УКР РУС

Шахтар – Зоря: анонс матчу УПЛ

7 жовтня 2018 Читать на русском

Шахтар в рамках 11-го туру УПЛ приймає Зорю. Анонс та прогноз на матч читайте на Футбол 24.

Шахтар – Зоря

7 жовтня, 17:00, Харків, ОСК "Металіст"

Головний арбітр: Микола Кривоносов (Київ)

Телетрансляція на телеканалі "Футбол 1", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Шахтар у чемпіонаті України – це локомотив, який неможливо зупинити. Десять матчів, дев'ять перемог, майже тридцять забитих м'ячів при п'яти пропущених, розгром Карпат у минулому турі з рахунком 1:6 – все це правда і все це про "гірників". В Лізі чемпіонів, щоправда, не все так весело, але впевнено вигравати до 70-х хвилин у Ліона на виїзді й жоден з колективів в УПЛ поки все одно не може. Словом, до останнього матчу першого кола першого етапу "помаранчево-чорні" підходять у блискучій формі; так, є певні проблеми з атакувальним хавбеком (Алан Патрік не відповідає вимогам), з центром оборони і навіть з Пятовим, але у чемпіонаті вони майже непомітні. Команда впевнено лідирує по всім ключовим статистичним пунктам, являючись очевидним фаворитом у боротьбі за чемпіонство.

Майкон: Не скажу, що в Україні слабкий чемпіонат, але рівень відрізняється від єврокубкових матчів

Зоря у минулому турі не змогла забити у ворота Львова

З іншого боку, якщо і є в Україні якась команда, крім Динамо, яка може покарати Шахтар за довгий перехід з оборони в атаку та регулярні привози, то ім'я їй – Зоря. Луганці вже встигли привчити до періодичного відбору очок у грандів, однак саме зараз підопічні Юрія Вернидуба опинилися у серйозній кризі. Після вильоту з Ліги Європи вони, здавалося, швидко відійшли, розгромивши Арсенал-Київ та зігравши внічию з Динамо, однак потім пішли заслужена поразка від Ворскли та "сухарь" зі Львовом у рідних стінах. Особливо жахливим був останній поєдинок – футболісти Зорі зробили всього три загострюючі передачі та лише один гольовий момент, що є найгіршим показником туру (у Арсенала-Київ – в чотири рази вища їх кількість). Та й оборона у луганців кульгає – так, проти Львова вони виконали всього 13 відборів (51% успішних), що дуже мало. Шахтар навантажить захисників набагато сильніше, тож страшно уявити, до чого це призведе.

Вернидуб: Зорі не вистачає стабільності

Статистика протистояння та цікаві факти

1. Команди провели між собою 38 матчів, жоден з яких не завершився внічию – 33 перемоги Шахтаря, 5 перемог Зорі. В рамках УПЛ було зіграно 36 матчів (+31, =0, -5)

2. Загальний рахунок протистояння між Шахтарем та Зорею – 100:26. В рамках чемпіонату – 94:23.

3. Найбільша перемога Шахтаря над Зорею відбулася у сезоні 2015/2016, коли в рамках матчу 12-го туру УПЛ "гірники" розгромили луганців з рахунком 7:1. Цей же поєдинок є найбільш результативним в історії протистояння.

4. Зоря ніколи не перемагала Шахтар з різницею більше, ніж в один м'яч. Найбільшою перемогою луганців над "гірниками" можна вважати матч другого кола сезону 2015/2016, коли Зоря на виїзді виграла з рахунком 2:3.

5. Шахтар в УПЛ обходиться без нічиїх 28 турів поспіль – 23 перемоги та 5 поразок.

6. Зоря в УПЛ не грає внічию в гостях впродовж 8-ми матчів – 3 перемоги та 5 поразок.

Рафаїлов: Коли сказав президенту РБ Лейпциг розмір нашого річного бюджету, він запитав: "Це в місяць?"

Кадрова ситуація

Найбільшою втратою Шахтаря є Ярослав Ракицький, який пропустить матч через дискваліфкацію – центрбек перебрав жовтих карток. У заявку на гру традиційно не потрапили Дентіньйо та Іван Ордець, до яких приєдналися Андрій Тотовицький та Сіпріано Маркіньос. Натомість, відновився від травми й готовий вийти на поле Веллінгтон Нем, який, ймовірно, буде у старті. Інших втрат у "гірників" немає.

Кривцов: Шахтар не займатиметься провокаціями, будемо доводити свою перевагу над Зорею на полі

Веллінгтон Нем відновився від травми й зможе прийняти участь у грі проти Зорі

Що стосується Зорі, то тут можуть виникати питання щодо участі у матчі Артема Гордієнка, Максима Луньова та Дмитра Хомченовського, які через травми пропускали минулий тур. Новин щодо їх відновлення не з'являлось, хоча Юрій Вернидуб виражав сподівання, що гравці з лазарету зможуть зіграти з чемпіоном. Дискваліфікованих у складі Зорі немає.

Орієнтовні склади на матч Шахтар – Зоря

Шахтар: Пятов – Матвієнко, Кривцов, Хочолава, Ісмаїлі – Степаненко, Майкон – Марлос, Тайсон, Нем – Мораєс

Зоря: Махарадзе – Тимчик, Вернидуб, Прийма, Михайличенко – Сілас, Харатін – Караваєв, Лєднєв, Громов – Рафаель

Прогноз Футбол 24 – 3:1

Зоря – непоступливий колектив, головною чеснотою якого у нинішньому сезоні є дуже швидкий вихід з оборони в атаку. Як показав матч з Ліоном, щільна гра в центральній зоні та розширення атаки в останній третині поля дуже погано впливають на обороноздатність "гірників" – їх захисники занадто багато помиляються і не дограють, а їх центрхави не завжди правильно діють під пресингом. Щоправда, навіть Ліону для перелому ігрової ситуації на свою користь був потрібен такий футболіст, як Мемфіс Депай, а от Богдан Лєднєв на нього не дуже схожий. Рафаель та Громов тяжіють до флангів та штрафного, тож ефективне їх використання на позиції десятки знаходиться під питанням. Словом, якщо у Зорі знайдеться той, кого в Італії назвивають треквартистою, і він буде робити більше, ніж три загострюючі передачі – Шахтар пропустить.

Президент Ліона Ола: Шахтар сильніший за Манчестер Сіті, це ніби бразильський клуб

Шахтар – фаворит матчу проти Зорі

Втім, це все в теорії. По факту ж донеччани переважають луганців за індивідуальним класом виконавців та збалансованістю складу, маючи можливість зіграти за різними моделями. Особливо страшно вони виглядають на флангах, з якими пов'язана більшість голів "гірників", а також у чужому штрафному, де Жуніор Мораєс виглядає просто прекрасно. Впродовж сезону Шахтар довів вміння грати проти будь-яких суперників за будь-якими сценаріями – були биті й автобуси на кшталт Чорноморця, і високоорганізовані високі команди за типом Олександрії, і швидкі та мобільні колективи, як Ворскла. Підопічні Паулу Фонсеки виглядають фаворитами зустрічі, адже передумов до їх невдачі зовсім непомітно. Будь-який результат, крім перемоги Шахтаря над Зорею, буде сенсацією.

Михайло Юхименко, Футбол 24