УКР РУС

Шахтар: тріумфальний вихід в плей-офф ЛЧ, бенефіс латиноамериканців, дискваліфікація Срни. Підсумки осені-2017

18 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмує виступи донецького Шахтаря в першій частині сезону 2017/18.

Рівень реалізації завдань

Всі поставлені перед командою завдання виконано: потрапляння в плей-офф Ліги чемпіонів, лідерство в чемпіонаті та вихід у півфінал Кубка України. Інша справа, що по-справжньому пишатися можна лише першим з наведених досягнень. Друге місце в групі з лідерами АПЛ і Серії А, які перебували з розкішній формі, заслуговує всіляких компліментів і захоплених характеристик, але на внутрішній арені Шахтар не використав на повну свій потенціал.

Результати жеребкування 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

"Гірники" виключно по своїй вині втратили очки в матчах зі Сталлю та Олександрією, самотужки повернувши інтригу в чемпіонські перегони. Викликають запитання два очні поєдинки з Динамо, в яких донеччани виглядали напрочуд беззубо, а також кубкове протистояння із Зорею, де вони перебували у двох хвилинах від провалу.

Отож завдання мінімум Шахтар виконав. Без шику і блиску, але виконав, тому всі питання до Паулу Фонсеки, яких все ж назбиралося достатньо, повинні звучати впівголоса та без претензійного тону.

Оцінка літніх трансферів

Складна ситуація в країні змушує навіть Шахтар скромно поводитися на трансферному ринку.

Івана Петряка залишили для глибини складу і підстраховки – останні 5 матчів підтвердили правильність такого рішення.

Давіт Хочолава також опинився в команді для розширення обойми та посилення конкуренції, і також став у нагоді. Грузин приходив номінально четвертим центрбеком, але травма Кривцова збільшила його роль. 6 повних матчів і багато "стратегічних" виходів на заміну – Давіт виконав свою місію.

Втім, головною заслугою керівництва клубу було збереження всіх лідерів. Тайсон, Марлос, Бернард, Фред, Ракицький залишилися в Шахтарі, завдяки чому Паулу Фонсека мав зіграний основний склад. У шести матчах групового етапу Ліги чемпіонів португалець випускав в основі лише 13 різних гравців, та й ті дві зміни (Срна-Бутко, Ракицький-Хочолава) були вимушеними.

Найкращий гравець – Фред

24-річний бразилець відсидів 5 місяців дискваліфікації, після чого наприкінці липня повернувся до гри за Шахтар. Фред зайшов, як кажуть, відразу з двох ніг, ставши найкращим гравцем першого кола УПЛ за статистичними показниками. Він проявляє неабияку працездатність, виконує величезний обсяг бігової роботи (один з найкращих в груповому етапі ЛЧ), дуже ефективний як у відборі, так і в започаткуванні атак. За рахунок нього Шахтар постійно виграє час при переході з оборони в наступ, адже універсалізм хавбека ліквідує необхідність проміжного пасу від "руйнівника" до "плеймейкера".

Фред незамінний для нинішнього Шахтаря. За осінню частину чемпіонату бразилець виконав найбільше передач – понад півтори тисячі (в найближчого переслідувача на третину (!) менше). Марлос, Тайсон і Бернард можуть феєрити біля чужих воріт, Феррейра дивувати результативністю, а Ісмаїлі блискуче борознити фланг, але це все можливе завдяки Фреду, який зв'язує всі ланки гри "гірників". У нього "тіньова" позиція на полі, однак блискучі показники та ефективна гра, якою він посвітив у Європі, ледь не самотужки зупинивши в гостьовому матчі ЛЧ Фейєнорд, призвели до визнання.

Потрапляння в трійку найкращих гравців України в 2017 році (попри пропуск 5 місяців) та виклик у збірну Бразилії це підтверджують.

Найбільше розчарування – Богдан Бутко

Проблеми Срни із забороненими препаратами відкрили для Бутка двері в основний склад Шахтаря. Спершу все більш-менш вдавалося, і приводів сумувати за капітаном було не так багато. Однак ближче до зими Богдан загубив упевненість: в атаці суттєво поступався активністю Ісмаїлі, а в обороні почав "привозити".

В останніх матчах перед відпусткою Бутко втратив місце в основі. Формально через травму, але по суті він дійсно був слабкою ланкою донецького колективу. Шахтар першим зимовим трансфером підписав правого захисника Додо, з чого можна зробити висновок: Богдан не переконав тренерський штаб у здатності на роки закрити собою цю позицію. Бутко прогавив шанс, який не випадав жодному з попередніх конкурентів Срни, а навесні за місце в старті доведеться боротися і з Додо, і з Петряком, який непогано проявив себе в ролі фулбека.

Найкращий матч: Шахтар – Манчестер Сіті – 2:1

Прекрасний матч у виконанні "гірників" вчетверте в історії вивів їх у плей-офф Ліги чемпіонів. Шахтар завдав першої та єдиної поразки феноменальному Манчестер Сіті у цьому сезоні. Можна, звичайно, розводити полеміку щодо величності того успіху з огляду на неоптимальний склад "містян" і подарунки Гвардіоли у вигляді Даніло та Фодена на флангах, але це не применшує заслуг гравців Шахтаря. Бернард трудився в обороні, Марлос роздавав класні передачі, а вся команда організувала величезну кількість швидких атак.

