УКР РУС

Шахтар та інші українські клуби ще рік не зможуть повертати гравців-утікачів – ФІФА продовжила правило з новими умовами

22 травня 2023 Читать на русском

ФІФА вирішила надалі давати серйозні поблажки гравцям, які в односторонньому порядку покидали Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Міжнародна федерація футболу офіційно підтвердила оновлення та розширення Пункту 7, який надавав право футболістам і тренерам призупиняти контракти з клубами України та Росії. Його термін завершувався 30 червня 2023-го, але тепер його продовжили ще на рік. Гравці та тренери повинні попередити клуби про своє рішення до 1 липня 2023 року.

"Це обкрадання українських клубів під час війни": Палкін – про свавілля ФІФА і Мудрика, який покриє борги Шахтаря

ФІФА бодай додумалася прописати кілька нових пунктів, щоб уникнути потенційних махінацій з контрактами. Під дію оновленого Пункту 7 не підпадають наступні категорії:

– гравці та тренери, які після початку повномасштабного вторгнення вирішили залишитися, повернутися або прибути на територію України/Росії;

– іноземні гравці та тренери, які досі зареєстровані в клубі УАФ/РФС;

– іноземні гравці та тренери, які оформили свої контракти після 7 березня 2022 року.

Гравці, які скористалися призупинкою контракту, не можуть бути суб'єктом платного трансферу чи оренди. Також вони не можуть підписувати нові контракти з іншими клубами УАФ/РФС.

Нагадаємо, Шахтар був сильно обурений Пунктом 7 і навіть позивався до ФІФА у Спортивний арбітражний суд Лозанни. "Гірники" на невизначений термін втратили велику кількість легіонерів, за яких змушені платити колишнім клубам, але не можуть перепродати.

УПЛ не стала цікавішою через рівність Шахтаря, СК Дніпро-1 та Зорі – не кожна чемпіонська інтрига рятує інтерес