УКР РУС

Шахтар

11 березня 2015
Автор: Олег Лисенко

Я вам розповім про історію українського клубу що сьогоді грає з німецьким грандом До першого чемпіонату СРСР було допущено 27 команд, поділених за силами на чотири групи: А, Б, В, Г. У групі «В» за рішенням Всесоюзного комітету фізкультури місце для участі в змаганнях було надано команді вуглярів Донбасу. Команда одержала горде ім'я «Стахановець» на честь знаменитого новатора шахтарського руху Олексія Стаханова. Кістяк команди склали футболісти горлівського й сталінського «Динамо». Перший матч (на першість УРСР) «Стахановця» відбувся 12 травня 1936 року в Горлівці на стадіоні ім. Балицького. Суперником стала одеське «Динамо». 15 000 глядачів були свідками цієї події. «Гірники» вийшли на поле в такому складі: воротар — Сергій Роздорожнюк, захист — Михайло Бойченко, Георгій Константиновський, півзахист — Павло Євтехов, Костянтин Пащенко, Беспалов, напад — Адам Коротинський, Михайло Пащенко, Микола Наумов, Федір

Я вам розповім про історію українського клубу що сьогоді грає з німецьким грандом

До першого чемпіонату СРСР було допущено 27 команд, поділених за силами на чотири групи: А, Б, В, Г. 
У групі «В» за рішенням Всесоюзного комітету фізкультури місце для участі в змаганнях було надано команді вуглярів Донбасу. Команда одержала горде ім'я «Стахановець» на честь знаменитого новатора шахтарського руху Олексія Стаханова. 
Кістяк команди склали футболісти горлівського й сталінського «Динамо». Перший матч (на першість УРСР) «Стахановця» відбувся 12 травня 1936 року в Горлівці на стадіоні ім. Балицького. Суперником стала одеське «Динамо». 15 000 глядачів були свідками цієї події. «Гірники» вийшли на поле в такому складі: воротар — Сергій Роздорожнюк, захист — Михайло Бойченко, Георгій Константиновський, півзахист — Павло Євтехов, Костянтин Пащенко, Беспалов, напад — Адам Коротинський, Михайло Пащенко, Микола Наумов, Федір Манов, Борис Терентьєв. Рахунок на 10-й хвилині відмінним ударом головою, після навісу Бориса Терентьєва, відкрив Костянтин Пащенко. Однак за п'ять хвилин форвард одеситів Петро Калашников забив м'яч у відповідь, потім вивів гостей уперед, а до кінця зустрічі суперники обмінялися голами — 2:3. Перший же офіційний матч «Стахановець» провів у Казані проти ще одного «Динамо» і поступився 1:4 (автором єдиного гола в складі «гірників» і відповідно першого в чемпіонатах став Федір Манов). Підсиливши склад кращими футболістами Донбасу, «Стахановець» в 1938 році домігся права представляти свій край у групі найсильніших. І хоча наступні три роки команда стабільно посідала 11-12 місця, преса й футбольні фахівці давали високу оцінку грі донбаського колективу. І вже за результатами сезону 1940 року звання майстрів спорту були присвоєні Миколі Кузнєцову, Миколі Кононенку, Георгію Мазанову, Георгію Бікезіну, Григорію Балабе й Антону Яковлеву. 
Війна застала «Стахановець» на п'ятому місці турнірної таблиці. Червень 1941 року - особлива сторінка в історії команди. «Стахановець» переміг у Москві чемпіонів країни московське «Динамо», виграв у Мінську й знову в Москві (у другої профспілкової команди). А 24 червня, через два дні після початку Великої Вітчизняної війни, поступився вдома «Трактору» (після початку війни матчі зіграли в Сталіно й Тбілісі!). 
Багато хто з футболістів пішли на фронт, інші працювали на оборонних підприємствах. У боях загинули Іван Устинов, Іван Путятов, Володимир Шкуров, Іван Горобець, Михайло Васін. 
Місто Сталіно було звільнено 8 вересня 1943 року, і через два місяці завдяки зусиллям Георгія Бікезіна відбувся перший післявоєнний матч. В 45-му з довоєнного складу залишилися лише троє — Бікезін, Кузнєцов, Юрченко. Команду довелося створювати заново, напевно, тому «Стахановець», незважаючи на успіхи 1941 року, включили лише в другу групу. Серед нових імен у команді - Жуков, Шпіньов, Брюшин, Андренко, Лівенц

Далі буде