УКР РУС

"Шахтар" - ПСЖ. 15 бразильців на двох. Показати себе Дунзі

30 вересня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" пропонує подивитися на матч другого туру групового етапу Ліги чемпіонів між "Шахтарем" і ПСЖ під цікавим ракурсом.

Сьогодні очікується найбільш бразильський матч у Лізі чемпіонів. Чотирнадцять бразильців на двох у заявці на груповий турнір, а якщо врахувати бразильського хорвата Едуардо, то й усі п'ятнадцять. Тренер бразильської збірної Карлос Дунга із восьми матчів середи звісно ж вибере саме цей поєдинок для перегляду. А, може, навіть приїде в якості гостя до Львова. Так чи інакше, а ми розглянемо цю битву під "бразильським" кутом.

Світ тісний, і якщо ви бразильці, то обов'язково хоч раз, але десь перетиналися - неважливо, в одній команді чи в протистоянні один проти одного. Під цим соусом і розглянемо протистояння "Шахтаря" і ПСЖ - хто ж з бразильців-суперників перетинався один з одним раніше?

Давід Луїс - Бернард

Ці хлопці грали разом у півфіналі ЧС-2014. Ну як грали... Приблизно як хлопці з сусіднього двору: 1:7 - це спогад на все життя, таку пляму не змити. Хоча Бернард якось не заморочується: "ЧС-2014  - яскрава подія в моєму житті, навіть незважаючи на те фіаско від Німеччини! Зрозуміло, що пережити такий удар непросто. На жаль, гру не переграєш, а історію не перепишеш. Але Кубок світу подарував масу драйвових емоцій. Це незабутні почуття".

Під час ЧС-2014 Бернард добре подружився якраз з Давідом Луїсом. Берні і за кучері тягав Луїса, і на шию, в прямому сенсі слова, видирався, і поради дружньої питав.

Максвелл – Алекс Тейшейра

Максвелл - дивовижний футболіст. Куди б він не приходив, його команда обов'язково ставала чемпіоном своєї країни (бо ходив слідом за Ібрагімовичем?). Тільки уявіть: Максвелл двічі ставав чемпіоном Голландії з "Аяксом", тричі - з "Інтером", двічі - з "Барселоною", і тричі - з ПСЖ. Десять чемпіонських титулів!

І якщо Максвелл у свої 34 назбирав з десяток чемпіонств, то Тейшейра до 25 років встиг п'ять титулів взяти, правда, з однією командою. Але темп останній взяв, не гірший, ніж Максвелл. Це перше, що об'єднує футболістів.

Інша схожість, яку, правда, постарається уникнути Тейшейра - це ігнорування тренерів збірної. Незважаючи на те, що Максвелл перемагав з "Барселоною" в Лізі чемпіонів, це не допомогло йому дебютувати у збірній. Перший свій матч за "Селесао" Максвелл провів лише в 2013 році, майже в 32 роки, будучи вже гравцем ПСЖ.

Ну а знайомі хлопці по зустрічі "Барселони" з "Шахтарем" у чвертьфіналі Ліги чемпіонів. Цікаво, що на "Камп Ноу" вони разом стояли біля бровки і майже одночасно вийшли на заміну - з різницею в одну хвилину. За донецьким матчем обидва спостерігали з лавки. У грі "Шахтаря" і ПСЖ вже точно повинні вийти з перших хвилин.

Лукас Моура - Марлос

Якось у 2011-му році в "Сан-Паулу" підібралася дуже весела команда: Рожеріо Сені, Рівалдо, Луїс Фабіано, Ілсіньо і Лукас Моура з Марлосом. Думаєте, це якимось чином допомогло "Сан-Паулу"? Ні краплини! У чемпіонаті Бразилії "Сан-Паулу" зайняв тільки шосте місце. Ілсіньо втік з команди по ходу сезону, перебравшись в "Інтернасьонал". Марлос в кращому випадку перебивався виходами на заміну. У перші півроку він якось ще з'являвся в основі, але після зміни тренера не провів жодного повного поєдинку, лише одного разу вийшовши в основі.

У Лукаса Моури справи йшли на краще - він і забивав, і паси роздавав. Тому його  керівництво "Сан-Паулу" притримало, а Марлоса з легкою душею відпустило в "Металіст" за 4 мільйони євро. Моуру продали через півтора роки за суму в десять разів більшу. У ПСЖ, зрозуміло.

А між тим, Лукас Моура свого часу захоплювався грою Марлоса, і ми знайшли тому підтвердження в твіттері.

Тіаго Сілва - Веллінгтон Нем

Здається, що може бути спільного між одним з кращих захисників світу, провідним центрбеком збірної Бразилії і футболістом, який ще як слід ніде себе не проявив? Для початку скажемо, що за плечима Веллінгтона Нема три поєдинки за першу збірну Бразилії. Це перше. Наставник олімпійської збірної Бразилії Ману Менезеш розглядав Нема в числі кандидатів на поїздку на Олімпійські ігри-2012 у Лондон, але в останній момент Веллінгтон випав з шорт-листа. Тіаго Сілва на Олімпіаду поїхав, і до бронзової медалі ОІ-2008 в Пекіні додав срібну медаль ОІ-2012. З такого приводу, чи не подумає Тіаго Сілва виступити на домашніх Іграх в 2016-му? Але це ми відволіклися.

Другий і останній факт, який пов'язує Сілву і Нема - це те, що вони займалися в одній академії, під "Флуміненсе". Зрозуміло, в різні роки - Тіаго Сілва все-таки старший на вісім років.

Маркіньос - Дентінью

Це ті, чия поява в стартових складах майже виключена (хіба що шанси Маркіньоса вищі). Однак це не завадить їх спілкуванню поза футбольним полем. Незважаючи на п'ятирічну різницю у віці, хлопці перетнулися в Бразилії - коли Маркіньос тільки починав робити перші кроки в "Корінтіанс", Дентінью був головною зіркою "Тімао". Неймовірно, але факт: Дентінью і донині є найкращим бомбардиром "Корінтіанс" в 21 столітті.

Валерій Пригорницький