УКР РУС

Шахтар розгромив Карпати: ефектний спаринг "гірників" перед Динамо, перспективні "леви" та фантастичний Алан Патрік

5 серпня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Завдяки голам Марлоса, Жуніора Мораєса та Ісмаїлі "гірники" впевнено переграли Карпати (3:0) в рамках матчу 2-го туру УПЛ.

Ряд експертів та вболівальників очікували від матчу Карпат у Харкові виключно розгромного рахунку – настільки львів'яни поступаються у класі та зіграності Шахтарю. Дійсно, вже з перших хвилин господарі захопили контроль над м'ячем та стали проводити атаки, а на 7-й могли й забити: Алан Патрік вистрілив з лівої з-за меж штрафного, влучив у Мораєса, а той завдав удару метрів з 13-ти – Підківка парирував! Втім, на цьому реальна гострота біля воріт "зелено-білих" завершилась.

Карпатам швидко вдалося звести поєдинок до позиційної боротьби. Підопічні Олександра Чижевського впевнено тримали компактність і не відкривали зон перед власним карним майданчиком, а команда Луїша Каштро не підвищувала темп. Гостям навіть вдалося створити ряд моментів: зокрема на 17-й хвилині Вакуленко неточно пробив головою після скидки з кутового, а на 25-й Карпенко прийняв передачу Ді Франко, прикрив м'яч корпусом від Додо та вистрілив з лінії штрафного у дальній кут – Пятов у стрибку спіймав м'яч!

На 30-х хвилинах "гірники" стали підвищувати оберти, що одразу позначилось на кількості вільних зон. Шахтар раз за разом отримував простір на флангах – за Марлосом, Додо, Тайсоном та Ісмаїілі просто не встигали. Господарі стали проводити кутові цілими серіями, однак Карпати все одно трималися. Здавалося, що на перерву команди підуть за нулів на табло, однак на 40-й хвилині оборона львів'ян була прорвана фантастичною передачею Алана Патріка у штрафний точно на ногу Марлосу. Бразило-українець отримав її перед воротами, після чого "щокою" пробив у лівий нижній кут – 1:0.

Тут же Шахтар і добив Карпати красивою комбінацією на 45-й хвилині. Марлос втік від Толочка та віддав передачу на Тете, той у дотик відкинув у штрафний на Тайсона, а капітан "гірників" прикрив м'яч корпусом і віддав під удар Мораєсу – Жуніор же метрів з восьми влучив у дальній нижній кут. 2:0 – і у компенсований до першого тайму час час донеччани могли забити третій м'яч. Втім, простріл Ісмаїлі на дальню стійку ніхто не встиг замкнути.

По перерві Олександр Чижевський зняв Карпенка та випустив у атаку Лейоуса, однак особливого підсилення "леви" з цього рішення не отримали. Все, що вдалося створити гостям на старті другого тайму – це дуже слабенький удар низом на 53-й хвилині у виконанні Дубінчака. Шахтар же всім своїм видом демонстрував готовність влаштувати Карпатам розгром.

На 48-й та 52-й хвилинах дальніми ударами намагалися забити Тайсон та Алан Патрік, однак точності бразильським старожилам забракло. На 57-й відзначитись першим голом у новому сезоні міг Тете, який летів на замикання своєчасного прострілу Додо в центр штрафного – втім, зимовий новачок не влучив по м'ячу. На 59-й йшов на дубль Мораєс, який увірвався на правий край карного майданчика, хитнув захисника та пробив з гострого кута – цього разу надійно зіграв Підківка.

Карпати трималися й навіть огризалися. Зокрема, на 62-й хвилині Ді Франко заробив штрафний у центрі, пішов до воріт і виграв підбирання після цього стандарту, після чого вистрілив метрів з 15-ти вище воріт! Втім, скільки ниточці не витися, а кінець один. На 63-й Ісмаїлі обігрався з Марлосом на лівому краю штрафного й замкнув його простріл на ближню стійку – 3:0!

Гру було зроблено, хоча на 67-й хвилині відзначитись голом престижу могли й Карпати – це Гуцуляк красиво прорвався крізь Ісмаїлі та Матвієнка у штрафний та пробив з лівої над поперечиною!

Ендшпіль поєдинку пройшов під акомпанімент атак Шахтаря. Луїш Каштру підняв у бій резервістів Сікана, Антоніо та Піхальонка, однак не можна сказати, що вони запам'яталися. "Гірники", більшою мірою, просто гралися з Карпатами, влаштовуючи складні комбінації та намагаючись забити дуже дальніми ударами. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Шахтаря з рахунком 3:0.

Таким чином, Шахтар набрав 6 очок та залишився на першій позиції в турнірній таблиці. Карпати поки що йдуть останніми, однак це лише другий тур – все ще попереду.

Розминка для Шахтаря

Коментувати зміст матчу особливого сенсу немає – команди просто неспівставні за класом, зіграністю і всім, що може тільки існувати у світі футболу. Для Шахтаря поєдинок проти Карпат став звичайним літнім спарингом проти бойовитого колективу, який може імітувати певні особливості прямих конкурентів у чемпіонаті. Львів'яни виконали свою роль як слід: поки в них вистачало сил і поки "гірники" не підвищили оберти, вони тримали компактність, грамотно закривалися й навіть тікали в контратаки – все це чекає на донеччан вже у наступному турі в матчі проти Динамо.

З плюсів у грі Шахтаря слід відзначити прекрасну форму та взаємодію лідерів – Марлоса, Тайсона, Ісмаїлі, Степаненка та Алана Патріка. Непогано себе проявив Додо, який дав необхідну динаміку й дуже якісно прострілював, однак 20-річному фулбеку поки що важко буде конкурувати з Болбатом. Сергій більш різноманітний у своїй грі: він може і пройти по флангу, і зміститися в центр, і пробити, і зіграти тонко – Додо ж поки виглядав простенько. Втім, хлопчина дуже моторний.

З мінусів команди Луїша Каштру слід відзначити гру Мораєса. Так, Жуніор забив гол і двічі пробив у площину, однак більшого й не згадати. Футболістам Карпат вдавалося залишати його без простору й витискати його подалі від воріт, однак клас Мораєса дозволяє долати тиск. У минулому сезоні Жуніор виглядав легко й повітряно, прекрасно діючи на ривках і моментально заповнюючи вільні зони – в новому ж чемпіонаті він доволі важкий. Основну атакувальну роботу виконували його бразильські партнери з лінії півзахисту.

Трішки дивує відданість Луїша Каштру схемі Пауло Фонсеки, адже на зборах основною була 4-1-4-1. Очікувалося, що Шахтар стане більш гнучким, адже в новій формації команда легко може трансформуватися як на агресивні 4-3-3, так і на обережні 4-2-3-1. Істотно помітним стало лише розширення функцій опорників, однак те ж саме у минулому чемпіонаті розвивав Фонсека. Вірогідно, новий тренер вирішив пзапроваджувати нововведення поступово.

Загалом, же Шахтар залишається все тим же Шахтарем – найшвидшим, найагресивнішим, найгнучкішим і найбільш організованим колективом УПЛ. Тягатися з "гірниками" середняки УПЛ можуть рівно до того моменту, доки ті не перестануть бити байдики. Перехід Шахтаря на топовий темп автоматично вбиває більшість суперників чемпіонів України.

Карпати все одно цікаві

Важко вихваляти команду, яка програла з рахунком 3:0 і мала всього два-три моменти за весь матч, однак суперниками львів'ян досі були виключно гранди. Десь "зелено-білим" не вистачає концентрації, адже вони знову двічі пропустили на останніх хвилинах першого тайму; десь їм бракує глибини складу, адже немає досвідченого нападника. Велика кількість новачків боляче б'є по зіграності, але Карпати все одно заслуговують на відзнаку.

Поки у львів'ян були сили, вони грали доволі симпатично. Після дещо спонтанного моменту Патріка-Мораєса на 7-й хвилині моментів реальної гостроти біля воріт Підківки не виникало аж до кінця 30-х, коли Шахтар підвищив темп. Карпати при цьому не тільки розумно діяли в обороні, а й активно ходили в атаку – втім, попереду катастрофічно бракувало індивідуального класу. Загалом же команда зіграла дуже дисципліновано – в УПЛ точно є колективи, які сильно поступаються "левам" у цьому компоненті.

Сподобався Франціско Ді Франко, який виглядає справжнім лідером. Аргентинець відпрацював практично по всій площині поля, активно допомогаючи в обороні, вриваючись у штрафний, заробляючи стандарти, тощо. Звісно, у матчі проти Шахтаря багато не наобігруєш, але загальна активність центрального півзахисника може серйозно допомогти в матчах проти команд, рівних нинішнім Карпатам.

Сезон у львів'ян буде дуже непростим, однак загальна дисциплінованість та бажання перевершують те, що бачили вболівальники у минулому чемпіонаті. Принаймні, такий висновок напрошується після перших двох суперскладних турів.

Алан Патрік – MVP донецького Шахтаря

Алана Патріка протягом усієї кар'єри в Україні не критикував тільки лінивий. Ймовірно, лише Велінгтон Нем у народному рейтингу найбільш непотрібних Шахтарю футболістів знаходився вище. Втім, у новому сезоні "гірників" можна привітати, адже на позицію центрхава вони отримали прекрасного виконавця. Купувати нікого не довелося – просто таким нарешті став Алан Патрік.

Ще на зборах йому вдалося здивувати: бразильський півзахисник відзначився чотирьма забитими м'ячами, відзначився у Суперкубку, асистував Тайсону в першому турі, а тепер віддав геніальну передачу на Марлоса перед першим голом у ворота Карпат. Ця передача яскраво продемонструвала усю різницю в класі між командами – "леви" могли грати дисципліновано стільки, скільки їм заманеться, однак до такого пасу вони просто не могли бути готовими. Це справжній топ-клас.

Крім того, Алан Патрік прекрасно рухався по полю, перевантажуючи останню третину й приймаючи активну участь у плетінні бразильських мережив. Крім того, він непогано взаємодіяв зі Степаненком у руйнівній фазі – фактично, більшість контратак Карпат розсипалися в межах центрального кола. Такий Алан Патрік Шахтарю буде потрібен у кожному матчі.