УКР РУС

Шарій: У суддів є симпатії до деяких клубів

8 грудня 2014 Читать на русском

Експерт "Футболу 24", а в минулому - знаменитий форвард "Ворскли", аналізуючи 10 тур УПЛ, вважає, що у вчорашньому волинському скандалі винні обидві сторони.

- Іване Григоровичу, "Динамо" і "Шахтар" завершили осінню частину чемпіонату розгромними перемогами над донецьким "Металургом" і "Говерлою". Хто був переконливішим?

- Помітно, що зараз "Динамо" і "Шахтар" набрали оптимальну форму. Особливо кияни, що почали демонструвати гру, на яку вже давно чекали вболівальники. У "Шахтаря" зараз матч у Лізі чемпіонів. Дехто каже, мовляв, "гірникам" у Порту нічого не світить. А я так не думаю. "Шахтар" може грати на перемогу, хоча цей поєдинок і не вирішує нічого в турнірному плані.

- "Дніпру" не вдається перемогти у 5-му матчі поспіль. Про шанси на чемпіонство говорити вже недоречно?

- "Дніпро" - фаворит практично у кожному матчі. Так було і у поєдинку з "Зорею". Але ж потрібно свій фаворитизм доводити ще й на полі. "Зоря" - непогана команда, у неї траплялися спади, але з дніпрянами команда по традиції виклалася на всі сто. Не думаю, що "Дніпро" варто викреслювати з чемпіонських перегонів. Попереду ще друге коло, у команді зроблять правильні висновки. Хоча тут потрібно і за третє місце подбати, бо "Металіст" вже близько.

- До речі, про "Металіст". Вчорашня гра команди Рахаєва у Луцьку закінчилася грандіозним скандалом. У чому проштрафився арбітр Кутаков, як думаєте?

- Як би арбітр не напомилявся, вибігати на поле - це останнє діло. Так, напевно що у роботі Кутакова було багато суперечливих моментів, але тепер волинський стадіон чекає серйозне покарання. Може він десь свиснув не так. Проте, даруйте, якщо всюди так вибігатимуть на поле, то у нас чемпіонату не буде. Клуби гратимуть хіба що на першість житлкоопу. Не пригадую, щоб у Луцьку таке траплялося раніше. Я тут немало матчів зіграв - завжди були повні трибуни, які гарно підтримували команду.

- Тепер "Волинь" погрожує знятися із чемпіонату...

- Погрожувати можна, а що потім? Безперечно, наше суддівство залишає бажати кращого. Увесь час йдуть розмови, що арбітри не справляються зі своїми обов'язками - у вищій, першій, другій і навіть дитячій лігах. Всі ми - не дурні люди, розуміємо, чому так відбувається. Але ж виходить, що судді у нас завжди мають рацію. Пропустять матч-другий, і знову працюють. А командам очок вже не повернеш. Нерідко через це тренери навіть втрачають роботу.

- Можливо, волинські події стануть гарною наукою для Кутакова і його колег?

- Є симпатії суддів до деяких клубів. Хоча самі арбітри вважають, що цього ніхто не бачить. Вони думають, що є найрозумнішими. От якщо б судили справедливо, ми б зараз не обговорювали скандали.

- У нас достатньо клубів, які в складному фінансовому становищі. Чи всі доживуть до весни?

- Дай Боже, щоб всі дожили, зіграли цікаве друге коло і презентували потім Україну у єврокубках. Я ще розумію, коли з чемпіонату знімається команда, яка збанкрутувала. Але отак, як хоче зробити "Волинь", - це неприпустимо. Добре знаю Кварцяного. Думаю, що йому "перекипить".

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter