УКР РУС

"Шальке". Представляємо суперника "Шахтаря" у плей-офф Ліги Європи

14 грудня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає про зустріч двох "гірників" - українського та німецького, які зійдуться в 1/16 фіналу Ліги Європи.

Відразу після завершення жеребкування Ліги чемпіонів, в якому "Динамо" отримало в суперники "Манчестер Сіті", свою команду в раунді плей-офф Ліги Європи дізнався і "Шахтар". Сергій Палкін, коментуючи результати жеребкування, зазначив, що не хотілося отримати в суперники "МЮ", "Наполі" або "Тоттенхем". Отже, гельзенкірхенський "Шальке" здається цілком прийнятним варіантом. "Шахтарю" цілком під силу пройти німців, тим більше, що один раз це вже вдавалося зробити.

Букмекери більше шансів на вихід в 1/8 дають "Шахтарю"

Контора William Hill фаворитом пари вважає український клуб. Ставки на прохід в 1/8 фіналу: 1,8 - на "Шахтар"; 1,91 - на "Шальке". Вельми "робочий" коефіцієнт букмекерів не дозволяє виділити явного фаворита з пари, проте залишає "Шахтарю" можливість формально відчути себе більш вірогідним претендентом на вихід у наступний раунд.

Кузня німецьких талантів

"Шальке" - клуб, який по праву вважається справжньою фабрикою німецьких талантів. Knappenschmiede (Кнаппеншміде, в перекладі "ті, що кують гірників") - це не тільки назва відділу, що займається молодими кадрами, але й знак якості у німецькому футболі. Серед футболістів, що вийшли з "кузні", можна відзначити: Мануеля Нойєра, Месута Озіла, Бенедикта Хьоведеса, Жоеля Матіпа, Юліана Дракслера, Макса Майєра та багатьох інших. Саме своїм якісним підходом до роботи з молоддю і знаменитий "Шальке".

Що стосується трофеїв "Шальке", то чемпіонство в Бундеслізі підкорялося команді дуже давно - у сезоні 1957/1958. Кубок Німеччини востаннє діставався гельзенкірхенцям у сезоні 2010/2011. Серед європейських титулів команда може похвалитися перемогою в Кубку УЄФА в сезоні-1996/1997.

На даний момент "Шальке" займає 8-й рядок Бундесліги, маючи статус міцного середняка, з претензією на єврокубкову зону.

Запитайте у Агахови

У 2005-му році "Шахтарю" вже доводилося змагатися з "Шальке" в 1/16 фіналу ще тодішнього Кубка УЄФА. Перший матч українська команда проводила в Донецьку на "Олімпійському" і в напруженому матчі силами Брандао вдалося вирвати нічию - 1:1. Пробитися в 1/8 вийшло за допомогою точного удару Джуліуса Агахови, який на 22-й хвилині відкрив рахунок, який надалі зберігся до фінального свистка - 0:1.

Хто залишився?

Із футболістів "Шахтаря", які брали участь у матчах із "Шальке" в 2005-му році, залишився лише нинішній капітан донецької команди - Даріо Срна. Правда, тоді ще не в статусі капітана. Функції лідера на футбольному полі виконував блискучий на той час Анатолій Тимощук.

У "Шальке" ніхто з нинішніх гравців не брав участі в матчах 10-річної давності з "Шахтарем", воно і не дивно - командна політика спрямована на виховання молоді.

Цікаві факти

У "Шальке", крім більш поширеного прізвиська - "кобальтові", є й більш старе прізвисько - "гірники" (або "шахтарі"). Це пов'язано з тим, що на перших етапах існування клубу його активно підтримували місцеві шахтарі. На емблемі Гельзенкірхена, рідного міста клубу, присутні навіть добре відомі українським "шахтарям" атрибути - шахтарські молоточки.

Олександр Москаленко, "Футбол 24"