Гвардіола протягом всієї гри несамовито нервував у технічній зоні – Фонсека його переграв. Перекритий кисень в центрі поля, мінімум простору для Бернарду Сілви та Сане, зразковий вихід у контрнаступ, використання слабких сторін "містян". Візуально гра донецьких бразильців не могла не сподобатися головному тренеру "селесао" Тіте, а українських збірників – Андрію Шевченку.

За цифрами, зважаючи на суперника, експерти взагалі назвали цей матч найкращим в історії Шахтаря. Він продемонстрував той максимум, на якому може грати команда при найвищій самовіддачі.

Шахтар – Манчестер Сіті: 5 головних підсумків матчу Ліги чемпіонів

Найгірший матч: Динамо – Шахтар – 0:0

За першу частину сезону Шахтар зазнав 5 поразок, однак статусу найгіршого матчу заслуговує виїзна нічия з Динамо. В першу чергу, через прірву між очікуваннями і грою. На відміну від "Класичного" в рамках першого кола, в Києві від Шахтаря очікували впевненої перемоги. Кияни переживали пік кризи, тоді як донеччани впевнено йшли по дистанції і мали на два дні більше для відновлення.

Динамо – Шахтар: 5 головних підсумків українського Класичного

Однак видовище на газоні затьмарило бекграунд – Динамо повністю перекрило Шахтар, на кожному клаптику поля. "Гірники" спромоглися завдати лише два удари в площину і не зуміли створити жодного стовідсоткового моменту. Підопічні Паулу Фонсеки просто вперлися в мур, а плану В португалець не підготував.

Якщо невдалі виїзди в Неаполь і Манчестер можна списати на недостатню фізичну готовність (в перших таймах команда виглядала чудово), а втрати очок проти УПЛ-івських середняків характеризуються словом "недотиснули", то тут важко підібрати об'єктивні пояснення. Ні гри, ні результату.

Найбільший позитив – прекрасна форма латиноамериканців

Феррейра в статусі найкращого бомбардира чемпіонату (13 голів) ефективно працює на вістрі, Бернард вийшов на пік своєї донецької кар'єри, Ісмаїлі взагалі демонструє найкращий футбол в кар'єрі, Тайсон тримає марку гравця збірної Бразилії, а Фред прогресує на очах. Ну а Марлос з українським паспортом ніби більше за колишніх співвітчизників розуміє важливість національних турнірів, де залишається найкращим гравцем команди.

Найбільший негатив – багато пропущених голів

4 "сухі" перемоги і 18 пропущених голів за 19 турів УПЛ – наслідок недостатньої налаштованості Шахтаря на матчі чемпіонату України. Жодної гри "на нуль" у 6 турах ЛЧ – наслідок слабкої фізичної підготовки. В обох випадках все призводить до розконцентрації та, відповідно, пропущених м'ячів. Втім, якщо друга причина об'єктивно зумовлена низьким рівнем регулярних матчів, то перша – виключно на совісті футболістів.

Всім відомий бразильський принцип забивання "скільки зможете – скільки захочемо" не завжди спрацьовує у виконанні Шахтаря. Навіть без орієнтації на підсумковий результат ситуація зовсім не нормальна, коли слабкі атаки Зірки і Олександрії легко забивають по два голи, і ще стільки ж влітає від Ворскли та Олімпіка.

Головні події

1. Вихід у плей-офф ЛЧ. Потрапляння в євровесну – успіх для будь-якої української команди, потрапляння в плей-офф Ліги чемпіонів – історичне досягнення. Шахтар пройшов групу, в якій не вважався фаворитом, при цьому суперники "гірників" виблискували в топ-чемпіонатах. В 1/8 фіналу в протистоянні з Ромою чемпіон України спробує ще раз здивувати.

2. Дискваліфікація Срни. Відсутність лідера і справжнього капітана відобразилася на грі команди зі знаком мінус. Шахтарю доведеться й надалі обходитися без хорвата – ситуація з ймовірним допінгом ще не вирішилася, а комплектація позиції відбувається без урахування Срни.

Рішення по допінг-справі Срни очікується у січні

3. Українізація Марлоса. Від натуралізації бразильця отримала користь не лише збірна України. Тепер Паулу Фонсека взагалі не відчуває жодних обмежень через ліміт на легіонерів. Можна і Алана Патріка вільно випускати, і Хочолаву при потребі, і активно награвати Додо.

Оптимальний склад: Пятов – Бутко, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі – Степаненко, Фред – Марлос, Тайсон, Бернард – Феррейра.

Цілі на зимове трансферне вікно

Головне завдання незмінне – зберегти кістяк. Європейські клуби цікавляться Тайсоном і Марлосом, але основна загроза полягає у втраті Бернарда та Феррейри, в яких, за даними Transfermarkt, влітку завершуються контракти.

Стосовно підсилення, то основну "діру" клуб вже залатав – на правий фланг оборони придбано Додо. Інші позиції достатньо укомплектовані. Потрібна підстраховка в центр оборони та опорну зону, де досі не можуть зіграти Кривцов і Малишев відповідно. Щоправда, тил для Степаненка та Фреда вже теж готовий – Юрій Вернидуб відрапортував про повернення з оренди Гречишкіна.

Завдання на весну

По-перше, чемпіонство. По-друге, золотий дубль. У Лізі чемпіонів керівництво навряд чи вимагатиме від команди великих звершень, а прохід Роми з потраплянням у чвертьфінал стане приємним бонусом.

Палкін: Шанси з Ромою 50 на 50, маємо грати та вигравати