УКР РУС

Шевченко 25 років тому дебютував за збірну України – болюча поразка від топ-суперника та втрата шансів на Євро

25 березня 2020 Читать на русском

25 років тому – 25 березня 1995 року – Андрій Шевченко вперше вийшов на поле у футболці збірної України. Це був виїзний поєдинок проти Хорватії у Загребі.

Чинний наставник збірної України сьогодні, 25 березня, відзначає пам'ятну дату – рівно 25 років тому Андрій Шевченко провів дебютний матч за національну команду. В рамках відбору на Євро-1996 підопічні Анатолія Конькова, який вперше вивів "синьо-жовтих" у статусі головного тренера, протистояли збірній Хорватії в Загребі. Поєдинок проходив на стадіоні Максімір, який декілька днів тому постраждав від землетрусу.

"Ці сцени нагадують мені Сараєво під час війни". Загреб зруйнований землетрусом, фани Динамо З допомагають постраждалим

Дебют як 18-річного Шевченка, так і Конькова, вийшов, м'яко кажучи, невдалим – Україна поступилася куди іменитішим хорватам з рахунком 0:4. Молодий динамівець старався, завдав кількох ударів по воротах Ладіча, але вразити ворота "картатих" бодай одного разу "синьо-жовті" так і не зуміли. Та поразка досі залишається однією з найболючіших за всю історію національної команди.

Цікаво, що збірна України на той матч їхала автобусом аж у Загреб через брак фінансування. За таких обставин шансів проти Бобана, Ярні, Шукера, Просінечкі та Ко було не так багато...

Вже в дебюті гри підопічні Мірослава Блажевіча відкрили рахунок. Звонімір Бобан, який згодом пограє з Шевченком у Мілані, дальнім ударом вразив ворота Тяпушкіна. За кілька хвилин Давор Шукер забив другий гол, а у другому таймі він же заробив пенальті, який впевнено реалізував Роберт Просінечкі. Крапку в поєдинку поставив той же Шукер, який скористався передачею Альоші Асановіча та влучно пробив у дальній кут.

У підсумку 0:4 – Україна після тієї поразки фактично втратила шанси кваліфікуватися на чемпіонат Європи-1996. Наша збірна завершила той турнір на 4-й позиції групи 4, набравши 13 очок. Вище фінішували Хорватія, Італія та Литва.

"Звичайно, ми тоді провалили гру, але це був початок шляху збірної України. Наша команда тільки будувалася, а у хорватів вже тоді сяяли Звонімір Бобан, Роберт Просінечкі, Давор Шукер, Ален Бокшіч і інші відомі футболісти. У Хорватії завжди було важко грати. Там завжди міцна збірна, складена з виконавців, які виступають у провідних європейських чемпіонатах", – пригадував вже Шевченко-тренер свій дебют за національну команду.

Після того поєдинку він провів за збірну України ще 110 матчів та забив 48 голів, досі залишаючись найкращим бомбардиром в історії "синьо-жовтих"...

Відбір на Євро-1996

Хорватія – Україна – 4:0

Голи: Бобан, 13, Шукер, 21, 79, Просінечкі, 70 (пен)

Хорватія: Ладіч, Юрчевіч (Влаовіч, 80), Ярні, Павлічіч, Єркан, Біліч, Асановіч, Просінечкі, Шукер, Бобан, Бокшіч (Турковіч, 74)

Україна: Тяпушкін, Лужний, Телесненко, Букель, Шматоваленко, Мартинов (Орбу, 46), Мізін, Калітвінцев, Шевченко, Леоненко, Коновалов.

"Не забив Деметрадзе – забив Каладзе". Феєрична "грузинська" перемога Динамо над Баварією