей масштаб! На своїх грудях рекламували все – від місцевих автосалонів до радіо з класичною музикою.

"З дитсадка маю огиду до перлової і пшоняної каші". Андрій Шевченко, якого ви не знали

Реклами не з цього світу

То Паоло Ді Каніо з Беніто Карбоне "шматують" одну сиру піцу на двох, то челсюк Джанфранко Дзола вирядиться Робін Гудом.

А британські легенди, як то Тедді Шерінгем при повному параді, не соромились рекламувати корисні сніданки з круп.

Зрештою, деякі реклами були кращими за фільми. Пригадуєте шедевр зі збірною Бразилії, а також актором другого плану Еріком Кантона в аеропорту? Феномен Роналдо, Роберто Карлос, Ромаріо та компанія – цих бешкетників не могла зупинити навіть поліція, що там говорити про суперників.

Борода усім бородам

А борода 33-річного Алана Корка, батька Джека, була настільки вражаючою, що надихнула авторів "Сімпсонів" на створення героя Джаспера.

Європейські середняки боролись за медалі ЧС

Збірні Хорватії та Болгарії дивували на Чемпіонаті світу. Той золотий час, коли команда Шукера, Бобана, Просінечкі, Біліча била Німеччину 3:0 у чвертьфіналі Мундіалю.

Ця зіркова компанія забезпечила "найдосконаліший момент в історії хорватського футболу" з бронзою, викуваною у 1998-му. На своєму шляху в 1/8 вони обіграли Румунію Георге Хаджі, яка відсвяткувала перше місце у групі з Англією і Колумбією дуже оригінально.

Виявилось, що цей стиль "курчат" та ще й перед матчем плей-офф фарту не приносить. Дуже скоро вони "зрозуміли, що вчинили дуже по-дурному. Наші дружини зовсім не зраділи, що їхні чоловіки стали блондинами. Це й так не назвеш. Це було щось дивне та жахливе", – пригадував Богдан Стеля, якому вдалось уникнути насмішок через свою лисину.

Аж у своєму 17-му матчі на кубках світу Болгарія примудрилась перемогти. Хрісто Стоїчков, форвард Барселони, привів до історичного розгрому греків 4:0. Тоді на ЧС-1994 болгари здійснили справжній фурор. Перемоги над Аргентиною, Мексикою, Німеччиною принесли сенсаційний півфінал команді, яка за рік до того вибила у кваліфікації Францію з Кантона і Ко.

Катастрофа суперклубів сучасності

Цей час був пам'ятним ще й тому, що нинішні гранди європейського футболу були банальними лузерами у своїх чемпіонатах. Шедеври у Манчестер Сіті а-ля Мессі міг собі дозволити грузин – Георгі Кінкладзе, який загалом зірок з неба не хапав, але у топ-5 найкрасивіших голів АПЛ в історії увійшов.

Сині манчестерці вилітали з Прем'єр-ліги у 1996-му, а потім ще й у 3-й дивізіон у 1998-му. Челсі не входив навіть у топ-10 чемпіонату Англії 6 сезонів поспіль, починаючи з 1991-го. Тоттенхем також бовтався в нижчі частині таблиці та ні на що не претендував і близько.

А ось Баварія зазнала неймовірного краху, посівши катастрофічне 10-е місце у сезоні 1991/92. Нині це можливо хіба що в якійсь викривленому паралельному всесвіті. Для ПСЖ не було нічим дивним завершити сезон, скажімо, на 8-му місці. Атлетіко вилетів наприкінці 90-х з Прімери, а ще декілька років тому вигравав чемпіонат у сезон, коли мадридський Реал фінішував на принизливому 6-му місці.

Італійська поезія

Мілан спочатку Саккі, а потім Капело, який громить Барселону у фіналі Ліги чемпіонів, та домінує всюди, де тільки можна. Парма Невіо Скали і не тільки, за яку грали Буффон, Каннаваро, Тюрам, Креспо і море інших суперзірок, про яких нині пармезанцям не доводиться і мріяти. Серед міжнародних трофеїв 2 Кубки УЄФА, 1 Кубок Кубків, 1 Суперкубок Європи.

Величні італійські десятки. Алессандро Дель П'єро феєрив за Ювентус. Добре, що він не послухався свою маму, яка хотіла бачити його у воротах (аби наймолодший син не страждав від травм і зберіг здоров'я). Або рафінований Роберто Баджо, "в чиїх ногах співали ангели".

Шевченко і Ребров у Динамо

Ну, а на 8-й позиції в рейтингу FourFourTwo розмістились українські нападники. "Динамо почало 90-ті, вигравши і програвши чемпіонат СРСР у боротьбі з московським ЦСКА, але період, натхненний Шевченком, запам'ятався найбільше. Вони успішно адаптувались до життя в новоствореній після розпаду Радянського Союзу Прем'єр-лізі (якщо бути коректнішим, тоді ще Вищій лізі, – прим. "Футбол 24"), вигравши 9 поспіль титулів чемпіонів України.

Повернення Валерія Лобановського в ролі боса, яке збіглось з появою Андрія Шевченка та його напарника по атаці Сергія Реброва, допомогло їм процвітати в Європі. У сезоні 1998/99 Ребров забив Арсеналу на "Уемблі" перед тим, як північних лондонців побили в Україні. Динамо дійшло до півфіналу Ліги чемпіонів", – пригадує видання.

Кілери у бутсах. Шевченко-Ребров і ще 15 найкращих бомбардирських дуетів світу