УКР РУС

Шевченко, "Барселона" і хет-трики

14 березня 2013
Автор: Андрій Думич

"Мілан" таки не пройшов "Барселону" в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Може тому, що у складі "россонері" на було гравця такого штибу, як Андрій Шевченко, якого у Каталонії пам’ятатимуть ще довго.

“Рахунок 2:0 дуже слизький, тим більше, на “Мілан” чекає виїзд до Барселони. Але я не сумніваюся, що “россонері” зможуть домогтися позитивного результату і пройти далі. “Барса” - одна з найсильніших команд у світі і її не можна списувати з рахунків тільки тому, що вони програли “Мілану” і “Реалу”. Ні для кого не є секретом той факт, що “Барселона” зараз переживає кризу, а футболісти знаходяться не в кращій своїй формі, але вона все ж залишається сильною”, - сказав перед матчем Шевченко в інтерв'ю La Gazzetta Dello Sport. Та багато хто не ну сумнівався...

Ну а тепер до заголовку. У блозі ми спробуємо поєднати Шевченка, хет-трики та “Барселону”. А зв'язок таки є! Справа в тому, що свій перший хет-трик у професійній кар’єрі Шева зробив саме у ворота “блаугранас”, захисників якої навіть не помічав.

Сталося це після того, як на післяматчевій прес-конференції у Києві тодішній наставник “Барселони” Луї ван Гааль на запитання, "Чи не хотіли б каталонці придбати Шевченка?", відповів: "Нам вашого Часникова не треба”. Після матчу на “Камп Ноу” прізвища Шевченко вже ніхто не плутав. Для трьох голів йому знадобилося... 33 хвилини. Але це все-одно не найшвидший хет-трик у кар'єрі Андрія. Про найшвидший ми поговоримо пізніше.

Після поєдинку з “Барселоною” наступного разу Шева тричі розписувався у воротах суперника в київському дербі із ЦСКА.. 22 травня 1998-го року завдяки голам на 44-й, 63-й та реалізованому пенальті на -90-й хвилині Андрій оформив свій перший і останній хет-трик у рамках чемпіонатів України. Голів ще було багато. Були дублі... Усього у Шеви в рамках чемпіонатів України 83 голи, а от хет-трик лише один - менше, аніж в чемпіонатах Італії.

В чемпіонатах Італії також хет-триків багато не було - лише два.

У Лізі чемпіонів хет-трик у ворота “Барселони” залишається у Шеви єдиним, і він з 59 голом випереджає на один влучний постріл Ліонеля Мессі. Але, вочевидь, аргентинець наздожене і пережене Андрія як не в цьому, то в наступному сезоні точно.

Так ми потроху ми підійшли до протистояння Шевченка з "Барселоною".

Протистоянь було не так багато, але кожне з них “блаугранас” пам'ятатимуть. Може, окрім останніх двох - коли Шева грав вже за “Челсі” та “Динамо”. В протистоянні у груповому сезону 2006-07 "сині" зустрічалися з “Барсою” , і з двох протистоянь Шева зіграв лише в одному, та й то до 77-ї хвилини. А з “Динамо”, вже після повернення у київський клуб, також у групі поступився в першому матчі 1:2 (Мілевський забив!), а в другому - 0:2.

З “Міланом” історія значно цікавіша. У сезоні 2004-05, ці команди зійшлися у групі, і тоді гол Андрія на “Сан-Сіро” гол Андрія був єдиним, а на “Камп Ноу” “Мілан” поступився - 1:2, однак єдиний гол у складі гостей тоді також провів саме Шева. У підсумку “Мілан” посів у групі перше місце і дійшов у фіналу, в якому у просто неймовірному матчі поступився “Ліверпулю” у серії пенальті. “Барселона” тоді завершила боротьбу в 1/8, давши дорогу далі “Челсі”.

Та був ще один гол...

У півфіналі Ліги чемпіонів сезону 2005-06 “Мілан” в першому матчі програв на “Сан-Сіро” - 0:1, а в другому... Шевченко тоді забив чистий гол, що було пізніше визнано комісією ФІФА, але арбітр матчу Маркус Мерк не зарахував його, вважаючи, що Шева фолив проти Пуйоля. Детальніше ж про цей матч вам розповість блог Олега Бабія.

У підсумку “Барселона” виграла цю Лігу чемпіонів.

До чого це все? Та просто назвіть зараз футболіста, якого “Барселона” боялася настільки, як колись Шевченка. І справа тут не в самій “Барсі”, як в тому, що зараз просто важко назвати футболіста, який би не боявся грати проти суперкоманди, сміливо йшов в обіграш та пробивав по воротах з будь-якої позиції. Можливо, хіба що Роналду, але ж колись таких було значно більше.

А на завершення - нехай хет-триків у кар'єрі було небагато, зате він один із небагатьох, хто зумів оформити у Лізі чемпіонів покер...

А окрім двох згаданих хет-триків були ще два у чемпіонаті Італії. Постраждали "Лаціо" (тоді рахунок був 4:4)

Та "Перуджа", у ворота якої три м’ячі влетіли усього за 7 хвилин. Рахунок – 3:0.

І був ще хет-трик, який приніс "Мілану" трофей. Суперкубок Італії, "Мілан" - "Лаціо" - 3:0. Так що "орли" також довго пам’ятатимуть Андрія.